5 basit adım: Bebek oyuncakları nasıl temizlenir?

Bebeğinizin sağlığını korumak için bebek oyuncakları temizlemek ve bakterilerden arındırmak için bilmeniz gereke beş basit adım.

ABONE OL
GİRİŞ 20.07.2023 13:06 GÜNCELLEME 20.07.2023 13:06 YAŞAM
5 basit adım: Bebek oyuncakları nasıl temizlenir?
5 basit adım: Bebek oyuncakları nasıl temizlenir?

Bebek oyuncakları temizlemek, bebeği olan ailelerin en merak ettiği konulardan bir tanesidir. Bebeğin sağlığı açısından oldukça önem arz eden bu durum için bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.

Bebeklerin en çok vakit geçirdiği şeyler oyuncaklardır. Bebekler oyuncaklar ile iyi vakit geçirir ve oynamayı çok severler. Bebekle oyuncaklar ile oynarken onları evin her köşesine fırlatır ve geri alırlar. Ağızlarına alıp ısırır sonra tükürükleri ile ıslatırlar.

5 basit adım: Bebek oyuncakları nasıl temizlenir?

Bebeğiniz hastayken de bu oyuncaklar ile oynarsa mikroplar oyuncağın üzerine yapışır ve daha sonralarında tehlike oluşturur. Sadece bebeğinizin hasta olması ile değil, ortamda bulunan herhangi bir bireyin hasta olup oyuncağa temasıyla da bu durum geçerlidir.

Arkadaşlarınız ve bebekleri ile düzenlediğiniz bir ev buluşmasında da ortaya serdiğiniz oyuncaklar da bu durumda oldukça tehlike içerir. Bu bakteri tutan oyuncaklar özellikle pelüş ve süngerimsi yumuşak oyuncaklarda daha sık görülür.

5 basit adım: Bebek oyuncakları nasıl temizlenir?

Bebeğinizin oyuncaklarını bakterileri uzak tutmanız için düzenli olarak temizlemeniz gerekir. Bebek oyuncakları temizlemek için birbirinden farklı yol bulunur. Her bebek oyuncağının temizlenme yöntemi diğerinden farklıdır.

Bebek oyuncakları temizlemek için bilmeniz gereken tüm detayları sizler için araştırdık. Gelin birlikte bebek oyuncakları temizleme şekillerini ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.

BEBEK OYUNCAKLARI NASIL TEMİZLENİR?

  • Kumaş Oyuncaklar: Oyuncak Ayılar Ve Yumuşak Oyuncaklar

5 basit adım: Bebek oyuncakları nasıl temizlenir?

Bebek oyuncakları temizlemede en sık tercih edilen oyuncaklardan başlayalım. Oyuncak ayılar ve yumuşak oyuncaklar çoğunlukla kumaştan üretilir. Kumaş oyuncaklar ise diğer oyuncaklara göre daha hızlı kirlenir ve bakterileri içerisinde muhafaza eder.

Kumaştan yapılan bebek oyuncakları temizlemek için en iyi yol üzerindeki etiket talimatlarıdır. Kumaş oyuncaklar, direkt çamaşır makinesine atılabilir gibi gelse de bazen çamaşır makinesine girmesi oyuncağın formunu bozacak ve deforme olmasına sebep olacaktır. Bunun için etikette yazan talimatları dikkatli okumanız gerekir.

5 basit adım: Bebek oyuncakları nasıl temizlenir?

Eğer kumaş bebek oyuncağınız çamaşır makinesinde yıkanabilir talimatı yer alıyorsa, bebekler için uygun olan bir deterjan kullanmanız gerekir. Daha iyi bir temizlik için bir bardak beyaz sirke de ilave edebilirsiniz.

Çamaşır makinesinde yıkanmayan kumaş bebek oyuncakları için yumuşak bir sabunla hafifçe elde yıkama yapın ve durulayın. Ardından açık havada kurumaya bırakın. Dilerseniz en düşük ayarda kurutma makinesine de atabilir ve bakterilerden arındırabilirsiniz.

  • Banyo Oyuncakları

5 basit adım: Bebek oyuncakları nasıl temizlenir?

Bebek oyuncakları temizlemede bir diğer oyuncak kategorisi banyo oyuncaklarıdır. Bebeğimizi temizlenmesi için banyoya aldığınızda rahat durması için suyun içerisine oyuncaklar bırakırız

Banyo esnasında bebeklerimizin yanına bıraktığımız oyuncaklar, vücuttan çıkan kirleri ve bebeğin farkında olmadan yaptığı tuvaletiyle bakteri yuvasına dönüşür. Bu durum bebek oyuncaklarının küflenmesi ve mikrop yuvası olması için en elverişli ortamdır.

Banyoda kullanılan bebek oyuncakları temizlemek için her kullanımdan sonra dezenfekte edilerek yıkanması ve kurutulması gerekir. 3 litre suyun içerisine 1,5 çay kaşığı çamaşır suyu ekleyin. Her kullanımdan sonra banyo oyuncaklarınızı bu suya batırın. Birkaç dakika içerisinde bırakın ve ardından bol su ile durulayın. Kurumaları için bir file torba içerisine alın ve bir köşeye asın.

  • Plastik Oyuncaklar

5 basit adım: Bebek oyuncakları nasıl temizlenir?

Plastik oyuncaklar bebeklerin en sevdiği oyuncaklar arasında yer alır. Bazen basit bir çıngırak ile bazen de ışıklı, sesli ya da pilli bir plastik oyuncak onların dikkatlerini çekerler. Plastik bebek oyuncakları temizlemek için çoğu zaman bulaşık makinesi kullanılabilir. Bu onları temizlemenin en basit ve mükemmel yoludur.

Bulaşık makinesinde yıkanan plastik bebek oyuncakları genellikle basit yapılı olanlardır. Pilli ya da ışıklı olanları ise bir temiz mikrofiber bezi sirkeli suya daldırarak temizleyebilirsiniz.

  • Silikon Ve Kauçuk Oyuncaklar

5 basit adım: Bebek oyuncakları nasıl temizlenir?

Silikon ve kauçuk bebek oyuncakları; yumuşak, esnek ve hafif olması sebebiyle bebeklerin en ulaşılabilir oyuncalarındandır. Hızlıca ağıza alınır, çekiştirilir ve sağa sola atılır. Ve buna bağlı olarak mikrop toplaması da yüksektir.

Silikon ve kauçuk bebek oyuncakları temizlemek için çamaşır ya da bulaşık makinesi kullanılmamalıdır. Yüksek ısı silikon ve kauçuk bebek oyuncaklarının formunun bozulmasına sebep olur. Bunun yerine silikon ve kauçuk bebek oyuncakları temizlemek için bir su bardağı su ve bir su bardağı beyaz sirke karıştırılır. Oyuncak bu su içerisinde birkaç dakika bekletilir ve ardından iyice durulanarak kurumaya bırakılır.

Silikon ve kauçuk bebek oyuncakları temizlemek için bir diğer yöntem ise bebek şampuanı, deterjan ve dezenfektanlı ılık su karışımıdır. Bu malzemeler ile bir ılık su hazırlanır ve oyuncaklar içerisine atılarak yarım saat bekletilir. Ardından temiz suyla durulanarak kurumaya bırakılır.

  • Ahşap Oyuncaklar

5 basit adım: Bebek oyuncakları nasıl temizlenir?

Ahşap bebek oyuncakları temizlemek için yıkama işlemi yapılmamaktadır. Ahşap gözenekli bir yapı olduğu için nemi hapseder ve küflenmeye sebep olur. Aynı zamanda kurudukça eğilme gösterebilir.

Ahşap bebek oyuncakları temizlemek için yarım bardak suya yarım bardak beyaz sirke karıştırın. Bu sirkeli suya temiz bir mikrofiber bez batırın ve güzelce temizleyin. Ahşap oyuncağınız girintili bir yapıda ise temiz bir diş fırçasını sirkeli suya batırın ve oyukları fırçalayabilirsiniz.

Bebek oyuncakları temizlemek için bilmeniz gereken her şeyi size sunduk. Ama yine de elinizdeki oyuncağın temizlenmediğini düşünüyorsanız direkt olarak onu atmalısınız. Unutmayın ki; bebeğinizin güvenliği, ucuz bir oyuncaktan daha önemlidir.

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR