Faziletli Cuma günü duası ve zikirleri! Cuma gecesi nasıl ibadet edilir? Cuma suresi okunuşu
Allah katında faziletli olan mübarek Cuma gecesi için 'Perşembeyi cumaya bağlayan gece' sözünü sıklıkla duyarız. Peki cuma gecesi ne zaman? Cuma günü okunacak dua ve sureler neler? Cuma gününün faziletli ibadetleri neler? Cuma namazı nasıl kılınır? Cuma günü tesbih ve zikirleri hangileri? Cuma günü sünnetleri neler? Cuma gecesi nasıl ibadet edilmeli? Cuma gecesi ve Kuranda Cuma ayetleri...
ABONE OLMümin kimselerin toplanıp bir araya geldiği ve aynı zamanda da kaynaştığı mübarek Cuma günleri, tüm İslam alemi açısından oldukça kıymetli bir gündür. "Ey iman edenler! Cuma günü namaz için ezan okunduğunda Allah'ı anmaya koşun, alışverişi bırakın; sizin için hayırlı olan budur; eğer bilirseniz. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin, Allah'ı çokça anın, umulur ki, felah bulursunuz." (Cum'a: 62/9-10) ayetine bakacak olursak cuma namazının ve vaktinin bizler için ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. Erkeklerin üzerine farz olduğu bilinen Cuma namazının eda edilebilmesi için Müslümanlar, bu mübarek günde camilere gider, hutbeyi dinledikten sonra da cemaat eşliğinde namazlarını kılarlar. Topluluk içerisinde yapılan bu ibadet, o günü bayram günü kadar kıymetli bir yere yükseltir. Tarihimiz boyunca gerçekleşen hayırlı olayların cuma gününde meydana gelmesi ise bugünün ne kadar önemli olduğuna işaret eden bir diğer belirtilerdendir. Cuma gününün Müslümanlar için çok önemli bir gün olduğunu belli eden bir hadis-i şerifte ise Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyrulmaktadır: “Güneşin doğduğu günlerin en faziletlisi / en üstünü cuma günüdür. Çünkü Âdem o günde yaratılmış, o günde cennete yerleştirilmiş ve o günde cennetten çıkarılmıştır.” (bk. Müslim, 854; Nesai, 3/89; İbn Kesir, 1/2328)
CUMA GECESİ NE ZAMAN? CUMA GECESİ NASIL İBADET EDİLİR? CUMA GECESİNİN FAZİLETLERİ NELER?
Halk arasında en çok karıştırılan durumlardan biri olan cuma gecesi için nitelendirilen 'Perşembeyi cumaya bağlayan gece' kalıbının daha iyi anlaşılabilmesi için şu şekilde açıklık getirilebilir. Dinimizde mübarek gecenin ismi için, kendinden sonra gelen günün ismi verilir. Örnek verecek olursak CUMA GÜNÜ İÇİN: Perşembeyi Cuma'ya bağlayan gece deriz. Önceki günün öğle namazı vaktinden o gecenin fecrine kadar olan gecedir. Yani Perşembe gününün öğle namazından sonrasındaki gece Cuma gecesi sayılır. Sadece Arefe ve üç kurban günlerinin gecesi farklıdır.
Akşamleyin ya da gece yapılması gereken bir ibadet, dua ya da tesbih unutulursa veya başka nedenlerden dolayı okunamazsa, ertesi gün öğleye kadar okunursa, zamanında okunmuş gibi sevabı vardır. Konuyla ilgili hadis-i şerif ise şöyledir:
''Bir kimse, her gece okuduğu dua ve zikirleri ihmal edip okumadan yatarsa, ertesi günü öğleye kadar okursa, vaktinde okumuş gibi aynı ecir ve sevaba kavuşur.'' (Müslim)
HADİS-İ ŞERİF: “Ey Rabbim! Perşembe günü ümmetimin erkenden yaptığı işleri bereketli kıl.” (Tirmizî, Ticâret, 41)
CUMA GECESİ NASIL FAZİLETLİ GEÇİRİLİR? CUMA GECESİ İBADETLERİ
Cuma günü ya da gecesi Duhan suresinin sevabını bizlere müjdeleyen Peygamberimiz (SAV) şöyle buyurmaktadır: ''Cuma günü veya gecesi Duhan suresini okuyana Cennette bir köşk ihsan edilir.'' (Taberani)
“Cuma gününde; Yani perşembeyi cumaya bağlayan gece iki rek’at namaz kılıp Fâtiha’dan sonra onbeş defa Zilzâl Sûresi’ni okuyan kimseyi Allah Teâlâ kabir azabından ve kıyamet korkularından emin kılar.” (Ali el-Müttakî, no: 21356)
Bir başka kaynakta da Cuma gecesi için Yasin okumanın durumu ile ilgili ''Cuma gecesi Yasin suresini okuyanın, günahları affedilir.'' (İsfehani) buyrulmaktadır.
CUMA NAMAZI EVDE KILINABİLİR Mİ? CUMA NAMAZININ KILINAMADIĞI DURUMLAR...
Çin ülkesinin Vuhan kentinde ortaya çıkan Koronavirüs tehlikesi ülkeden ülkeye yayılmaya devam ediyor. Son olarak Türkiye'ye de sıçrayan bu salgın hastalıktaki vaka sayısının giderek artması ve beraberinde ölümü getirmesi ciddi tedbirler almayı gerektirdi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Erbaş, koronavirüsün yayılmasının önüne geçmek adına aldığı önlemi açıkladı. Geçici süreliğine cuma namazı başta olmak üzere cemaatle namaz kılmanın camilerde yasak olduğunu açıkladı.
Camilerin açık olup tek başına ziyarete açık olacağını duyursa da Müslüman alemi derin bir üzüntü içerisine kapıldı. Merak edilen bir diğer konu ise farz olan cuma namazının evde kılınıp kılınamayacağı oldu. Peki cuma namazı evde tek başına kılınabilir mi?
Diyanet'in resmi internet adresinde yer alan bilgiye göre; Cuma namazının sahih yani geçerli olması için cemaatin şart olduğu açıklanmaktadır. Dolayısıyla geçici süreliğine cuma namazına ara verildiği için onun yerine evlerde öğle namazının kılınması uygun görülmüştür. Kabede tavaf ve sa'y ibadeti ile Medine'deki ziyaretlerde geçici süreliğine kapatıldı.
DİYANETTEN CUMA NAMAZI AÇIKLAMASI!
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Twitter'da yayınladığı paylaşımda şu ifadelere yer verildi:
''Aziz kardeşlerim! Bugün CUMA vaktinde ezan okunduktan sonra evlerimizde öğle namazını kılalım. Bizleri her türlü belâ, musibet ve tedavisi olmayan hastalıklardan koruması için Rabbimize DUA ve niyaz edelim. CUMANIZ mübarek olsun.''
CUMA NAMAZININ KILINAMADIĞI DURUMLAR:
1. Hastalık. Hastalığından dolayı cuma namazına gittiği zaman hastalığın artmasından ya da iyileşme sürecinin uzamasından korkan kişi cuma namazını kılmakla mükellef değildir.Yürümekten âciz durumda olan çok yaşlılar da bu konuda hasta hükmündedirler. Mikrobik ve bulaşıcı hastalıklara yakalanmış kimseler hastalığın yayılmaması için cuma namazına gelmeyebilirler.
2. Körlük ve kötürümlük. Kör olan bir kimseye, kendisini camiye götürebilecek biri bulunsa bile, Ebû Hanîfe, Mâlikîler ve Şâfiîler'e göre, cuma namazı farz değildir.
3. Uygun olmayan hava ve yol şartları.
4. Korku. Cuma namazına gittiği zaman malı, canı veya namusunun tehlikeye gireceğine korkan kişi için cuma namazı farz değildir.
TIKLA OKU: HER GÜN OKUNACAK DUALAR! GÜNLÜK OKUNACAK DUA VE ZİKİRLER NELER?
TIKLA OKU: PEYGAMBERİMİZ (SAV)'İN TAVSİYE ETTİĞİ GÜNLÜK ZİKİRLER
Allah (c.c) katında fazileti oldukça yüksek olan Cuma gününde içten ve samimi bir şekilde edilen dualar ve kılınan namazlar, bizleri Allah (c.c)'un rızasını kazanmaya birkaç adım daha yaklaştırmakta ve maneviyatımızı yükseltmektedir. Burada ki en önemli detay ise ibadetlerin özü olan duanın ve namazın huşu içerisinde samimiyetle yerine getirilmesidir. Müslüman bir kimsenin Allah'a karşı içten ve samimi yalvarışı,Allah'ın izniyle inşallah cevapsız kalmayacaktır. Ebû Hureyre (r.a) rivayetlerine göre, Efendimiz (SAV) cuma gününün fazileti ile ilgili şöyle buyuruyor:
“Cuma gününde bir saat vardır. Allah’ın kullarından bir Müslüman namazda iken Allah Teâlâ’dan niyaz ile bir şey isteyip duâsı o saate tesadüf ederse Allah Teâlâ Hazretleri o kimsenin dileğini verir.” Daha sonra mübarek küçük parmağının ucuna işaret buyurdu. (bk. Nevevî, el-Ezkâr, 80; Buhârî, Deavât, 61)
Cuma gününün öneminden bahseden bir diğer rivayette şöyle buyruluyor: '' Üç şey var, insanlar bunların faziletini bilseydi, onları elde etmek için develer gibi yarışırlardı. Onlar da: Ezan okumak, birinci safa yetişmek ve Cuma (namazına) erken gitmektir.'' (İhya, İmam Gazali)
TIKLA OKU: NAMAZDA SIRASIYLA OKUNAN SURELER! 5 VAKİT NAMAZ SURELERİ
CUMA NAMAZI NEDİR, NEDEN MÜBAREKTİR? CUMA GÜNÜNÜN ÖNEMİ...
''Toplamak, bir araya getirmek'' manasına gelen cuma kelimesi 'cem' kökünden gelen bir isimdir. Bu günün cuma olarak adlandırılması ise Kureyş'in atalarından olarak o gün içerisinde kavmi toplayan, kendilerine öğütlerde bulunan ve Harem'e saygı göstermelerini emreden Ka'b b. Lüeyy'e götürenler olduğu gibi, hicret olayı gerçekleşmeden önce Medine'de ensarların oluşturduğu ibadet günü ve toplantılara bağlayanlarla beraber ismi o tarihlerden bu yana kullananlarda vardır. Bu güne cuma denmesinin asıl etkeni toplantı günü olmasından dolayıdır. Günümüzde birçok Müslüman ülkeye baktığımızda hafta tatili Cuma günüdür. Eskiden Osmanlı Türkiye'sinde de hafta tatili cuma iken şimdilerde pazara alınmıştır.
CUMA NAMAZI NE ZAMAN FARZ KILINDI? CUMA NAMAZI KİMLERE FARZ?
Erkeklere farz olarak bilinen cuma namazının ne zaman farz kılındığı konusunda iki görüş vardır. İlk rivayete göre cuma namazı Mekke'de farz olmuş ama müşriklerin engellemesi üzerine fiili gerçekleştirilmesi hicrete kadar ertelenmiştir. İkincisi ise cuma namazının hicret sırasında farz olduğu ile ilgilidir. Cuma namazının kimlere farz olduğuna gelecek olursak; bir kimsenin cuma namazı ile mükellef olabilmesi için hür, erkek, mukim (dini anlamda yolcu olmayan), mazeretsiz olması gerekir.
Eda edilen cuma namazının geçerli sayılabilmesi için gerekli olan hususlar: Şehir, cami, cemaat, vakit, hutbe ve imamdır.
PEYGAMBER EFENDİMİZ (SAV)'İN İLK CUMA HUTBESİ KONUŞMASI...
Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştur:
''Ey İnsanlar! Ölmeden önce tevbe ederek Allah'a yönelin. Meşguliyet gelip çatmadan önce salih amellere koşun. Sizinle Rabbiniz arasındaki hakları, O'nu çok zikrederek, gizli ve aşikare sadaka vermek suretiyle ödemeye çalışın ki, bu sayede noksanlarınız tamamlanır, merzuk olur ve zafere ulaşırsınız. İyi biliniz ki, Allahu Teala Cuma'yı size bu sene, bu ayda, bu günde, benim şu makamımda Kıyamete kadar farz kıldı. Şimdi her kim benim hayatımda veya benden sonra adil yahut zalim bir imam olduğu halde Cuma'yı hakir görerek veya inkar ederek kılmazsa, Allah onun iki yakasını bir araya getirmesin ve işinde ona bereket vermesin.
İyi bilin ki tevbe edinceye kadar o kimsenin namazı, zekatı, haccı ve orucu yoktur. Onun hayrı yoktur. Tevbe edenin ise tevbesini Allah kabul eder.'' (İbni Mace)
Ebu Hureyre (ra) rivayetine göre Efendimiz (SAV) şöyle buyurmaktadır:
''Cuma günü imam hutbe okurken (yanındaki) arkadaşına: 'Sus' dediğinde boş yere konuşmuş (sevabını eksiltmiş) olursun.'' Buhari, Cuma: 36 Müslim, Cuma
CUMA GÜNÜ YIKANMANIN FAZİLETİ NEDİR? HADİSLERLE CUMA GÜNÜ GUSUL ALMANIN FAZİLETLERİ...
Hadis-i şerifte “Temizlik imanın yarısıdır.” (Müslim, Tahâret 1. Ayrıca bk. Tirmizî, Daavât 86) buyuran Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), Müslüman bir kimsenin gerek ruhen gerek de bedenen temiz olması gerektiğine işaret etmektedir. Öyle ki Abdullah b. Ömer (ra) rivayetine göre, Efendimiz (SAV) şöyle buyuruyor:
''Sizden birisi Cuma namazına gelecek olursa boy abdesti alsın.'' Buhari, Cuma 2, 12, 26; Müslim, Cuma 1-2 (844)
Hz. Aişe (ra) dedi ki: ''İnsanlar kendi işlerinde çalışıyorlardı. Cumaya geldiklerinde de iş gördükleri elbise ile gelirlerdi. Onlara: - 'Keşke yıkansaydınız!' denildi. Buhari, Cuma 16, Buyu' 15; Müslim Cuma 6 (847)
TIKLA OKU: PEYGAMBERİMİZİN SIKINTI DUALARI! İÇ RAHATLATAN DUALAR
PEYGAMBERİMİZ (SAV) MESCİDE GİRERKEN VE ÇIKARKEN NE OKURDU?
Namaz kılmak için mescide girerken okunabilir dualarla ilgili Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur: ''Biriniz mescide girdiği zaman bana salavat okusun ve 'Allahummeftah li ebvake rahmetike' (Allahım bana rahmetinin kapılarını aç) desin.
Çıktığında ise 'Allahumm inni eselüke min fadlike' (Allahım! Ben senin fazlından istiyorum) desin. (Müslim, Sahih, 713; Ebu Davud, Sünen, nr 713; Ebu Davud, Sünen, nr.465; İbn Mace, Sünen, nr. 772)
Kuran-ı Kerimdeki Araf Suresinde 7/31'nci ayetlerinde "Ey Âdem oğulları, her mescidde zînetlerinizi takının." ifadesi geçmektedir.Buradaki zinet ise edeptir. Allah (c.c)'a iabdet etmek amacıyla girilen bu mübarek yerlerde içerisinde bulunacak kimseleri yani cemaate rahatsızlık verecek durumlara sebep olabilecek kadar yüksek sesle konuşmak, ağızda kötü koku oluşturarak yanımızdakilere rahatsızlık vermek, en ön saflara yetişebilmek için eziyet vermek gibi hoş görülmeyen davranışlar sergilenmemelidir.
Camiye girerken sağ ayak ile girmenin sünnet olduğunu düşünerek bizlerde sağ adımla içeri girmeye kendimizi alıştırabiliriz. Daha sonrasında camiye hürmet yani saygı göstermek amacıyla 2 rekatlık "Tahiyyetü'l-mescid" namazı kılınabilir.
CUMA NAMAZI KAÇ REKATTIR? CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?
Dinimiz içerisinde erkeklere farz olarak kılınan cuma namazı, cemaat ile birlikte kılınan bir namazdır. Allah (c.c)'un Müslüman erkekler üzerinde kesin olarak emrettiği cuma namazını hafife alıp ya da gereği kadar önemsemeyen kimsenin kalbinin ziyanda olacağını söyleyen Efendimiz (SAV), hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır:
“Cuma namazlarını önemsemeyerek üç hafta cuma namazı kılmayan kimsenin kalbini Allah Teâlâ mühürler.” (Ebû Dâvûd, Salât 204; Tirmizî, Cum`a 4). Bizlerde cuma namazının kaç rekat olduğunu ve doğru bir şekilde nasıl kılındığını sizler için derledik. İşte cuma namazı rekatı ve kılınışı...
Tıpkı Öğlen namazında olduğu gibi toplamda 10 rekat olan ama öğlen namazındaki gibi sünnet, farz ve son sünnet sayılarında farklı olan cuma namazında sünnet 4 rekat, farz (cemaatle kılınır) 2 rekat, son sünnet ise 4 rekat olarak gerçekleştirilir.
- CUMA NAMAZI İLK SÜNNETİNİN KILINIŞI -
1. REKAT:
"Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının dört rekat ilk sünnetini kılmaya" şeklinde niyet edilir.
"Allahu Ekber" diyerek eller bağlanır ve namaza başlanır.
Subhaneke Suresi okunur.
Euzü-besmele çekilir.
Fatiha Suresi okunur.
Kur'an'dan en az, kısa üç ayet ya da üç ayet miktarında bir ayet okunur.
Rüku'ya gidilir.
Secde'ye gidilir. Doğrulunur, yeniden Secde'ye gidilir.
2. REKAT
Ayağa kalkarak kıyama durulur.
Besmele çekilir.
Fatiha okunur.
Kur'an'dan en az, kısa üç ayet ya da üç ayet miktarınca ayet okunur.
Rüku'ya gidilir.
Secde'ye gidilir. Doğrulunur, yeniden Secde'ye gidilir.
Oturarak Ettahiyyat okunur.
3. REKAT:
Ayağa kalkılır ve kıyama durulur.
Besmele çekilir.
Fatiha okunur.
Kur'an'dan en az, kısa üç ayet ya da üç ayet miktarınca bir ayet okunur.
Rüku'ya gidilir.
Secde'ye gidilir. Doğrulunur, tekrar Secde'ye gidilir.
4. REKAT:
Ayağa kalkarak kıyama durulur.
Besmele çekilir.
Fatiha okunur.
Kur'an'dan en az, kısa üç ayet ya da üç ayet miktarınca ayet okunur.
Rüku'ya gidilir.
Secde'ye gidilir. Doğrulunur, yeniden Secde'ye gidilinir.
Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur.
"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" şeklinde sağa ve sola selam vererek namaz bitirilir.
- CUMA NAMAZI FARZININ KILINIŞI -
Cuma namazını kılacak olan kişi ilk olarak "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının 2 rekât farzını kılmaya. Uydum hazır olan imama." şeklinde niyet eder ve ''Allahu ekber'' diyerek elleri bağlayarak namaza durulur. Sessiz bir şekilde Sübhaneke suresi okunur bitirdikten sonra imamın sure okuması beklenir. İmam sureleri bitirince Allahu Ekber denilerek rükuya gidip 3 defa "Sübhâne Râbbiye'l-Azim" denir ve sonrasında doğrulunurken "Semi Allahu li-men hamideh", tam doğrulunca ise "Rabbenâ leke'l hamd" denir.
Ardından tekrar "Allahu Ekber" denilerek secdeye kapanılıp 3 defa "Sübhâne rabbiyel-a 'alâ" denir. "Allahu Ekber" diyip dizlerin üzerine oturduktan sonra yeniden "Allahu Ekber" diyip tekrar secdeye gidilir ve 3 defa "Sübhâne rabbiyel-a 'lâ" denir.
Allahu Ekber diyip secdeden ayağa kalkınca ilk rekat bitmiş olur ve ikinci rekata başlanır. Eller bağlanır ve bir şey okumadan imamın okuduğu sure dinlenir. Sure bitiminde Allahu Ekber diyerek rükuya eğilinir ve burada 3 kez "Sübhâne Râbbiye'l-Azim" denlerek doğrulunur. Doğrulurken "Semi Allahu li-men hamideh", tam doğrulunca ise "Rabbenâ leke'l hamd" denir.
Ardından "Allahu Ekber" diyip secde yapılır ve burada yine 3 defa "Sübhâne rabbiyel-a 'alâ" denir. "Allahu Ekber" diyerek diz üstüne oturulur. Yeniden "Allahu Ekber" dendikten sonra secdeye gidip 3 defa "Sübhâne rabbiyel-a 'lâ" denir.
Secdeden kalkınca "Allahu Ekber" diyerek oturulur. Oturma sırasında Ettehiyyâtü, Allâhumme Salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur. İmamın selam vermesiyle (Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah) diyerek selam verince kişide beraberinde uygulayarak farz kısmını bitirmiş olur.
- CUMA NAMAZI SON SÜNNETİN KILINIŞI -
1. REKAT:
"Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının dört rekat son sünnetini kılmaya" şeklinde niyet edilir.
"Allahu Ekber" diyerek eller bağlanır ve namaza başlanır.
Subhaneke Suresi okunur.
Euzü-besmele çekilir.
Fatiha Suresi okunur.
Kur'an'dan en az, kısa üç ayet ya da üç ayet miktarında bir ayet okunur.
Rüku'ya gidilir.
Secde'ye gidilir. Doğrulunur, yeniden Secde'ye gidilir.
2. REKAT:
Ayağa kalkarak kıyama durulur.
Besmele çekilir.
Fatiha okunur.
Kur'an'dan en az, kısa üç ayet ya da üç ayet miktarınca ayet okunur.
Rüku'ya gidilir.
Secde'ye gidilir. Doğrulunur, yeniden Secde'ye gidilir.
Oturarak Ettahiyyat okunur.
3. REKAT:
Ayağa kalkılır ve kıyama durulur.
Besmele çekilir.
Fatiha okunur.
Kur'an'dan en az, kısa üç ayet ya da üç ayet miktarınca bir ayet okunur.
Rüku'ya gidilir.
Secde'ye gidilir. Doğrulunur, tekrar Secde'ye gidilir.
4. REKAT:
Ayağa kalkarak kıyama durulur.
Besmele çekilir.
Fatiha okunur.
Kur'an'dan en az, kısa üç ayet ya da üç ayet miktarınca ayet okunur.
Rüku'ya gidilir.
Secde'ye gidilir. Doğrulunur, yeniden Secde'ye gidilinir.
Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur.
"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" şeklinde sağa ve sola selam vererek namaz bitirilir.
CUMA GÜNLERİ TEK BAŞINA ORUÇ TUTULUR MU?
Kandil gibi özel geceleri ibadetle geçirmek isteyenler bu günlerde oruç tutarak daha fazla sevap kazanmak isteyebilir. Mübarek kandil geceleri cuma gününe denk geldiği zaman bugünlerde oruç tutmanın mümkün olup olmadığı zaman zaman gündeme gelebilmektedir. Çünkü Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), sadece Cuma günü nafile oruç tutmayı tenzihen mekruh olarak görmüştür. Konuyla ilgili bir hadis-i şerif ise şu şekildedir:
“Sizden hiç kimse Cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa bu takdirde Cuma günü de oruç tutabilir.” (Ebû Dâvûd, Savm, 50). Nafile oruçların Cuma günü tutulması isteniyorsa ya bir gün önceden yani perşembe-cuma ya da bir gün sonradan cuma-cumartesi şeklinde oruç tutmakta sakınca yoktur.
Cüveyriye binti Haris (r.a)’dan rivayetlerine göre, Cuma günü Cüveyriye oruçlu iken Peygamber (s.a.v.) onun yanına girip; “Dün oruç tuttun mu?” diye sormuş Cüveyriye: “Hayır”, cevabını vermiş. Efendimiz (SAV) ise; “Peki yarın tutmayı düşünüyor musun?” diye sormuş. Cüveyriye: “Hayır” demiş. Bunun üzerine Peygamberimiz (SAV) “O zaman orucunu boz,” buyurmuştur. (Buhârî, Savm, 62; Ebû Dâvûd, Savm, 53)
CUMA GÜNÜ ÖLEN ŞEHİT SAYILIR MI? CUMA GÜNÜ DEFNEDİLMENİN FAZİLETİ
Güçlü bir imana sahip olan kimsenin mübarek gün ve gecelerde vefat etmesi ile iligli Efendimiz (SAV), bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır: “Bir Müslüman cuma günü veya gecesi ölürse Cenab-ı Hak onu kabir fitnesinden (sualinden ve azabından) kurtarır.” (Tirmizî, Cenâiz: 73; Müsned, 2:176). Hadis-i şeriften anlaşılacağı gibi önemli gün ve gecelerde hayatını kaybeden kimselerin Allah katında kıymetli kabul görülen o günlerin hürmetine ayrı bir muamele gösterilmektedir.
Kandil gibi özel gecelerde ibadet etmenin sevabı nasıl ki diğer günlere göre daha üstünse o vakitlerde ölen Müslüman kimselerin de ayrıca Cenab-ı Hakk'ın af ve mağfiretine nail oldukları bilinmektedir.
TIKLA OKU: CENAZE NAMAZI NASIL KILINIR, DUASI NEDİR? ÖLÜNÜN ARKASINDAN AĞLAMAK...
CUMA NAMAZI KADINLARA FARZ MI? KURAN-I KERİMDE CUMA NAMAZI AYETİ
Kuran-ı Kerimde 28. cüzde geçen Cuma Suresinin 9-11. ayetindeki tefsirinde cuma namazından bahsedilmektedir. Ayetin başındaki 'Ya Eyyühellezine' yani 'Ey İman edenler!'' ifadesini sadece erkeklere bağlamanın ne kadar doğru olduğu konusunda şüpheye düşen kimseleri aydınlatmak için Taberi’de ilgili ayette yer alan “Ey iman edenler!” mealindeki ifade, “Bu Allah’ın, iman eden kullarına bir çağrısıdır.” şeklinde izah edilmiştir. İslam fıkhına göre cuma namazının kadınlar üzerinde farz olmadığı ancak dışarı çıkılacaksa cuma namazında cemaat sevabı almanın uygun olabileceği üzerinde durulmuştur.
Ayrıca 'Ya eyyühellezine' türkçe karşılığı 'Ey iman edenler' manasına gelen ayetin Arapça'da gramerine bakıldığında sadece erkeklere yönelik ifade edilen bir seslenmedir. Bu esnada göz ardı edilmemesi gereken önemli bir durum ise Kuran-ı Kerim'in çoğunlukla 'erkeklere' hitap edilen ayetler olduğundan kadınları da gerektiği durumlarda içine alması ümmetin uygun gördüğü bir durumdur. Ayette yalnızca erkekler belirtilirse o durum yalnızca erkekler için geçerlidir.
HADİS-İ ŞERİF: "Allah'a ve âhiret gününe inananlara cuma namazı farzdır. Ancak yolcu, köle, çocuk, kadın ve hastalar bundan müstesnadır." (Ebû Dâvud, I, 644, H. No: 1067; Dârakutnî, II/3; Bağavî, Şerhu's-Sünne, II225)
CUMA NAMAZINDA OKUNABİLİR SURELER NELERDİR?
Cuma namazını kılmak için niyetlenen bir kimsenin ilk rekatında 'Cuma suresini', 2. rekatında da 'Münafikun' suresini okumak Efendimiz (SAV)'in sünnetlerindendir. Eğer istenilirse ilk rekatta 'Ala suresi' 2. rekatta 'Ğaşiye' suresi de okunabilir, ikisinin de sünnet olduğu bilinmektedir. (Yukarıda bahsedilen surelerde herhangi bir kısaltma önerilmez, sünnet sevabını alabilmek için sadece okumada hızlandırma yapılabilir.)
Ebu Hureyre (ra) dedi ki: ''Peygamber Efendimiz (SAV) Cuma günü Sabah namazında ''Secde Suresi ile İnsan Suresini'' okurdu'' Buhari, Cuma 1, Sucudu'l Kur-an 2; Müslim Cuma 65
CUMA NAMAZINDAN SONRA OKUNABİLECEK DUALAR HANGİLERİ?
Hadis-i şerifte ifade edilenlere göre Peygamber Efendimiz (SAV), cuma namazını eda ettikten sonra okunabilecek duaları şu şekilde zikretmektedir:
“Kim cuma namazından sonra -konuşmadan ve kalkmadan- ihlâs, Felâk ve Nâs sûrelerini yedişer defa okursa Allah Teâlâ onu gelecek cumaya kadar, zarar verici şeylerden muhafaza buyurur.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-sağîr, no: 8954; Ali el-Müttakî, II, 648/4985)
CUMA GÜNÜ VE GECESİNDE OKUNABİLECEK DUA VE ZİKİRLER
Gündelik yaşantı içerisinde birçoğumuzun yanlış bildiği cuma gecesinin aslında perşembeyi cumaya bağlayan gecenin olduğu düşünülmez. Müslüman alemi için çok önemli olan mübarek cuma vakti her ne kadar o gün hatta özellikle de sela ile ezan arasında gerçekleşse de cuma gecesi dediğimiz ifade aslında perşembe gecesi yani cumaya bağlanılan gecedir. Bu günlerde salih ibadetler işleyebilmek için okuyabileceğiniz faziletli dualarla ilgili bir hadis-i şerifte şöyle buyrulmaktadır:
"Cuma gününde; Yani perşembeyi cumaya bağlayan gece iki rek'at namaz kılıp Fâtiha'dan sonra on beş defa Zilzâl Suresi'ni okuyan kimseyi Allah Teâlâ kabir azabından ve kıyamet korkularından emin kılar." (Ali el-Müttakî, no: 21356)
Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), "Cuma günü Hûd Suresi'ni okuyunuz" (Dârimî, "Fezâilü'l-Kur'ân", 17) buyurarak surenin bizler için ne kadar kıymetli ve faziletli olduğuna, "Hûd Suresi ve kardeşleri beni ihtiyarlattı" meâlindeki hadisiyle vurgu yapmaktadır. Hûd Suresi'nin kardeşleri olarak ifade edilen şey hadisin devamında "Vâkıa, Hâkka, Mürselât, Nebe' ve Tekvîr" sûreleri olarak belirtilmiştir (Tirmizî, "Tefsîr", 57/3297; ayrıca bk. Şevkânî, II, 544; Kurtubî, XI, 1)
CUMA GÜNÜ KEHF SURESİNİ OKUMANIN FAZİLETİ
TIKLA OKU: PEYGAMBERİMİZ (SAV)'İN UNUTULMUŞ SÜNNETLERİ
Alemlerin rahmeti olan Peygamber Efendimiz (SAV), cuma günü Kehf suresini okumanın sevabı ve kıymeti ile ilgili hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur:
“Size bir sure haber vereyim mi ki, azamet semâ ile arz arasını doldurmuş, onu yetmiş bin melek teşyî’ etmiştir? O sûre Kehf süresidir. Kim cum’a günü bu sûreyi okursa Allah onu öteki cum’aya kadar bu sûre ile mağfiret eder, sonun da üç gün de ziyâdesi vardır. Ve semâya ulaşan bir nur verilir ve Deccal’in fitnesinden muhafaza edilir. Yatacağı vakit bu sûrenin sonundan beş âyet okuyan hıfz olunur ve gecenin istediği vaktinde kaldırılır.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağir, no: 2862)
CUMA GÜNÜ OKUNMASI FAZİLETLİ OLAN DUALAR
“Şu duâ ile cuma günü herhangi bir saatte duâ edilirse sahibine muhakkak icabet olunur.”
“Senden başka hiçbir ilâh yoktur. Ey Hannân, ey Mennân, ey gökleri ve yeri en güzel şekilde yaratan, ey Celâl ve ikrâm sâhibi!” (Suyûtî, el-Câmiu’s-sağîr, no: 7450)
Cuma suresini okumak ise her türlü kısmetin açılması için okunabilir.
TIKLA OKU: KURAN'IN KALBİ YASİNİN BİLİNMEYEN HİKMETLERİ VE FAZİLETLERİ
CUMA GÜNÜ DUALARIN KABUL OLACAĞI VAKİT...
TIKLA OKU: DUA ETMEK KADERİ DEĞİŞTİRİR Mİ?
Cuma günü namazında dua eden kimsenin duanın kabul olacağının müjdesini veren Peygamber Efendimiz (SAV)'e Ashab-ı Kiram:
“Bu saat hangi saattir yâ Rasûlallah” sorunca:
“İkindi namazı ile güneş batması arasındaki vakittir.” buyurdular. (Tirmizî, Cuma, 2; Ali el-Müttakî, no: 21316)
“Allah’ı hamdiyle tesbih ederim. Azîm olan yüce Allah’ı hamd ile tesbîh ederim. Allah’tan beni affetmesini isterim.” diyen kimsenin yüzbin günâhını, ana ve babasının da yirmidörtbin günâhını Allah mağfiret eder.” (Ali el-Müttakî, no: 21321)
CUMA GÜNÜ OKUNMASI TAVSİYE EDİLEN ESMALAR
TIKLA OKU: NAMAZDAN SONRA TESBİHTE NE ÇEKİLİR?
İmam-ı Gazali'ye göre, Cuma günü 1000 kez ''Ya Allah'' diye okuyanlar evliyalar sınıfına katılırlar.
- Cuma günü namaz öncesinde 100 kez “Ya Allah, Ya Hu” denilebilir.
- Cuma namazından sonra 100 kez “Ya Rahman” denilebilir.
- Cuma namazından sonra 100 kez “Ya Gaffar” denilebilir
- Cuma günü akşama doğru “Yâ Veliyy” denilebilir.
- Cuma gecesi 1000 defa “Yâ Muhsî” denilebilir.
- Cuma günü 1000 defa “Yâ Vâlî” denilebilir
- 10 hafta süreyle Cuma günleri 10 defa “Yâ Ganiyy, Yâ Muğni” denilebilir
- Cuma geceleri 100 defa “Yâ Dârr” denilebilir
- Cuma namazından sonra yüz defa “Yâ Gafur”denilebilir
- Cuma namazında hutbe esnasında yüz defa “Ya Basîr” denilebilir
- Cuma Günü 1000 defa ”Ya Veliyyü ya Allah” denilebilir
- Cuma günü “La ilahe illlalahül melikük hakkul mübin” (200) defa zikreden Kişi Allah`tan ne isterse verilir.Cuma günü Sabah`.
- 312 defa ''YA-RAKİB'' denilebilir.
TIKLA OKU: Esmaü'l- Hüsna (Allah'ın 99 ismi) nedir? Rahatlatan Esmaül hüsna zikirleri ve anlamı
ABDULLAH B. ÖMER'İN CUMA GÜNÜ İÇİN DİLEK DUASI
Rivayetlere göre, Abdullah b. Ömer şöyle demiştir ki: Namazdan sonra şu dua okursa Allah (c.c)'un izniyle ile duası kabul olur.
'Allahümme innî es’elüke bismike bismillâhirrahmânirrahîm. Ellezî lâ ilâhe illâ hû. Âlimül ğaybi veşşehâdeti hüverrahmânürrahîm. Ve es’elüke bismike bismillâhirrahmânirrahîm. Ellezî lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm. Lâ te’huzühû sinetün ve lâ nevm. Ellezî meleet azametühüsse-mâvâti vel arde. Ve es’elüke bismike bismillâhirrahmânirrahîm. Ellezî lâ ilâhe illâ hüve ve anet lehül vücûhü ve haşe’at lehül ebsâru ve veciletil kulûbü min haşyetihi en tusalliye alâ Muhammedin ve en tu’tînî hâcetî.
HACET DUASI NEDİR? TESİRLİ DİLEK VE HACET DUALARI
Samimi ve içten bir şekilde Allah'a açılan ellerin geri çevrilmediği mübarek cuma gününde duaların kabul olabilmesi için okuyabileceğiniz dualar arasında hacet duası da yer edinebilir. Kelime manasına baktığımızda 'gereklilik' anlamı taşıyan hacet yani bir nevi istemek, lazım olan şey olarak ifade edilebilen bu kavramda okunabilecek duanın Arapçası ve Türkçesi şu şekildedir:
HACET DUASI ARAPÇASI:
HACET DUASI TÜRKÇESİ:
Allâhümme innî es’elüke tevfîka ehli’l-hüdâ ve a‘mâle ehli’l-yakîn ve münâsahate ehli’t-tevbeti ve ‘azme ehli’s-sabrı ve cidde ehli’l-haşyeti ve talebe ehli’r-rağbeti ve te‘abbüde ehli’l-verâi ve ‘irfâne ehli’l-‘ilmi hattâ ehâfeke.
Allâhümme innî es’elüke mehâfeten tahcüzünî ‘an ma‘siyetike hattâ a‘mele bi tâ‘atike ‘amelen estehikku bihi rızâke ve hattâ ünâsıhake bi’t-tevbeti havfen minke ve hattâ uhlisa leke nasîhaten hubben leke ve hattâ etevekkele ‘aleyke, fî’l-umûri husne zannin bike sübhâne hâlikin nûr.
HACET DUASI ANLAMI:
Ey Allâh’ım! Hidâyet ehlinin başarısını, yakîn ehlinin amelini, tevbe ehlinin nasîhatını, sabır ehlinin ciddiyetini, rağbet ehlinin istediğini, takvâ ehlinin kulluğunu, ilim ehlinin irfânını Senden istiyorum. Onlar gibi Senden korkmak istiyorum.
Allâh’ım! Sana isyân etmekten beni engelleyecek bir korkuyu Senden istiyorum. Senin rızânı hak edecek şekilde Sana itâat etmeyi ve Senden korkarak ciddî tevbe etmeyi istiyorum. Sana her işimde tevekkül edebileceğim şekilde, Sana hâlisâne muhabbet sâhibi olmamı nasîb eyle. Sana hüsn-i zân sâhibi olmamı nasîb et. Ey Nûr’u yoktan var eden Allâh’ım! Seni bütün noksan sıfatlardan tenzîh ederim.
CUMA GÜNÜNÜN SÜNNETLERİ:
1- Gusul abdesti almak. 2- Hoş koku sürmek. 3- Temiz elbiseler giymek. 4- Sadaka vermek. 5- Salavat çekmek. 6- Kabir ziyaretinde bulunmak. 7- Kehf suresi okumak. 9- Selam vermek.10- Tırnak kesmek.
CUMA GÜNÜ YAPILMASI TAVSİYE EDİLEN DAVRANIŞLAR
- Cuma gecesi olarak nitelendirdiğimiz durum ilk başta cuma gününün gecesi olarak başlıyormuş gibi düşünülse de aslında perşembe gününün cumaya bağlandığı gecedir. Perşembe günü yatsı ezanından sonra okunan sala ile beraber cuma gününün feyiz ve bereketi başlamış olur. Dolayısıyla cumayı perşembe gününden karşılamak daha iyidir.
- Cuma günü gusul abdesti almanın sevap ve günahların affedilmesine vesile olduğunu müjdeleyen Peygamber Efendimiz'den yola çıkarak gusul abdesti almayı ihmal etmemeliyiz.
- Cuma namazına erkenden gidip en ön safta yer almalı ve namaz kılan kimsenin önünden geçmemeye dikkat etmeliyiz.
- Fakirlere ve kimsesizlere sadaka verilebilir.
- Cuma gününde duaların geri çevrilmediği o vakti bulmak için sürekli ibadet halinde olmalıyız.
- Namaz sonralarında ya da günün herhangi bir vaktinde bol bol salavat çekmeliyiz.
CUMA SURESİNİN ARAPÇA OKUNUŞU
CUMA GÜNÜNDE GERÇEKLEŞEN 5 ÖNEMLİ OLAY
1- Adem (a.s) o gün yaratıldı.
2- Allah (c.c)'un Adem (a.s)'ı Cennetten o gün yeryüzüne indirdi.
3- Allah (c.c) Adem (a.s)'ın o gün canını aldı.
4- Cuma gününde öyle bir vakit var ki o an isabet edilirse kulun duası kabul olur.
5- Kıyamet o gün kopacaktır.
EN GÜZEL RESİMLİ CUMA MESAJLARI! CUMA GÜNÜ ATILABİLECEK MESAJLAR
1. RESİMLİ CUMA GÜNÜ MESAJI
2. RESİMLİ CUMA GÜNÜ MESAJI
3. RESİMLİ CUMA GÜNÜ MESAJI
4. RESİMLİ CUMA GÜNÜ MESAJI
5. RESİMLİ CUMA GÜNÜ MESAJI