Cevat Akşit: Adnan Menderes, "yalnızım" deyip hüngür hüngür ağladı

Merhum başbakan Adnan Menderes'in imam hatiplileri sevdiğini söyleyen Prof. Dr. Cevat Akşit, Menderes'in kendisine, "Benim müsteşarım Masonların reisi. Beni bu kadar bunalttılar, etrafımı çevrelediler" dediğini söyledi

ABONE OL
GİRİŞ 08.04.2022 06:01 GÜNCELLEME 08.04.2022 15:50 RÖPORTAJ
Cevat Akşit: Adnan Menderes, "yalnızım" deyip hüngür hüngür ağladı
  • "Menderes, 'müsteşarım masonların başı' dedi"
  • "''Yalnızım' deyip, hüngür hüngür ağladı"
  • "Erbakan, 'bu ülkede başbakan da camiye gider'i öğretti"

Prof. Dr. Mustafa Cevat Akşit, çevirisini yaptığı büyük Türk alimi İmam Serahsi'nin el-Mebsut eseri üzerine başlayan röportaj serimizin dördüncü bölümünde, merhum başbakan Adnan Menderes'le yaşadığı anısını anlattı.

Cevat Akşit: Avrupa batacak, biz yükseleceğiz

Bir önceki bölümde Anadolu insanının imanı ve Avrupa'nın ikiyüzlülüğü üzerine önemli değerlendirmelerde bulunan Akşit, bu bölümde anlattığı hatırasında, Menderes'in yalnızlıktan yakındığı şu sözlerle aktardı: 

ADNAN MENDERES, "YALNIZIM" DEYİP, HÜNGÜR HÜNGÜR AĞLADI

Zamanında rahmetli Menderes'e gittik biz. İmam Hatip liselerinin üst kısmı yoktu, üniversite hakkı yoktu. Benim amcam, grup başkanvekili olduğu için Türkiye imam hatip okulları yardım dernekleri üyeleri, "Ankara'ya gidelim, başbakandan üniversite hakkı isteyelim" diye toplandılar . Ben de imam hatipten yeni çıkmış talebeyim, beni de aldı aralarına. Amcam bana, 'Mustafa, Menderes kimseyle konuşmuyor. Ama sizi çok seviyor'. dedi. Çünkü ihtilalin ayak sesleri duyuruyor. Yalnız bizi söyleyince, "onlara hayır diyemem" demiş. Yalnız saat 10'da gelsinler demiş. Aynı kapıdan girmesinler, değişik kapılardan girsinler demiş. Kalabalık görülmesin diye. Bizi köşkte ağırladılar. Refik Koraltan'a geldik, kucağında köpek. Köpek onu öpüyor, o köpeği öpüyor. Ben, bu adam mı bize şey yapacak dedim.

Prof. Dr. Cevat Akşit'ten Ramazan mesajı: Müslüman her sahada bir numara olmalı

Menderes'e gittik saat 10'da. Ben tam karşısında oturuyorum. Çok kibar konuştu, polisi falan çıkardı. Bir anlattı 2,5 saat. Biz Türklerin mayası imandır, İslamdır, iman İslam olmadan biz ayakta duramayız, kalamayız dedi. Ama ben ne zaman Müslümanlığa önem vermek istesem, arkadaşlarım laikliğe aykırı diye beni desteklemiyorlar dedi. Benim müsteşarım masonların başı dedi. Yalnızım deyip, hüngür hüngür ağladı. Hayatım pahasına da olsa imam hatiplerin üst kısmını açacağım dedi. Mili Eğitim Bakanı Celal Yardımcı açmadı. Tevfik İleri'yi getirdi. Tevfik İleri Müslüman adam. Onun zamanında Yüksek İslam Enstitüsü açıldı.

Cevat Akşit, el-Mebsut'u anlattı: Günümüz insanlarına ışık tutan, muazzam bir eser

Çarşamba'dayız şimdi. İlim Yayma vardı o zaman. Ben ön sıradayım, Tevfik İleri geldi açılışına. 90 öğrenci alındı. Bu Yusuf Türel (İlim Yayma Cemiyeti'nin kurucusu) neden 900 kişi değil, okul isteyin yapalım, öğretmelere maaşları biz verelim dedi. Tevfik İleri çıktı, üstümüze gelmeyin dedi. Bunu nasıl aştığımız siz bilmezsiniz dedi. Bu sefer ağladı adam. Türkiye'de böyle elemanlar var.

EBAKAN HOCA, "BAŞBAKAN DA CAMİYE GİDER'İ" ÖĞRETTİ

Masonların hakimiyetinde Erbakan Hoca, Allah razı olsun. Eskiden hiç camiye giden devlet adamı gördünüz mü? Erbakan geldi, 'Başbakan da camiye gider'i öğretti. Bakanlar da camiye gitti. O açtı bu çığırı. Şimdi bak, cumhurbaşkanı camide Kur'an okuyor, kimse bir şey diyemiyor.

KAYNAK : HABER7 | ÖZEL