YORUMLAR 29 TÜMÜ
  • isim soyisim yok 14 yıl önce Şikayet Et
    armada karma kardeş. kurandan örnek vermişsin ama bizahmet ayetin arapçasını okursan "ölüler" kelimesinin karşılışının "emvat" olduğunu görürsün. emvat kelimesi vefatla aynı kökten gelir. açıkça görülüyorki vefat etmek Yüce Allah'ın rahmetine kavuşmak anlamına gelmediği gibi, ölmek de yok olmak anlamına gelmez. Ama yazara aynen katılmıyorum; bir kelimenin dilden dile geçerken anlam kaymasına uğraması putlaştırma sayılmaz, örnek olarak ukala kelimesi. kelimelerin arapça köküne değil bugünkü türkçedeki anlamına dikkat etmeliyiz.
    Cevapla
  • SEYFİ GÖKTEKİN 14 yıl önce Şikayet Et
    dağda ne yaşar. Sevgili Yaşar! Her kelimenin bir sözlük anlamı birde kullanım anlamı vardır. Mesela; yaşar kelimesini ele alalım. Yaşar: hayatta olmaya devam eder anlamındadır. Ama aynı kelimeyi halk arasında şu soru içinde kullanınca başka anlamlara gelebiliyor. * Dağda ne yaşar? Hemen üstünüze alınmayın. Biz okurlar cahiliz ya. Aklımıza ne gelirse atarız ortaya. Sen sen ol, hatanı kabullen, okurla cedelleşmeyi bırak. Her ne kadar İLİKSİZ deselerde sana sen iliğine kadar okurlarına saygılı ol. Saygılar.
    Cevapla
  • Mümtaz Karakuş 14 yıl önce Şikayet Et
    KELİMEYE DEĞİL MANAYA BAKMAK. Haber7'nin merhumun acı havadisini ulaştırırken ki kullandığı bir kelime üzerine bu kadar fırtına koparanların bir kısım medyanın "Prof, cep telefonu peşinden koşarken öldü." çiğliği içinde vermesi ve merhumun yerdeki ceset torbası içindeki naaşınının fotoğrafını kullanmasına kaç kişi tepki gösterdi. Bu ülke bir büyük alimini kaybetti. Kendisini yakından tanıyan biri olarak bu yorumlardan haberdar olsa ne kadr üzülülürdü. Biraz edep yahu.
    Cevapla
  • İsa Meshi 14 yıl önce Şikayet Et
    Vefat ve Ölüm. Kur'an-ı Kerim'de "vefat" ve "meyyit" kelimeleri geçmektedir ve ikisi aynı anlamda değildir. Allah kendi yarattığı bir kuluna "öldürürüm ya da öldüreceğim" diyebili elbette ama bugünkü Türkçe kullanım düşünüldüğünde biz Hz. Muhammed, sahabe ya da evliya için "vefat" tabirini kullanıyoruz. Nitekim Hz. İsa için Maide suresinde bu tabir bizzat Allah tarafından kullanılmıştır. Yine Enam suresinde de bu tabir geçmektedir.Geber kelimesi (şişmek)"öldü" alamında kullanılıyordu.Anlam bozuldu.Öldü yerine kullanılmaz
    Cevapla
  • suheyl ahmetoglu 14 yıl önce Şikayet Et
    VEHHABİLİĞE YÖNELİŞ. Muhterem arkadaşlar, tüm yorumları okudum ve çıkardığım sonuç şu: Türkiye'de bir kesim var ki Arabistan'daki vehhabi itikadıyla örtüşmektedir. Vehhabiler de hz. peygambere ve alimlere hürmeti ve edebi şirk olarak algılamışlar ve Osmanlı'nın edep anlayışını zaman zaman putlaştırma olarak itham etmişlerdir. Kabeden yüksek bina yapmayan Osmanlı, Nakibu'l-Eşraflık makamını kurmuş, alimlere hürmet göstermiştir. Bu geleneğin devamıdır "vefat" polemiği.. Bence içinizdeki vehhabi temayülünü yıkarak putları devirin.
    Cevapla
  • Mehmet Özcan 14 yıl önce Şikayet Et
    Sözlük ile halk dilini bazen ayırmak gerek. Yaşar bey öldü ile vefat arasında eğer sözlükten anlamını aramaya kalkıştıysanız haklısınız bir farkı yok ikiside aynı anlama geliyor zannedrsem herkes bunu kabul eder. Eğer halk dilinde bakarsanız farkı var. Halk arasında vefat aynı zamanda bir kişiye hürmet saygı anlamına geliyor ama öldü hertürlü canlı için kullanılır. Halkımız büyük insanların vefatında veafat kelimesi insanımız daha çok yakıştırıyor öldü kelimesini yakıtıramıyor. Yakıştıramıyanları cahillikle suçlamak bence abestir.
    Cevapla
  • PUT DOLU MEYDANLARDA İBRAHİM OLMAK 14 yıl önce Şikayet Et
    SİZ KUR'AN'I BİLSEYDİNİZ YAZARA DEĞİL KENDİNİZE KIZARDINIZ. Rabbimiz Zümer suresi 30. ayetinde Peygambeimize ve müşriklere aynı kelimeyi kullanıyor:"Meyyit"= "Ölü" "Muhakkak sen de öleceksin, onlar da ölecekler. "
    Cevapla
  • İsa Meshi 14 yıl önce Şikayet Et
    Hepimiz Kusurluyuz. Hepimizin bazı kusurları var, hepimiz insanız çünkü. Önemli olan kendimizi putlaştırmamamız, her dediğimizi ve yaptığımızı mutlak doğru gibi göstermememiz.Öldü kelimesi aşağılayıcı bir fiil olmamakla birlikte, vefat etti kelimesi Kurani bir kökenden gelmesi ve de saygın bir anlamda kullanılması dolayısıyla daha ferahlatıcı.Kusuru okurda değil de öncelikle kendimizde bulmaya çalışırsak, sanırım yücelerin yoluna daha uygun bir davranış yapmış oluruz.Nefsimizi tezkiye etmeyelim, kusurlarımıza tevbe edelim.
    Cevapla
  • suheyl ahmetoglu 14 yıl önce Şikayet Et
    ÖZRE MUHTAÇ BİR YAZI. Aşağıdaki yorumuma ilave olarak yazınızın okuyucularınızdan özre muhtaç durumda olduğunu belirtmeliyim. Yazınızda "vefa" gibi bir ince ayrıntının varlığından bahsetmenize rağmen gelen hassas tepkilerin altındaki hikmet ışıltısını kavrayamamanız üzücüdür. Yazı puntolarının yetersizliğiyle başlayan eksiğinizi "putlaştırma" ve "cehalet" ithamıyla kamufle etmeniz okuyucularınıza karşı ve merhûm âlimin ruhuna karşı özrü beraberinde getirir. Veled ve evlâd örneğini veren okuyucuyu kutlarım... selam ile...
    Cevapla
  • suheyl ahmetoglu 14 yıl önce Şikayet Et
    GALAT-I MEŞHUR LÜGAT-İ FASİHDEN YEĞDİR. Muhterem Yaşar Bey kardeşim merhaba... Bu konuda yazmamak için kendimi çok zor tuttum ama talihsiz yazınızı okuyunca esas cehaletin kaynağını anladım ve yazmaya karar verdim. Genel hüsn-ü kabul görmüş bir lâf vardır: "Galat-ı meşhur lügat-i fasihden yeğdir" diye. Bu nokta-i nazar itibarı ile hadiseyi putlaştırmaya indirgemeniz son derece talihsiz bir çıkıştır. Bu da gösteriyor ki tasavvufî bakış açınız yok... Allahüteala sevdiği kulunu insanlara sevdirir, böylelikle insanlar da âlime hürmet bekler vesselam
    Cevapla
  • hali bin velid 14 yıl önce Şikayet Et
    püsür mir. size ne oluyor kendini mir ilan eden kişi sen mevzuyu bilmeden konuşma perişan senin gibi lere denir zerzevat sen kasin tasavvufçusun belli anlamadıgın işlere karışma akıllı ol
    Cevapla
  • yusuf mir 14 yıl önce Şikayet Et
    haydin bahsettiginiz "cihada" gidin. yahu anlamadigim bir sey var cihad cihad diye feveran eden hali bin pwerisan zevat neden burda yazi doktururler sizi tutan mi var iste filistin iste israil i ste gazze buyrun yolunuz acik olsun ona buna saldirip saracagina nasil yapiyorsan cihadini topla mi tufeklemi hadi gule gule git yap. millete niye sariyon git dusman bellediklerinle savas yoksa oturdugun yerden yazi yazmak daha mi kolay eee o zamanda dedikleri ile yaptiklari bir olmayan durumu soz konusu olmuyor mu ? tutarli olmak lazim
    Cevapla
  • sedat konak 14 yıl önce Şikayet Et
    tek kelmeyle gayrimüslüm yalaksı bu iliksiz denen kimse. Sadece şunu copy paste yapmam yeterli "Müslümanların öfkesini taşıran Sevan Nişanyan bile bu konuda onlardan daha bilgili" . Beraber haşrol çok bilgili gayri müslimm dostunla yaşar
    Cevapla
  • Abidin Doğru 14 yıl önce Şikayet Et
    yazar bey çok dikkat lütfen. öldü kelimesi bütün canlılar için kullanılabilir çünkü bir saygıyı ifade etmiyor. kuş öldü at öldü gibi. vefat ise şerefli insan ırkı için kullanılır. kuş vefat etti diyemeyiz. vefat saygıyı gösterir. siz lügat anlamını değil kabul-ü umumi yi baz alınız hatanızda ısrar etmeyiniz.
    Cevapla
  • belier ram 14 yıl önce Şikayet Et
    genel Kabul. arkadasim toplumda genel bir kabul var bu kabulu bir kenara birakip yok ben soyle demek istedim de yok yazi sigmadi da gibi bir takim seylerin arkasina saklanip sonrada toplumu bazi seyleri putlastirmakla suclamak toplum muhendisi gazetecilikden baska bisey degildir.Tamam hata yapabilirsin ama hatadan donmek erdemdir. o fildisi kuleleri birakin da biraz halkin sesine kulak verin.
    Cevapla