Son 10 gün hasat mevsimi gibidir
Ramazan ayının son 10 gününde ibadet etmek, Kadir gecesini yakalamak ve ihya etmek için gençlerden oluşan bir grup 6 yıldır itikâfa giriyor.
ABONE OL
Bir camide veya cami hükmünde olan bir yerde niyetli olarak bir müddet beklemektir ‘İtikâf’. Başta Hz. Âişe (ra) olmak üzere birçok Sahabe, Rasûlullah Efendimiz’in (sav), ramazanın son on gününü mescitte itikâfla geçirdiğini rivayet ederler. 2009 yılında Efendimiz’in bu sünnetini devam ettirmek için bir grup genç “Genç İtikâf Grubu”nu kurdular. Sonraki sene bir cami ile başlayan genç Akifler, 6 yıldır herkesi itikâfa davet ederek 150 camiye ulaştılar. Grubun sorumlusu olan Onur Ocakdan itikâfı ve bu grubun nasıl kurulduğunu Vahdet’e anlattı. Ocakdan, “Hayatın meşgalesi, çilesi, stresi yormadı mı seni? Bu koşuşturmaca nereye kadar… Kısa bir araya, huzura, tefekküre, tezekküre ne dersin?” diyerek bu ramazanda da üç günlük dünyanın keşmekeşinden kurtulmak için yarın akşam namazından itibaren başlayıp, pazartesi akşam namazına dek sürecek olan itikâfa genç gönülleri davet etti.
DÜNYA İŞLERİNİ BIRAK GEL İBADET ET
Öncelikle itikâf kelime anlamı olarak ne demektir? İtikâf ibadetinin öneminden biraz bahseder misiniz?
İtikâf, “dünya işlerini bırak, gel, ibadet et” demektir. Dış meşgalelerden uzak bir ortamda, ölümü, ahireti düşünmek, tefekkür edip ileriki dönem için muhasebe yapmaktır. Akıl baliğ veya temyiz kudretine sahip Müslümanın beş vakit namaz kılınan mescitte ibadet niyeti ve kastıyla bir süre durmasıdır. Gece-gündüz orada yatması hatta camiden dışarıya çıkmamasıdır.
GRUP GÖNÜLLÜLERDEN OLUŞUYOR
Grup kimler tarafından ve nasıl kuruldu?
Hz. Peygamber Efendimiz (sav)’in unutulan itikâf sünnetinin günümüzde ihya edilmesi ve ramazan ayından en güzel şekilde istifade edebilmek gayesiyle tamamı gönüllülerden oluşan duyarlı gençlerle “Genç İtikâf Grubu” kuruldu. ‘‘İbadetlerin en hayırlısı genç yaşta yapılanlardır.” müjdesinden yola çıkıldı. 8-10 gencin fikriydi bu. İstedikleri gibi eğlenebiliyorken içlerinde anlam verilemeyen bir tatminsizlikten doğmuş Bir camide veya cami hükmünde olan bir yerde niyetli olarak bir müddet beklemektir ‘İtikâf’. Başta Hz. Âişe (ra) olmak üzere birçok Sahabe, Rasûlullah Efendimiz’in (sav), ramazanın son on gününü mescitte itikâfla geçirdiğini rivayet ederler. 2009 yılında Efendimiz’in bu sünnetini devam ettirmek için bir grup genç “Genç İtikâf Grubu”nu kurdular. Sonraki sene bir cami ile başlayan genç Akifler, 6 yıldır herkesi itikâfa davet ederek 150 camiye ulaştılar. Grubun sorumlusu olan Onur Ocakdan itikâfı ve bu grubun nasıl kurulduğunu Vahdet’e anlattı. Ocakdan, “Hayatın meşgalesi, çilesi, stresi yormadı mı seni? Bu koşuşturmaca nereye kadar… Kısa bir araya, huzura, tefekküre, tezekküre ne dersin?” diyerek bu ramazanda da üç günlük dünyanın keşmekeşinden kurtulmak için yarın akşam namazından itibaren başlayıp, pazartesi akşam namazına dek sürecek olan itikâfa genç gönülleri davet etti.
DÜNYA İŞLERİNİ BIRAK GEL İBADET ET
Öncelikle itikâf kelime anlamı olarak ne demektir? İtikâf ibadetinin öneminden biraz bahseder misiniz?
İtikâf, “dünya işlerini bırak, gel, ibadet et” demektir. Dış meşgalelerden uzak bir ortamda, ölümü, ahireti düşünmek, tefekkür edip ileriki dönem için muhasebe yapmaktır. Akıl baliğ veya temyiz kudretine sahip Müslümanın beş vakit namaz kılınan mescitte ibadet niyeti ve kastıyla bir süre durmasıdır. Gece-gündüz orada yatması hatta camiden dışarıya çıkmamasıdır.
GRUP GÖNÜLLÜLERDEN OLUŞUYOR
Grup kimler tarafından ve nasıl kuruldu?
Hz. Peygamber Efendimiz (sav)’in unutulan itikâf sünnetinin günümüzde ihya edilmesi ve ramazan ayından en güzel şekilde istifade edebilmek gayesiyle tamamı gönüllülerden oluşan duyarlı gençlerle “Genç İtikâf Grubu” kuruldu. ‘‘İbadetlerin en hayırlısı genç yaşta yapılanlardır.” müjdesinden yola çıkıldı. 8-10 gencin fikriydi bu. İstedikleri gibi eğlenebiliyorken içlerinde anlam verilemeyen bir tatminsizlikten doğmuştu. Belli ki bir şeyler eksikmiş. Aralarında yaptıkları istişareler sonucunda itikâfa girmeye karar veriyorlar. Muhabbetle başlayan sohbet, itikâf toplantısına dönmüş ve ilk pratik kararını alarak faydaya dönüşmüştü. 2010 yılında kalpleri heyecanla çarpan bir grup genç, ilk defa itikâfa girdi.
HUZURA YOLCULUK
Bilmeyen duymayan kalmasın diye ikinci karar verildi. Genç İtikâf Grubu kuruldu. İlk yıl 15-20 gençle Üsküdar Gümüşsuyu Camii’nde başlayan yolculuk sonraki yıl 4 camiye ulaştı. 2013 yılında ülke çapında çalışmalar başlatıldı. Geçen sene 150 camide binlerce genç, itikâfa katılarak huzura yolculuk ettiler. Ramazan’ın son on günü hasat mevsimi gibidir. Arınmak ve affolunmak için büyük bir fırsat. Genç İtikâf Grubu, zamanın ve fitnelerinin aleyhimize işlediği şu ihtiyar dünyada, gençleri, tefekküre ve ibadete davet ediyor.
GENÇLER HUZURU YANLIŞ YERDE ARIYOR
Modern zamanlarda gençler teknolojik olarak her türlü maddi imkânlara sahipler. Ama mutlu ve huzurlu değiller. Çünkü huzuru yanlış yerlerde arıyorlar. Gençlerin tatminsizliğinin yeri ‘yoga, meditasyon’ değil, ‘uzlet, zikir’ olmalı. Bu manevi, huzur, güzellik ve bereket mevsimini es geçmeyelim istiyoruz. Amacımız, özellikle günümüz gençlerinin itikâfı tanımalarını, sevmelerini ve bu güzel sünneti yaşamalarını sağlamak.
AHİRET HÜSRANA DÖNÜŞEBİLİR
İtikâfa giren kişi itikâf boyunca neler yapabilir, hep ibadet mi etmesi gerekiyor?
İtikâfa giren kişi, zihnini derleyip toplar, yoğun olarak kendisini Allah’a, ibadete verir. Gücü yettiğince Kur’an okur, namaz kılar. Dua ve niyazda bulunur. Hadis okur, ilim öğrenir, İlim öğretebilir. Allah’ın varlığı, birliği, kudreti hakkında düşünceye dalar. Gereksiz şeyler konuşmaz. Peygamber Efendimizin hayatını, peygamberlerin ahlâkını okuyabilir. Günah yapmamaya, boş vakit geçirmemeye, zamanı israf etmemeye dikkat eder. Yıl boyunca birçok günah işleyip, harama bakmış olabiliriz. Manevi hastalıklar tedavi edilmezse ebedi hayat yurdu olan ahiret hüsrana dönüşebilir.
‘DÜNYA KELAMINA FIRSAT VERMİYORUZ’
“Genç İtikâf Grubu” olarak sizin itikâf programınız nasıl olacak?
İtikâf, ramazan ayının 20. gününü 21. gününe bağlayan akşam namazı ile birlikte başlar. Bu zaman zarfında Genç İtikâfa katkı veren, katılım ve destek veren Türkiye geneli 100’den fazla STK gözetiminde, belli bir program uygulanacaktır. Akşam ezanı ile birlikte hurma ve su ile oruç açılır. Akşam namazı ve Evvabin namazının ardından iftar yapılır. Ardından Vakıa süresi, serbest zaman, yatsı ve teravih namazı kılınarak Tebareke suresi okunur. İtikâfta genel olarak herkesin Kur’an ve mealini sindire sindire, tefekkür ile okumasını istiyoruz. Meal ve zikir vakitlerinden artakalan zamanlarda dünya kelamı konuşulmasına fırsat verilmesin diye Riyazu’s-Sâlihîn okunmasını istiyoruz. n İtikâf ibadetinin insan sağlığına katkısı var mı? Bununla ilgili bilimsel bir çalışmanız, araştırmanız olacak mı? Evet, İstanbul’da 10 gün tam zamanlı olarak itikâfa girecek “Yaşları 18 ile 65 arası 30 kişiden” kan örnekleri alınacak. Kan alımı, ramazan öncesi, itikâf öncesi 20 ramazan gibi, itikâfın 7. günü ve bayramdan sonraki hafta gerçekleşecek. Sonuçlar, uzmanlarca değerlendirilecek. n Bu zamana kadar Genç İtikâf Grubu vesilesi ile itikâfa girenlerin izlenimleri nasıl oldu? Genç İtikâf grubu vesilesiyle daha önceki yıllarda itikâfa giren kişiler orada duygu ve düşüncelerini paylaşıyor. Bunlardan iki tanesi şu şekilde:
‘SENEYE DE BEKLERİM’
İtikâfa giren gençlerle görev yaptığı caminin şenlenmesine oldukça sevinen bir cami imamının paylaşımı: “Bu camide ilk kez bu kadar cemaati bir arada gördük. İlk kez sahurda yemek verildi. 10 gün boyunca akşamları cami cıvıl cıvıl oldu, daha ne isterim. Bu böyle bitmez, seneye de muhakkak beklerim”.
‘GÜZELLİKLERİ DEVAM ETTİRECEĞİM’
Yine genç bir kardeşimiz, ‘‘Çocukluğumdan bu yana hep itikâfı duyardım. Ama hiç nasip olmamıştı ve ailemde, çevremde bu sünneti uygulayanı da hiç görmemiştim. Ama bu sene ramazan ayında Allah’ın rahmetiyle nasip oldu. İtikâf sünnetinin bu kadar güzel, bu kadar lezzetli ve kolay olduğunu tahmin etmemiştim. Sizin vesilenizle Kadir gecesini yakaladığıma inanıyorum. Kazandığım güzellikleri devam ettireceğim inşallah. Allah’ım yenisini ve tekrar tekrar itikâfa katılmayı nasip etsin” diyerek bizlere de dua etmiş.
MAKSAT KADİR GECESİNİ YAKALAMAK
Esasen, itikâfın gün sayısına değil, keyfiyetine odaklanmak lazım. Hz. Peygamber son 10 günde itikâfa giriyorsa onun sünnetine uymak üzere son on günü itikâfta geçirmeye niyet edilmeli. Ayrıca itikâfa illa da on gün için girilmeyebilir, 7, 8, 9 gün de olabilir. Burada 10 günden maksat, Kadir gecesini yakalayıp, ihya etmektir. Peygamber Efendimiz’in hayatında hiç terk etmediği itikâf sünnetini günümüzde yaşatmak için bu sene de Türkiye genelinde birçok ilde itikâf programları düzenlenecek. Şu üç günlük dünyanın keşmekeşinden sıyrılıp, gönül yollarındaki tıkanıklıkları açma mevsimi olan mübarek ramazan ayından daha fazla istifade etmeliyiz Peki, itikâfın şartları nelerdir? Önce niyet gerekli. İtikâfa girilecek yerler cami ve mescitlerdir. Ramazan ayında olduğu için zaten oruçlu bulunma şartı vardır. Erkek ve kadın tüm Müslümanlar abdestli ve temiz olmaları gerekir. İtikâfta ergenlik çağına gelmiş olmak şart değildir.
‘DEĞİŞİM İÇİN İTİKÂF’
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Bizi böyle bir vazifeyle şereflendiren, bizleri vesile kılan Allah’a hamd olsun. Konuştuklarımızla amel etmeyi lütfetsin. Bizlere böyle bir imkânı sunduğunuz için sizlere yani Vahdet gazetesine de teşekkür ediyorum. Sırf Allah rızası için tamamı gönüllü ve duyarlı gençlerin kurduğu, ramazan ayının son on günü 8 milyar insana yönelik Türkiye ve Dünya genelinde organize edilen “Genç İtikâf 1437” organizasyonuna okurların her türlü destek ve katılımlarını bekliyoruz. “Değişim İçin İtikâf” diyor.
2016 YILI RAMAZAN AYI İTİKÂF GÜNLERİ
Başlangıç: Hicri 21 Ramazan 1437 - Miladi 25 Haziran 2016 Cumartesi akşam namazı vakti. (İkindiden girerek hazırlık yapılması tavsiye edilir.) Bitiş: Hicri 29 Ramazan 1437 - Miladi 04 Temmuz 2016 Pazartesi günü akşam ezanı.