Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Yerhov'dan Türk İHA ve SİHA'larıyla ilgili kritik açıklama

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Ukrayna'nın Türkiye'den aldığı SİHA'lara değinerek, "Rus uzmanlar, Ukrayna'nın Türkiye'den almış olduğu Bayraktar TB2'leri çatışma alanlarında kullanma olasılığından endişe duyuyor. Uzmanlar, bu SİHA'ların Donetsk'te ve Luhansk'ta kullanılması durumunda üstünlük sağlayacağını söyledi" dedi. Öte yandan Rusya, Türk SİHA'ları karşısında darmaduman olan Pantsir'leri test etti.

ABONE OL
GİRİŞ 17.02.2021 23:45 GÜNCELLEME 20.02.2021 12:53 DÜNYA
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Yerhov'dan Türk İHA ve SİHA'larıyla ilgili kritik açıklama
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Yerhov'dan Türk İHA ve SİHA'larıyla ilgili kritik açıklama

Türkiye'nin ürettiği İHA/SİHA'ların dünyanın çeşitli yerlerindeki çatışmalarda başarılı olması, gözlerin Türk savunma sanayine çevrilmesine neden oldu. Birçok ülke bu SİHA'ları almak için harekete geçerken, Azerbaycan gibi Ukrayna gibi ülkeler ise, bu silah sistemini envanterine katarak aktif olarak kullanmaya başladı.

Ukrayna'dan donanmaya Türk SİHA'sı takviyesi: Türkiye'den Bayraktar TB2 alacağız

RUSYA, UKRAYNA'NIN TÜRK SİHA'LARINI ALMASINDAN ENDİŞELİ

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, ülkesinin en köklü gazetelerinden Komsomolskaya Pravda'ya uzun bir mülakat verdi.

Ankara ile Moskova arasında son zamanlarda artan ve gelişen ilişkileri değerlendiren Yerhov, iki ülkenin geçmişten gelen bağlarına vurgu yaparak, "İki güçlü devlet yan yana yaşadıklarında çıkarları kaçınılmaz olarak çatışır. Siyaset siyasettir. Bazen sert, bazen de acımasız olabilir. Türkiye ile konuşarak birçok konuda anlaşıyoruz" dedi.

Büyükelçi Yerhov, gazetenin Dmitry Kozurov adlı muhabirinin Türk SİHA'ları ile ilgili sorusuna çarpıcı bir cevap verdi.

Ukrayna'nın satın aldığı bazı TB2'ler

"TÜRKİYE İLE UKRAYNA ARASINDAKİ ANLAŞMAYA İTİRAZDA BULUNAMAYIZ"

Kozurov, Türkiye'nin Ukrayna'ya SİHA teslimi yapmaya hatta birlikte üretime hazırlandığını belirterek, "Bunların Donetsk'te ve Luhansk'ta kullanılma tehlikesi yok mu?" diye sordu.

İki egemen ülkenin askeri-teknoloji alanında iş birliği yaptığını, prensip olarak buna itirazda bulunmalarının güç olduğunu söyleyen Yerhov, "Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sisteminin batıda yarattığı son derece olumsuz duyguları düşünün; ama biz elbette benzer durumlara daha sakin yaklaşıyoruz" dedi.

Ukraynalı İHA operatörleri TSK tarafından eğitildi.

"TB2'LER BÖLGEDE ÜSTÜNLÜK KURAR"

Rus uzmanların Türk SİHA'larının bölgede kullanılması durumunda üstünlük aracına dönüşeceğini söylediğini vurgulayan büyükelçi Yerhov, "İtiraf etmeliyiz ki Rus uzmanlar, Kiev'in, Türk yapımı Bayraktar TB2'lere sahip olmanın vereceği üstünlüğü kullanma cazibesine direnemeyebileceğine dair tehlikeleri ifade ediyor. Bu endişeler haklı mıdır, bilmiyorum. Böyle bir senaryonun gerçekleşmesini istemeyiz. Olmaması için çalışacağız" ifadelerini kullandı.

BÖLGEDEKİ KRİZİN TEMELLERİ DERİN

Lugansk ve Donetsk kentleri, 2014 yılında ülkenin kriz yaşamasını fırsata çeviren ve Rusya'nın desteklediği isyancılar tarafından ele geçirilmişti. Daha sonra 7 Nisan 2014'te Donetsk Halk Cumhuriyeti, 27 Nisan 2014'te ise Lugansk Halk Cumhuriyeti adında iki özerk cumhuriyet kurulmuştu. Kiev yönetimi, bu iki devletçiğin Rusya'dan destek aldığını belirtiyor. Ancak Moskova bu durumu reddediyor.

Azerbaycan'ın Türkiye'den satın aldığı SİHA'lar, savaşın kazanılmasına direkt etki etti.

DAĞLIK KARABAĞ SAVAŞI

Dağlık Karabağ krizini de değerlendiren Yerhov, "Türkiye'nin Dağlık Karabağ çatışmasındaki rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz? Ankara Azerbaycan'ı aktif şekilde destekledi, söz konusu Bayraktar TB2'leri oraya da gönderdi" sorusuna, "Türkiye ile en başından beri bölgedeki durum ile ilgili sürekli görüş alışverişi halinde bulunduk. Neticede 31 Ocak'ta Rusya ve Türkiye'den 60'şar subayın barış mutabakatlarının yerine getirilmesini gözleyecekleri "Ateşkes Rejimini Gözleme Merkezi" çalışmaya başladı" cevabını verdi.

Ankara ile Kiev arasındaki anlaşma Ukrayna'da imzalanmıştı.

UKRAYNA İLE TÜRKİYE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMANIN DETAYLARI

Türkiye'den İHA alan Ukrayna, bunlara yenilerini eklemeye ve donanmasını ADA sınıfı korvetlerle güçlendirmeye hazırlanıyor. Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran "Türk SİHA'larının en etkili modern silah olduğu konusunda kimseyi ikna etmeye gerek yok" dedi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir başkanlığındaki Türk heyetinin Ukrayna ziyaretinde iki ülke arasında savunma sanayisi alanındaki iş birliklerine yenileri eklendi. Başkanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Türkiye ile Ukrayna arasında savunma sanayii iş birliği artarak sürüyor. Başkanımız İsmail Demir'in Kiev ziyaretinde Ukrayna donanmasının ihtiyaçlarını karşılamak üzere ADA sınıfı korvet ve insansız hava araçları alanında anlaşmalar imzalandı" ifadelerine yer verildi. Bir süredir BAYKAR tarafından üretilen Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını kullanan Ukrayna, bunlara yenilerini eklemeyi amaçlıyor. Ukrayna, söz konusu anlaşmalarla Karadeniz ve Azak Denizi'nde güvenliğin artırılması için donanmasını güçlendirmeyi hedefliyor.

RUSYA TÜRK SİHA'LARI KARŞISINDA TUTNAMAYAN PANTSIR'LERİ TEST ETTİ

Öte yandan Rus Ordusu, Türk SİHA'ları karşısında Libya'da hezimete uğrayan Pantsir hava savunma sistemlerini Sibirya'da test etti. Ordu televizyonu Zvezda, tatbikata 500 kadar askerin katıldığını duyurdu. Olay yerinden bildiren muhabir Nadezhda Kotormus, Pantsir-S1'lerin başarısını öve öve bitiremedi. Muhabir Kotormus, ilk tahminlere göre, düşmanın hafif zırhlı araçlarla ilerleyen iki tugayının yanı sıra iki düzine geleneksel hava aracının yok edildiğini Zvezda izleyicilerine bildirdi. Habere göre, tatbikatın bir bölümünde hava savunma sistemi Pantsir-S1'ler düşmanın bir askeri konvoy ve bir demiryolu istasyonuna düzenlediği hava saldırısını da geri püskürttü. Zvezda'nın internet sitesindeki haberin başlığı ise "Pantsir mürettebatı Sibirya'da düşmanın kurşun yağmurunu bastırdı" oldu, 30 mm uçaksavar silahlarıyla 4 kilometre uzaklıktan ateş açtığı belirtildi.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 60 TÜMÜ
  • tek parmak 3 yıl önce Şikayet Et
    iyi de rusya bizim dusmanlara silah verir satar ve ayni anda pkk verir iken hic sorun yok zaten rusya hic guvenmiyorum rusya israil ve usa hizmet eden bir devlet
    Cevapla
  • T4670 3 yıl önce Şikayet Et
    Hain Rusları sizleri kırımın kerç boğazına gömecektir
    Cevapla
  • Abd 3 yıl önce Şikayet Et
    PKK ya yardim edin Rus Gavuru Suriye de sünnileri öldürüyorsunuz Endişeliyiz sizin KATilliginizden
    Cevapla
  • Bumin 3 yıl önce Şikayet Et
    Alevi Türkmenleri öldürdüğü zaman sorun yok yani ? Kafaya bak dibine kadar batmış arap kafası muhtemelende arapsın zaten
    Cevapla
  • Bozok 3 yıl önce Şikayet Et
    Pkk nın elinde de rus silahları var onlarda bize karşı kullanıyor rusya ağlama işine bak Ukrayna da size karşı kullanacak kefere gebertir gibi gebertin birbirinizi..
    Cevapla
  • Göktürk 3 yıl önce Şikayet Et
    Ukranya lungansk olsun donbass olsun kırım olsun neredeyse bizim insanlarımız gibi bir çok eski Türkler var her konuda Ukranya devletinin yanında duracağız Allah'ın izniyle bizden yardım isteyen kim olursa olsun onun yanında duracağız yanımızda olanın yanında oluruz karşımızda duranın da eceli oluruz kan döken bir millet değiliz ama dünyanın şah damarını keseriz Allah'ın izniyle
    Cevapla
  • ,,,,,,,,,,,, 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne demek bizim askerlerimiz orada ölsün ? Türk yurdu değil mi gardaş oralar,,,?
    Cevapla
  • birisi 3 yıl önce Şikayet Et
    Siyaseten destekleyelim, silah isterlerse satalım da savaşta neden yanlarına olalım? Bizim askerimiz neden orada ölsün.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR