Fuat Öner
Fuat Öner
HABER7 YAZARI

Tekstil sektöründe toparlanma için ilk sinyal geldi

GİRİŞ 11.02.2024 GÜNCELLEME 11.02.2024 YAZARLAR

Paris'te düzenlenen Texworld fuarı, Türkiye'nin tekstil sektöründeki güçlü varlığını bir kez daha kanıtladı. Bu prestijli etkinliğe katılan 97 Türk firması, Türkiye'nin küresel tekstil endüstrisindeki etkisini gözler önüne serdi. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Türkiye Milli Katılımı, fuara Türk şirketlerinin rekabetçi bir şekilde hazırlandığını ortaya koydu.

2025 İlkbahar-Yaz koleksiyonlarının sergilendiği fuarın ana odak noktalarından biri sürdürülebilir giyim ve yeşil tasarım oldu. Bu, kaynakların verimli kullanımı ve geri dönüşüm gibi konulara odaklanarak tekstil sektöründe önemli bir adımı ve dönüşümü temsil ediyor. Türk firmaları, bu alanda da öne çıkarak sadece kaliteleriyle değil, aynı zamanda çevre dostu uygulamalarıyla da dikkat çekti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç

TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN BEKLEDİĞİ İLK SİNYALLER GELDİ

Tekstil sektöründe küresel bir sıkıntının yaşandığı ancak. Türkiye’de bundan etkilendi. Bunu ihracat rakamlarında da görmek mümkün. Özellikle Avrupa'da talep daralmasıyla birlikte sektör zorlu bir dönemden geçiyor olsa da, Türkiye'nin yüksek motivasyonlu ve moralli katlımı sektördeki hakimiyetini korumak için umut verici bir işaret olarak değerlendirilebilir.

Türk tekstil ve hammaddeleri sektörü 2023 yılında 199 ülke ve serbest bölgeye ürün gönderdi. Bu 10 milyar dolarlık bir büyüklüğe tekabül ediyor.

Türkiye'nin istihdam ve ihracat açısından önemli bir kalem olan tekstil sektörü, küresel bir sıkıntı yaşarken, özellikle Avrupa'da talep daralmasıyla karşı karşıya kaldı. Bu zorlu ortamda, Çin'in otomotivde olduğu gibi tekstilde de agresif hamleleri dikkat elbette dikkat çekiyor. Ancak, Türkiye bu alandaki rekabeti ciddiye alıyor ve tekstil sektöründeki deneyim ve kalitesini kullanarak öne çıkmayı başarıyor. Türk iş dünyası, fuarın odak noktası olmayı başararak, sektördeki hakimiyetini sürdürme kararlılığını gösterdi.

Texworld Fuarı / Paris

Fuarda görüştüğümüz Türk yetkililer, fuarın beklentileri karşıladığı ve Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeden mevcut müşterilerle ve potansiyel yeni iş ortaklarıyla olumlu görüşmeler yaptıkları aktardılar. Kısacası bu sıkıntılı dönemde Türk Tekstil sektörü Paris fuarından daha iyi günler için ilk sinyali aldı diyebiliriz.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç’in açıklamaları da Türk tekstil sektörünün geleceğine dair güven verici bir tablo çizdi. Maliyet baskısıyla mücadele eden Türk ihracatçıları, kaliteli ürünler ve çevreye duyarlı yaklaşımlarıyla fark yaratabilecek potansiyele sahip. Avdagiç'in vurguladığı gibi, yeni dönemde tekstil endüstrisindeki uzun vadeli stratejiler ve çevresel hassasiyet, Türk firmalarının rekabet gücünü artırmak için önemli bir rol oynayacak.

Texworld / Paris

ROTA YENİDEN TÜRKİYE’YE DÖNÜYOR
 

Öte yandan son dönemde tedarik kaynağı olarak Çin’i önceliklendiren firmalar için Kızıldeniz’de yaşanan gerilimler büyük bir sıkıntı doğurdu. Asya ve Avrupa arasındaki mal akışının kesintiye uğramasına neden olan kriz sonrası Türk firmalar yine ön plana çıkmaya başladı.

Rafların boş kalması tehlikesi ile karşı karşıya kalan Avrupa Birliği ülkelerindeki alıcılar, son dönemde Türkiye’ye yönelmiş durumda. Avrupa Birliği, Balkan ülkeleri ve Orta Doğu’dan hazır giyim, tarım ürünleri, gıda, ev ve mutfak eşyaları sektörlerinde siparişler şimdiden hissedilir derecede arttı.

YORUMLAR 11 TÜMÜ
  • Bir dost 9 ay önce Şikayet Et
    Bu dolar kuru ile ihracat yapılmaz diyen arkadaşlar usd/tl bazlı kur artışının ihracata yönelik hiç bir faydası olamaz. Çünkü girdiler usd. İplik usd, kumaş boya euro, örme makineleri usd, örme makinelerinin iğneleri usd vs. Yani demem o ki bu koca pazarın %20'si tl ile dönüyordur. Onlarda dolaylı olarak doşardan etkileniyor. İşletme giderleri fabrika elektriği, doğalgazı, işçi maaşları.
    Cevapla
  • J.E 9 ay önce Şikayet Et
    Dolar yükselince maliyetler de yükselir. Ayrıca Avrupa müşterisi de kurlar yükseldi, kazancınız arttı indirim yapın diyecek. Bugün Türkiye'de işçilik maliyetleri 575 usd iken Mısır'da 150 usd, Bangladeşte 85 usd. İsterse dolar kuru 300 TL olsun, bu maliyetlerle Türkiye elinden kaçan işleri asla geri alamaz.
    Cevapla
  • Bekir Çoban 9 ay önce Şikayet Et
    Dolar çıkarsa tekstil piyasası canlanır.Birde bu durumu lehine çeviren firmalar var iş yok deyip ucuza iş diktiren firmalar bunların önüne geçilmesi lazım tekstil piyasası fırıldak bir piyasa kimse ye güvenemiyorsun da
    Cevapla
  • Tekstilci 9 ay önce Şikayet Et
    Bilende bilmeyende yorum yapıyor ne enflasyonu enflasyon içeriyi öldürür dışarıyı değil nasıl ki ayağına yorganına göre uzatirsan enflasyon biter ama dolar 35 lira civarına çıkarsa sadece bir kere asgarî ücret es geçilirse toparlanmaya gider vatandaşın yapmadığını devlet yapmazsa bu iş zor
    Cevapla
  • Gariban ciftci 9 ay önce Şikayet Et
    Doların yükselmesi lazım. Bu şekilde ihracat yapmamız çok zor
    Cevapla