Gözyaşlarına boğan o metin nasıl hazırlandı?
Saliha Büşra Selman, mezuniyet törenindeki konuşmasıyla izleyenleri gözyaşlarına boğdu.
ABONE OLİstanbul Şehir Üniversitesi'nin 2015-2016 akademik yıl birincisi olan Psikoloji bölümü öğrencisi Saliha Büşra Selman, yaptığı duygu dolu mezuniyet konuşmasıyla herkesi gözyaşlarına boğdu. Eğitim hayatını zorlaştıran sistematik nedenleri bir bir sıralayan Selman, başörtüsü sorunu nedeniyle eğitim hayatına ara vermek zorunda kalan pek çok kadının da sesine dönüştü.
Sosyal medyada öyle bir etki uyandı ki, tüm profiller bir anda Selman'ın konuşmasını paylaşmaya başladı. Öğrencilik yıllarındaki önemli virajları konu alan yazının perde arkasını dinlemek için Saliha Büşra Selman ile konuştuk. Son iki final sınavını da verdikten sonra okul birincisi olduğunu öğrenen Selman, bu yazıyı üniversitenin isteğiyle kaleme almış. İlk etapta kendisinden 'Mezuniyet konuşması' istenince heyecandan ne yapacağını bilememiş. Bu sırada ise üniversiteden arkadaşı Rümeyse Öztürk ile karşılaşan Selman, “Heyecanla durumdan bahsettim, nasıl yetiştireceğim bilmiyorum dediğimde, o da hadi hemen otur neyi anlatmak istiyorsun yaz dedi. Sonra birlikte yazmaya başladık” diyor.
DEFALARCA KONTROL ETTİM
Tüm gece boyunca hazırladığı taslak metnin üzerinden defalarca geçmiş. Hatta metni bazı arkadaşlarına yollayıp onların fikirlerini bile almış. Yaşamındaki bazı bölümlerin özel olduğunu düşünen Selman, “Aslında özel olduğunu düşündüğüm bazı bölümleri yazmayacaktım. Fakat hikayemi bilen yakın arkadaşlarım beni anlatmam için teşvik ettiler. Yetiştiremezsem spontane devam ederim demiştim içimden, bir anda aklıma gelen şeyleri de söyledim, unuttuğum çok şey de oldu” diye anlatıyor. Hikayesinin aslında çok da farklı olmadığını anlatıyor Selman ve ekliyor: “Konuşmamda da söylediğim gibi ikinci hikayem özellikle benim ve arkadaşlarımın hikayesiydi. Türkiye'de çokça insanın buna benzer hikayesi var. Sanırım birbirimizi böylesine iyi anlamamızın sebebi de bu"
SPORU VE OKULU BIRAKTI
Selman, ailesinin eğitim ve spora büyük önem verdiğini belirterek, 5 yaşından itibaren karate sporuyla ilgileniyor. Kardeşiyle birlikte yurdun çeşitli şehirlerinde müsabakalara katılan Selman, 14 yaşındayken milli takım elemeleri için gittiği Sivas'ta, başörtülü olduğu gerekçesiyle 'disiplin cezası' alarak diskalifiye ediliyor. O güne kadar yüzden fazla maça gidip derece aldı, uluslararası arenada ülkemizi temsil etmeyi başardı. O kadar başarılı oldu ki, katıldığı bir yarışmadan Avrupa ikincisi olarak döndü. Başörtüsü nedeniyle karate rüyası yarım kalan Selman, bu kez de eğitim hayatını yarın bırakmak zorunda kaldı. Ailesinin büyük desteğiyle liseyi dışarıdan sınava girerek bitiren Selman'ın elinde, liseden mezun olduğunda hem lise hem de hafızlık diploması vardı.
BAŞARIYA YÜRÜDÜ
Zorlu eğitim sürecinden sonra İstanbul Şehir Üniversitesi'nde Psikoloji serüveni başladı. Üniversitenin ikinci yılında Doç. Dr. İbrahim Şenay'ın yönlendirmesiyle nörotopyoloji laboratuvarında araştırmalara katılan Selman, “İkinci sınıfın sonunda ise Marmara Üniversitesi'nde Dr. Adil Denizduru hocayla çalışmalar yaptık. Buradan edindiğim tecrübelerle yurtdışındaki projelere başvurdum. Geçtiğimiz yıl Harward Üniversitesi'nden kabul alarak psikoloji bölümü klinik araştırmaları laboratuvarında araştırma asistanlığı yaptım” diyor. Tüm engellemelere rağmen yılmayan genç kız, şimdi ise beyin araştırmaları hayalimi gerçeğe dönüştürebilmek için Boston Üniversitesi'ne yüksek lisans programından kabul almanın haklı gururunu yaşıyor.
HERKES DESTEK OLDU
Saliha Büşra'nın babası Genel Cerrah Op. Dr. Salih Selman, bir albay çocuğu olarak, kendi çocuklarını son derece disiplinli ve Osmanlı kültüründeki gibi her alanda aktif olarak büyütmüş. 2007 yılında karate müsabakasından diskalifiye edildiği an çok üzülen Selman, "O gün sağcısı, solcusu, Alevisi pek çok farklı görüşten insan yaşadığım olaya tepki göstererek bana destek oldu. Beni en çok sevindiren şey de buydu" diyor.
KADINLARI EĞİTİMLE SINADILAR
Milli Güvenlik dersindeki başörtüsü yasağı nedeniyle imam hatip lisesine bile gitmeyen Selman, kendisi gibi pek çok kadının eğitim hayatıyla sınandığını anlatıyor. Bu sorun nedeniyle zorluk yaşayan kadınlardan bazı örnekler veren Selman, "Okula gidemeyen Hüsniye Gülsev Koç da bu süreçte hafızlığını bitirdi. Yasak kalktıktan sonra Şehir Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi'nde yüksek lisans programına ise oğluyla kabul aldı. Hümeyra Seleş, Elif Altın gibi başörtüsü yasağı nedeniyle eğitim hayatı sekteye uğrayıp daha sonra yeniden başlayan pek çok kadın var. Ve daha eminim yüzlercesi. Biz hepimiz benzer hikayeleri paylaşıyoruz" diyor.
AİLEMİN DESTEĞİYLE LİSEYİ BİTİRDİM
Lise yıllarında ailesinden çok büyük destek alan Saliha Büşra Selman, “Okulumu kaybetmiş gibiydim ama ailem bana çok destek oldu. Liseye gidemediğim 4 sene boyunca dışardan sınavları vererek ailemin desteğiyle liseyi bitirdim. Babam fizik, annem biyoloji, teyzem matematik, albay dedem ingilizce öğretmenim, dayılarım her daim destekçilerimdi. Başarı sabır ve disiplinli çalışmanın yanı sıra aile, hoca ve arkadaşlardan oluşan harika bir ekip işidir” diyor.