Çarşaf ve havlular birlikte yıkanabilir mi?

Çarşaf ve havlular birlikte yıkamak doğru gibi görünse de oldukça hatalı bir temizlik işlemidir. Çarşaf ve havluları birlikte yıkamanın neden hatalı olduğunu haberin devamında bulabilirsiniz.

ABONE OL
GİRİŞ 03.08.2023 16:34 GÜNCELLEME 03.08.2023 16:52 YAŞAM
Çarşaf ve havlular birlikte yıkanabilir mi?
Çarşaf ve havlular birlikte yıkanabilir mi?

Çarşaf ve havlular birlikte yıkamak, zamandan ve temizlik masraflarından tasarruf etmenize yardımcı bir yöntem gibi görünebilir. Aslında bu yıkama şekli ileriye dönük maddi problemlere sebep olmaktadır.

Çarşaf ve havlular birlikte yıkanırken iki eşya arasında kumaş ve suyu emme gücü gibi farklılıklar olacaktır. Bu farklar ise çarşaf ve havluların birlikte yıkanmasının doğru olmadığını gösterir. Çarşaf ve havluların birlikte yıkanması durumunda karşılaşılabilecek hasarları ve bu hasarların ileriye dönük vereceği etkileri gelin bir göz atalım.

Çarşaf ve havlular birlikte yıkanabilir mi?

ÇARŞAF VE HAVLULARI NEDEN BİRLİKTE YIKAMAMALIYIZ?

  • Çarşaf ve havlular birlikte yıkandığında, farklı ağırlıklara sahip oldukları için kurutma aşamasında sorun olacaktır. Çarşaflar daha hafif oldukları için havlulardan önce kuruyacak ve havlular kuruyana kadar aşırı kuruma göstererek zamanla yıpranmaya başlayacaktır. Bu sıkma işlemi döngüsü aynı zamanda çamaşır makinenizin de gereksiz aşınma ve yıpranmasına sebep olacaktır.
  • Çarşaf ve havluları birlikte yıkamak için kumaş farkı ilk bakışta çok sizi rahatsız etmeyebilir. Havlular çoğu zaman pamuktan üretildiği için tiftik oluşturma ihtimali yüksektir. Bu tiftikler de kumaş farkı yüzünden çarşaflarınıza yapışabilir. 

Çarşaf ve havlular birlikte yıkanabilir mi?

  • Çarşaflar havlulara oranla daha hafif ve ince yapılı kumaşlardan üretilir. Bu sebeple çamaşır makinesi ve kurutucuda daha narin bir işlem gerektirir. Havlular çarşaflara oranla daha kalındır ve temizlenmeler için uzun ve güçlü bir döngüye ihtiyaçları vardır. Çarşaf ve havluların yıkanma sıcaklıkları da birbirlerinden farklıdır.
  • Çarşaflar çoğu zaman her deterjan ve yumuşatıcı ile yıkanmayacak kadar hassastır. Havlular ise her deterjana oldukça dayanıklıdır.

Çarşaf ve havlular birlikte yıkanabilir mi?

  • Çarşaf ve havlular birlikte yıkanmamasının bir diğer sebebi ise farklı boyutlarda olmalarıdır. Çarşaflar yıkama esnasında havluları kaplayarak düzgün kurumamasını engellerken bu da küflenmeye sebep olur.
  • Kalın kumaşa sahip havlular, yıkama döngüsü sırasında sürtünme yaparak ince kumaş çarşaflara zarar verir ve zamanla yırtılmasına yol açar.

ÇARŞAF VE HAVLULARI NE SIKLIKLA YIKAMALISINIZ?

Çarşaf ve havlular birlikte yıkanabilir mi?

Çarşaf ve havluları normal şartlarda haftada bir kere yıkamak gerekir. Eğer bir evcil hayvan ile yatıyorsanız çarşaflarınızı daha sık yıkama işlemi yapabilirsiniz. Uzmanlara göre çarşaf ve havluları yıkamak için asıl önemli olan kullanım sıklığıdır.

Kullanım sıklığına bağlı olarak özellikle çarşafların temizlenmesi bazen iki günde bir bazen de hafta da bir olabilir.

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR