Topbaş: Erdoğan Cumhurbaşkanı adayı olacak
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2013 yılında yapılacak yerel seçimler öncesinde yeniden aday olmak istediğini açıklayan ilk başkan oldu. Topbaş, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olacağını da açıkladı.
ABONE OLSeda Şimşek'in haberi
İstanbul'un ulaşım sorununun büyük oranda 2016 yılında çözülmüş olacağını açıkladı. Dünyanın bir çok şehrinde metroların hükümetler ve ilgili bakanlıklar tarafından yapılmasına rağmen İstanbul'da metroyu büyükşehir belediyesinin yaptığını ve en çok metro yatırımı yapan belediye olduklarını vurguladı.
Topbaş, İkitelli-Bağcılar-Başakşehir metro hattının büyük ölçekte tamamlandığını, test sürüşlerinin devam ettiğini, istasyonlardaki ufak eksikliklerin giderilmesinin ardından açılacağını söyledi.
Kayabaşı Bölgesi'ne ve yeni kurulacak şehre doğru da bir metro hattı çalışmaları olduğunu, bu metro hattına Bahçeşehir ve Esenyurt'tan bir kol eklenmesi üzerinde durduklarını belirtti.
Ümraniye-Üsküdar metro hattında 38 aylık bir zaman sınırlaması ile ihalenin yapıldığını anlattı. İstanbul'da ustalık dönemini talep eden Topbaş'ın gönlünden Ankara'da siyaset ise geçmiyormuş.
"İSTANBUL'DA ULAŞIM SORUNU 2016'DA BİTECEK"
Yerel seçimlerde yeniden aday olacağını açıklayan İstanbul Büyükşehir Beleyediye Başkanı Topbaş, iddialı konuştu: Çalışmalarını tamamladığımız master planıyla 2016 yılı bizim için ulaşımda insanlarımız rahatladığı bir tarih olacak.
* İstanbul'da yaşayanların ulaşım sorunu ile boğuşmayacağı günler için bir tarih verebiliyor musunuz?
Ulaşım master planlarını bitirdik. Bu master planlar çerçevesinde, raylı sistemler, metro, deniz ulaşımı, lastik tekerlekli sistemlerimizin geleceğini tayin ettik. İstanbul'da 641 kilometre bir metro ve raylı sistem ağı öngördük. Bunu tamamladığımız zaman İstanbul'da artık ulaşımda ağırlığın metro ve raylı sistemler olduğu bir dönem yaşanacak.
2016 yılı bizim için ulaşımda şehirde insanlarımız rahatladığı bir dönem, tarih olacak. Bir çok hatlarımız bitmiş olacak, otobüslerimiz tamamlanmış olacak, minibüs sistemleri çok daha değişmiş olacak. Taksiler de daha düzenli ve kontrollü hale gelecek. Kent içindeki ulaşım ciddi anlamda rahatlayacak. Artık ulaşımı çok fazla konuşur olmayacağız.
* Özal'dan beri İstanbul'a yeni yol yapılmamış, bu planlarınıza göre İstanbul'a yeni yollar yapılacak mı?
Yol derken, lastik tekerleklilerin kullandığı yol kastediliyorsa, Başbakanımız'ın talimatı ile Ulaştırma Bakanlığı'nın yapmakta olduğu yollar var. Üçüncü köprü ve çevre yolları başta olmak üzere bazı ihaleler yapıldı. Biz de kent içi ağırlıklı olmak üzere trafiğin düğümlendiği yerlerde düğümleri çözecek kavşaklar, alt geçitler yaptık.
* Araç sayısı hızla artarken aynı hızda yol, kavşak, köprü, alt geçit yapabiliyor musunuz?
Göreve geldiğimizde araç sayısı 2 milyon 50 bindi, şu anda 2 milyon 950 binleri geçti. Ekonomik göstergeler iyileşmeye başladığı zaman kentte yaşayan insanların araç edinme hızı da artıyor. İstanbul'da bin kişide 226 kişinin arabası var, Avrupa'da ise bin kişiden 450 kişinin arabası var. Demek ki daha o standardın altındayız. Deniz ulaşımını geliştiriyor, sistemleri birbirine entegre ediyoruz ki İstanbullu bir yerden bir yere gitmek için kendi aracını değil toplu taşıma sistemini tercih etsin. Nüfusun artmasına, araç sayısının 3 milyonlara gelmesine rağmen şu anda İstanbul'da trafik geçmişten daha rahat. Sıkıntı var ama daha rahat bir trafik var. Trafikte kalma süreleri azaldı.
METROBÜS 2 KATI YOLCU TAŞIYOR
* Toplu taşımı tavsiye ediyorsunuz ama mesela sabah saat 7.30'da Yeni Bosna'dan Zincirlikuyu'ya metrobüsle gittiniz mi hiç?
Metrobüsle ilgili 350-400 bin dolayında yolcu talebi olacağı yönünde bir değerlendirme yapılmıştı ama şu anda 800 binlere çıktı. İnsanlar çok tercih etmeye başladı. Günde 90 binin üzerinde araç hattan çekildi. Orada yeni bir metro hattı için çalışıyoruz, esas çözüm bundan sonra metro olacak. 2 yıl içerisinde, 3 bin civarında yeni otobüs alacağız. Sayıları arttıkça bu sıkıntıları konuşmayacağız. Bugün bir sıkıntı var, biliyoruz ama giderek rahatlayacak.
* Bir ara tek-çift plaka önerisi tartışılmıştı, böyle bir şey var mı gündeminizde?
Hayır, artık tek-çift plaka uygulamasını konuşmuyoruz. Sözen döneminde "Tek-çift plaka yapalım" diye hep konuşuldu, o zaman 800 bin civarında araç vardı. Bugün 3 milyon araç var ama "tek-çift plaka yapalım" diye konuşmuyoruz. Öyle bir niyetimiz de yok. Demek ki iyi bir gidişat var.
* Bir de İstanbul'a gelenlerden vergi alınması hep tartışılır, böyle bir yöntem var mı aklınızda?
İstanbul'a gelenden vergi almak değil de İstanbul'a neden geldiği sorulabilir. İşadamı mı, öğrenci mi? Bu geçmişte Osmanlı'da da vardı, bazı dünya kentlerinde de var. Böyle bir düzenleme olabilir. Anadolu'nun diğer kentlerinin gelişmesi, bütün şehirlere üniversitelerin yapılması sebebiyle artık eskisi kadar göç yok.
ÇİFT KATLI YOL DÜŞÜNÜLMÜYOR
* Zincirlikuyu-Avcılar-Beylikdüzü arasındaki E-5'in üzerine çift katlı yol yapılması gibi bir projeniz var mı?
Yok. Bir şeritten maksimum saatte bin 200 araba geçebiliyor. Kaç şerit yapılırsa yapılsın ulaşım sorununu çözme imkanı yok. Kent merkezlerine giren, transit geçen, ezen ulaşım ağlarını kent merkezlerinden geçirmek çok doğru değil. Bunun yerine, kent merkezlerine mümkün mertebe toplu taşıma araçlarıyla insanların gelmesinin sağlanması gerekiyor.
VİYADÜK DÖNEMİ BİTTİ
* Yollar, köprüler, kavşaklar bütün şehirleri aynılaştırıyor sanki.
Biz bir çalışma yapıyoruz şimdi. Aksaray'da yapılmış olan Aksaray Valide Camii'ni ciddi anlamda etkileyen viyadüğü kaldırıyoruz, İSKİ'nin önündeki viyadüğü de kaldırıyoruz. Aksaray'da iki tane viyadük var, ikisini de kaldırıyoruz, meydanı tekrar geri kazanmak adına bunu yapıyoruz. Artık viyadükler çok tercih edilmiyor, kentin dokusunu, yapısını, algılamasını bozuyor. Mesela Mecidiyeköy'deki viyadük, başka türlü bir çözüm olsaydı daha doğru olabilirdi ama artık onun kaldırılması imkânsız hale geldi.
BÜTÜN DERELER 1 YILDA ISLAH EDİLECEK
* Marmaray ne zaman bitecek?
Marmaray 29 Ekim 2013'te bitecek şekilde hedeflendi ama biz onun daha öne çekilmesini arzu etmekteyiz. Marmaray kentte Doğu-Batı aksında çok önemli bir taşıma kapasitesine sahip olacak. Saatte 150 bin yolcu taşıyacak. Şehir içi ulaşımda Doğu-Batı aksında önemli bir hizmet verecek.
* Her yağmur yağdığında İstanbul'da sel baskınları yaşanıyor. Derelere yönelik bir çalışma var mı?
Şehir içini etkileyebilecek, sel baskınına sebep olabilecek tüm dereleri 1 yıl içinde ıslah edeceğiz, kolları ile birlikte bin 600 dolayında dere var. 2004'te göreve başladğımda ciddi bir yağmur yağdığında, o yağmurlarda 5-6 bin civarında yardım talebi telefonu, baskın ihbarı geliyordu. Su baskınına uğrayan iş yerleri, evler...Şu anda 100'ün altına düştü.
100 YIL ÖNCE DAHA SAĞLAM BİNALAR YAPMIŞLAR
* Olası bir depreme karşı hazırlıklar hangi aşamada?
İstanbul deprem kuşağında olmasına rağmen sanayileşme sürecinde kırsal kesimden ciddi göç alırken planlı bir yerleşim yapılmadığı için bugün büyük sıkıntılar yaşanıyor. Yerleşim tercihlerindeki hataların bedelini ödüyoruz. Galatapera Beyoğlu Bölgesi'nde bundan 100 yıl önce yapılan yapıların taşıyıcı sistemlerine dokunulmamışsa, duvarları yıkılmamışsa korunuyorsa olası bir depremde etkilenme riski yüzde 2,5. Bizim daha sonra ürettiğimiz ve bugün bizi endişelendiren yapılarda ise risk yüzde 52'lerde. Bizden 100 yıl önce yapılan yapılar daha güçlü. Demek ki o tarzda yapılar yapılsaydı bugün karşı karşıya kaldığımız stoku konuşmazdık.
KİMLİKLİ, KİŞİLİKLİ MAHALLELER OLUŞACAK
* Kaç evin yıkılması öngörülüyor?
Bugünden bunu dair bir tahminde bulunmak çok doğru değil. Daha önce tarama yoluyla yaptığımız çalışmalar var ama aralardaki sağlam kalan yapılar da o mahallede bir değişim olurken katılacak. Yapılarda bir estetik kaygısı taşımamışız, güzellik yok, duygu yok, renk yok. Kimlikli, kişilikli, duygulu daha yeni yaşam alanları oluşturacağız.
* Bunun için ne kadar bir maliyet öngörülüyor?
Bugün kabaca bir şey söyleyemem. Büyük bir afette İstanbul'un 100 milyar dolarlar kaybedebileceğinden bahsediliyor. Bunun beşte biri kadar 15-20 milyar dolar gibi rakamlarla bu riskin ortadan kaldırabileceği gibi bir genelleme yapılıyor. Rakam telaffuz etmek yerine somut adımlar bizi doğrulara götürecektir. Böyle bir rakamı bir yerden tedarik etme imkânı yok ki, kendi içinden kaynak oluşacak.
"İSTANBUL'DA USTALIK DÖNEMİNE TALİBİM"
* Yerel seçimlerde adaylığını açıklayan ilk isim oldunuz ama parti içinde güçlü rakipleriniz var galiba. Mesela Binali Bey rakibiniz mi?
Kişiler ve isimler üzerine konuşmak istemem, her parti kendi içinde çalışmalarını yapacak. Tarihinde ilk defa ben İstanbullular'ın ve partimin takdiriyle ikinci kez İstanbul Belediye Başkanlığı'nı yapmaktayım. Şu anda başkanım, başka arkadaşlar da başkan olmak için mücadele verecekler. Biz buradayız ve şu anda İstanbul'da ulaşımda 2016 hedefimiz başta olmak üzere, sorunları bitirecek üçüncü hamleyi yapmak istiyorum. Yani, Başbakan'ın ifadesiyle ustalık döneminde İstanbul'da olmak istiyorum. Bunları çokça konuşmayan bir yapıda olmamama rağmen bunu söyledim. Belki biraz erken oldu, söylemem gerekliliğini hissettiğim için söyledim.
* Bazı isimlerin başkan adayı olabileceğinin konuşulmasından rahatsız olduğunuz için mi erkenden adaylığınızı açıkladınız?
Kendi kararlılığımı, fikrimi söyledim. Sözümün de arkasındayım. Teyidini ancak partim ve İstanbullular yapacak. Partimizden seçime girenlerin üçer dönemlik süreçlerinden bahsediliyor, benim ikinci dönemim, üçüncü dönem de aday olduğumu ifade ettim.
* 3 dönemi tamamlayacak bazı bakanların ismi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için geçiyor.
3 dönemi bitenler var bir de bitmeyenler var. Benim 3 dönemim bitmedi. 3 dönemi bitenlerin tabii ki düşünceleri, beklentileri olabilir. Halkın içindeyiz, çoğu kez arabamı kendim kullanıyorum, otobüse, vapura bindiğim oluyor. Böyle bir şehre hizmet etmek onurlu bir görev, bir dönem daha hizmet etmek istiyorum.
* Başbakan eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, yanında kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Usta-çırak gibi misiniz?
Ben onun yanında kendimi gayet güçlü hissediyorum. Çünkü Sayın Başbakan'ı 39 yıldan beri beraberiz. İstanbul'u bilmesi benim için büyük bir avantaj, İstanbul ile ilgili bir sorunu taşıdığım zaman rahatlıkla kendisine aktarıp, çözümde destek alabiliyorum.
* Geçen seçimlerde rakibiniz Kemal Kılıçdaroğlu idi, CHP'nin genel başkanı oldu. Bu seçimlerde Sarıgül'ü mü Gürsel Tekin'i mi tercih edersiniz?
Kılıçdaroğlu geldi ve gitti, biz buradayız. Kimin aday olacağı farketmez, gelen gider. İstanbullu Kılıçdaroğlu'nu gönderdi. Kılıçdaroğlu'nun akıbeti gibi bir akıbet onları bekliyor.
ANKARA HAYALİM YOK
* Başbakan adayları arasında da isminiz geçiyor, bir Ankara hayaliniz var mı?
Net olarak söyleyeyim benim bir Ankara hayalim yok. İstanbul gibi bir şehrin belediye başkanlığı çok önemlidir. Dünyanın neresine gidersek gidelim farklı karşılanıyoruz. Büyüdüğüm ve yaşadığım bu şehirde bir iz bırakmak ve sorunlarını çözmek onur verici. Ben çocukluğumda, gençliğimde hiç hayal etmediğim bir görevin başındayım. Hele 2 dönemdir yapıyorum, bir de üçüncü dönem olduğu zaman bu herkese nasip olmayacak bir görevdir.
BAŞBAKAN, CUMHURBAŞKANI ADAYI OLACAK
* Başbakan'ın size kızdığı oluyor mu hiç?
Yok, Başbakanımız'ı 11-12 yaşlarından beri tanırım, çok ince ruhludur. Bizim kendisiyle yakınlığımız çok farklı, neleri geride bıraktık. Bana karşı hiç bir zaman bir öfkesi oluşmadı.
* Eleştiriden rahatsız olduğu iddia ediliyor.
Haklı, doğru eleştiriden asla rahatsız olmaz. Yalana, iftiraya geldiği zaman da affetmez.
* Sizin hiç eleştirdiğiniz oluyor mu Başbakan'ı?
Eleştiri demeyelim de kendi fikrimizi söyleyebiliyoruz.
* 39 yıldır, bu kadar yakın tanıdığınıza göre sizce cumhurbaşkanı adayı olacak mı?
Olacak, ben olmasının da doğru ve gerekli olduğunu düşünüyorum.
* Başbakan, cumhurbaşkanı olursa parti içinde bir sıkıntı yaşanır mı?
Yaşanmayacağını düşünüyorum. Siyaset iki şey için yapılır, ya menfaatiniz vardır ya idealiniz. AK Parti'deki arkadaşlarımızın bir çoğu bir ideal etrafında toplanan arkadaşlar.
BUGÜN GAZETESİ