‘Paraleller 2015’i hatırlamak bile istemeyecek’

2015 Genel seçimlerinde siyasi dengeler değişebilir mi? Başbakan Ahmet Davutoğlu'na destek ne durumda?

ABONE OL
GİRİŞ 29.12.2014 07:21 GÜNCELLEME 29.12.2014 07:21 RÖPORTAJ
‘Paraleller 2015’i hatırlamak bile istemeyecek’

ANAR Araştırma Şirketi Genel Müdürü İbrahim Uslu'ya göre; “Paralel örgüte üst üste davalar açılacak ve dağılma hızlanacak. %47-49 bandında olan iktidar için 2015 seçimleri kolay geçebilir. CHP’nin sıçrama yapması zor görünüyor. Muhalefet bayatlasa da otoriterleşme ve çözüm sürecini kullanmaya devam edecek.”

Uslu'nun Sabah gazetesinden İsa Tatlıcan'a verdiği röportajdan ilgili bölümler: 

-14 Aralık operasyonu ile Paralel örgütle mücadelede başka bir aşamaya gelindi. Sizce 2015'te paralel yapı ile mücadele sizce nasıl bir şekil alacak?

Şu an görünen, bu yapının mensupları açısından 2015'in oldukça zor geçecek. Casusluk, vatana ihanet, silahlı terör örgütü vs. gibi çok ağır suçların işlenmiş olduğu şüphesiyle yürütülen çok sayıdaki savcılık soruşturmaları, belirli bir süreç içerisinde davaya dönüşecektir. Ben Paralel Yapı mensup ve sempatizanlarının bir süre sonra 2015'i hafızalarından çıkarmak isteyeceklerini düşünüyorum.

-Paralel yapı bir yandan suç işlemeye devam ederken diğer yandan toplumun algıları ile oynayarak mağduriyet edebiyatı yaptığını görüyoruz. Sizce bu algı operasyonları toplum üzerinde etkili oluyor mu?

Ben Paralellerin durumunu çok ümitsiz görüyorum. Aslında Paralel algı operasyonlarının en avantajlı, buna karşılık Hükümet cephesinin de en savunmasız olduğu dönem 2014 yerel seçimleri öncesindeki o sisli atmosferdi. Ama kamuoyu o dönemde bile bu operasyonlara itibar etmedi ve Hükümete verdiği desteği sürdürdü. Hemen arkasından Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaşandı ve Paralel yapının koordine ettiği muhalefet bloku ikinci kez başarısız oldu.

Şimdiye gelecek olursak, şu an Hükümet Gezi'den bu tarafa geçen süre içerisindeki en güçlü dönemindeyken, Paralel yapı ise sürekli kan kaybediyor. Yani şu an aslında süreç boyunca en zayıf olduğu an... 17 ve 25 Aralık'ta Paralellere inanmayan seçmenler, bugünden sonra hiç inanmazlar. Aslında bence kendileri de bu durumun farkındalar ve gerçekleştiren bu algı operasyonlarının esas hedef kitlesi AK Parti seçmenleri veya genel olarak kamuoyu değil, doğrudan kendi tabanları. Başarısızlık karşısında morali bozulan, şevki kırılan ve gevşemeye başlayan tabanı keskinleştirmek ve bu suretle bir arada tutmak gibi bir çaba içerisindeler.

DAVUTOĞLU'NA DESTEK %47-49 BANDINDA

-Ahmet Davutoğlu 2015 Haziran ayında ilk seçim sınavını verecek? Bu seçim sonuçları ile ilgili beklentiniz nedir?

Sayın Davutoğlu Başbakan olduktan sonra yaptığımız çalışmalarda kamuoyu desteğini %47-49 arasında bulduk. Dolayısıyla aslında siyasal dengelerin 2011 genel seçimlerindeki yerinde durduğunu söyleyebiliriz. AK Parti'nin 2011 oy oranı olan %49,8'den Gülen Cemaati mensuplarını düştüğünüzde zaten bu rakamlara ulaşıyorsunuz. Özetle Gülenciler dışında 2011'de AK Parti'ye oy veren seçmenlerin desteği halen devam ediyor. Geri kalan sürede bu tabloyu ciddi biçimde değiştirebilecek tek faktör ekonomi olabilir. Dolayısıyla Hükümet ekonomik dengeleri eğer bugünkü düzeyinde tutabilirse, başka bir riski olmayacaktır.

-76 milletvekili 2015 seçimlerinde 3 dönem kriterine takılacak. Buradan AK Parti'nin bölüneceğini düşünenler var. Siz böyle bir risk görüyor musunuz?

Bu hiç gerçekçi bir beklenti değil. AK Parti aslında her seçim dönemide Meclis grubunda çok geniş çaplı değişiklikler yapıyor. 2007 ve 2011 yıllarında milletvekillerinin %60'ından fazlasını değiştirdi. O zamanlarda çatlamayan veya parçalanmayan bir partinin şimdi dağılmasını beklemek için elimizde hiçbir rasyonel gerekçe yok. Bence bu bir analizden çok temenni. Seçimde sandıkta yenebileceklerine dair ümitlerini kaybettikleri için, böyle fantezilerin arkasına sığınarak ayakta durmayı deniyorlar.

BUGÜNKÜ CHP'NİN SIÇRAMA YAPMASI ZOR

-Şişli'den gelen haberler CHP'de işlerin iyi gitmediğini gösteriyor. 2015 seçimlerinde CHP'den büyük bir sıçrama bekliyor musunuz?

Böyle bir beklenti içinde olmamız için elimizde hiçbir veri yok. Ben CHP ile ilgili şöyle bir benzetme kullanıyorum. Elimizdeki su miktarı aynı, bunu içine doldurduğumuz kap aynı, bu kaba uyguladığımız ısının miktarı aynı, tabi hava basıncı da aynı... şimdi bu durumda birinci seferde su kaynamamışsa, ikinci veya üçüncü seferde suyun kaynayabileceğini ummak,biraz akıl dışı bir beklenti olur. 2011'den bu yana CHP hemen hemen aynı. Sadece bazı isimlerin değişmiş olması, CHP'yi "yeni" yapmaz. "6 ok"a dayalı ideolojik formasyonun ürettiği oy miktarı artık herkesin malumu. Suyun bu kez kaynayabilmesi veya CHP'nin oyunu arttırabilmesi için "İdeolojik" formasyonunu dönüştürmesi lazım.

SEÇMEN YENİ PARTİ ARAYIŞINDA DEĞİL

-Geçtiğimiz günlerde Ahmet Özal'ın kurduğu parti ile birlikte parti sayısı 99'a çıktı. Bu partilere şans veriyor musunuz?

Yeni kurulan partiler aslında seçmenin bir arayış olduğu varsayımından hareket ediyor. Yani seçmen mevcut partilerden bıkmış ve bir arayış içinde, eğer birileri bu beklentileri karşılayacak bir parti kurabilirse başarı elde edecektir diye düşünüyorlar. Oysa burada dayanılan temel varsayım yanlış. Yani açıkçası seçmen yeni bir parti arayışı içerisinde değil. 2002 yılındaki genel seçimler öncesinde Meclis'te zaten 7 tane parti vardı. Bunları önce ikiye düşüren de, daha sonra 3'e ve 4'e çıkaran da yine aziz milletimiz oldu. Seçmen 2007 yılında şekillendirdiği Meclis kompozisyonunu 2011'de de muhafaza etti. Şu an görünen aynı tablonun 2015 seçimlerinden sonra da devam edeceği...

KAYNAK : Sabah