Türkiye ile ABD anlaştı! Libya'da ele geçirilen Rus Pantsir'i Ankara'ya getirdi

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri tarafından ele geçirilen Rus yapımı Pantsir füze savunma sistemi, ABD'nin C-17 kargo uçağıyla Türkiye'ye getirildi. Her iki ülke başta anlaşamasa da ABD ile Türkiye daha sonra sistemin Ankara'ya getirilerek ortak olarak incelenmesini kararlaştırdı. Pantsir'in Ankara'ya gelene kadar başından birçok olay geçti ve defalarca el değiştirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 26.02.2021 23:52 GÜNCELLEME 27.02.2021 10:31 DÜNYA
Türkiye ile ABD anlaştı! Libya'da ele geçirilen Rus Pantsir'i Ankara'ya getirdi

Libya'da darbeci Hafter güçlerine karşı Türk SİHA'larının ve askerinin desteğini arkasına alan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri, kısa sürede Vatiyye Hava Üssünü ele geçirdi.

TÜRK SİHA'LARI RUS SİLAH SİSTEMİNİN KARİZMASINI ÇİZDİ

Hava bombardımanında Türk SİHA'larına karşı direnç gösteremeyen Rus Pantsir füze sistemleri, uluslararası kamuoyunda karizmasına fena çizdirmişti.

ELE GEÇİRİKEN PANTSIR, RUS TEKNOLOJİSİNİ ANLAMAK İÇİN BÜYÜK FIRSAT

UMH güçleri, hava üssüne operasyon gerçekleştirdiklerinde, çok sayıda askeri mühimmat ve askeri aracın dışında, bir Pantsir sistemini ele geçirdi.

Pantsir bataryasının ele geçirilmesi, Rusya'nın askeri teknolojisi hakkında önemli istihbarata erişimin de kapısını aralamış oldu.

İşte tam da bu noktadan sonra ABD ile Türkiye arasında tartışma çıktı.

SİSTEM SÜREKLİ EL DEĞİŞTİRMİŞ

The Africa Report'un konuya hakim bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre sistem ilk önce; Mohamed Bahroun adında bir komutanın eline geçti ve bu şahıs sistemi Zawiya'ya götürdü. Daha sonra tekrar sistem UMH'nin eline geçti. Ardından Pantsir, Türk askerinin bulunduğu Mitiga Havalimanı'na götürüldü.

ANKARA'DA İKİ ÜLKENİN MÜHENDİSLERİ TARAFINDAN İNCELENDİ

Türkiye ile ABD, uzun müzakerelerin ardından Pantsir'in Ankara'ya getirilmesine karar verdi. Füze bataryası, Türk ve Amerikan mühendisler tarafından başkentte incelendi.

DAHA ÖNCE ABD TARAFINDAN KAÇIRILDIĞI İDDİA EDİLMİŞTİ

Daha önce ortaya atılan bir başka iddiada ise, Pantsir'in ABD tarafından gizli bir görevle Almanya'daki ABD hava üssüne kaçırıldığını belirtilmişti.

ABD-Türkiye arasında Rusya'dan alınan S-400 konusunda çok ciddi kriz yaşanırken bu olayın gerçekleşmesi de dikkat çekti.

KAYNAK : Haber7