Anne sütüne en yakın süt hangisi? Anne sütü eksikliğinde bebeğe ne verilir?

İlk altı aylık dönemde bebek beslenmesinde çok önemli bir yeri olan anne sütünün eksikliği durumunda bu mucizeye eş değer olarak bilinen sütün hangisi olduğu günümüzde pek çok kez tartışma konusu olmuştur. Peki anne sütüne en yakın süt hangisi? Anne sütüne en yakın süt eşek sütü mü? Anne sütü eksikliğinde bebeğe ne verilir? Anne sütüne en yakın süt keçi sütü mü inek sütü mü?

ABONE OL
GİRİŞ 04.03.2020 07:10 GÜNCELLEME 05.03.2020 08:18 Anne/Çocuk
Anne sütüne en yakın süt hangisi? Anne sütü eksikliğinde bebeğe ne verilir?
Anne sütüne en yakın süt hangisi? Anne sütü eksikliğinde bebeğe ne verilir?

Anne sütü yeni doğan bir bebeğin büyümesi ve gelişmesi için vücudunun ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini bir arada bulundurduğundan dolayı uzmanlar, ilk 6 ay anne sütünün bebek için hayati bir öneme sahip olduğunu vurguluyor. Yenidoğan bebeklerin ilk altı aylık beslenmesinde önemli bir işlevi olan anne sütü, uzmanların açıklamalarına göre her bebeğin muhakkak alması gereken mucizevi bir nimettir. En az 1 yaşına kadar alınması gereken temel ana öğün olan anne sütünün yetersiz olduğu ya da tamamen kesildiği durumlarda çiçeği burnunda olan taze anneler yeni alternatiflere yönelmek isteyebilir. Bu gibi durumlarda yardım alınması gereken ilk kişi doktor olmalıdır. İçerisindeki protein benzerliği nedeniyle anne sütüne en yakın süt olarak bilinen keçi sütü, bu sebepten dolayı anne sütüne eş değer olarak bilinen mucize bir besindir. 

EŞEK SÜTÜ NEDİR? EŞEK SÜTÜNÜN BEBEKLERE FAYDALARI

Anne sütüne en yakın süt hangisi?

Gün içerisinde ortalama 0.2 litre ile 0.3 litre arasında süt üreten dişi eşeklerden elde edilen bu süt, biyokimyasal bileşimi ve pH değeri bakımından anne sütüne neredeyse eştir. Günümüz piyasasında litresi 100 TL'den başlayan eşek sütü laktoz oranı yüksek olmasına rağmen A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, C vitamini ve E vitamini bakımından zengindir.

Ayrıca kalsiyum, potasyum, çinko ve fosfor bakımından da değerli olan eşek sütünde laktoz çok olduğu için daha yumuşak, şekerli bir tada sahiptir. Böylelikle de süt sevmeyen hatta ağzına süt almayan bebek ve çocuklar bile keçi sütünü severek içebilecek...

Eşek sütünün faydalarına baktığımızda çocuğun gelişim süreci üzerinde büyük bir rolü olduğu söylenebilir. Anne sütü eksikliği durumunda doğumdan sonraki 2. aydan sonra bebeğe verilebilen eşek sütü hem zihinsel hem de bedensel gelişimde etkilidir.

EŞEK SÜTÜ NASIL KULLANILIR?

Eşek sütü nasıl kullanılır? Eşek sütü nedir?

Çiğ bir şekilde kesinlikle tüketilmemesi gereken eşek sütü çocuklarda günde 2 çay bardağı, yetişkinler de 1 su bardağı olarak içebilir. (Laktoz intoleransı olanlarda rahatsızlık oluşturabilir) Bu yüzden eşek sütünü tüketmeden önce doktora danışın.

ANNE SÜTÜNE EN YAKIN SÜT HANGİSİ? KEÇİ SÜTÜ MÜ EŞEK SÜTÜ MÜ?

Yapılan araştırmalara göre içilebilir tüm sütlerin anne sütüyle karşılaştırılmasıyla inek ve koyun sütüne göre keçi sütünün anne sütüne en yakın süt olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda C vitamini bakımından anne sütü ile birebir özellikler taşıyan bir başka sütün de keçi sütü olduğu bu sütün de, sindirim rahatsızlığına ve ülser gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir.

KEÇİ SÜTÜNÜN FAYDALARI NELER? KEÇİ SÜTÜ BEBEKLERE VERİLİR Mİ?

Keçi sütünün bebeklere faydaları

100 gram kadar bir anne sütünde kalsiyum miktarı 32, inek sütünde 119, keçi sütünde 134 mgdır. Laktozu fazla olarak yüksek protein değeri taşıyan keçi sütü, kıymetli besin ögelerini bulunduruyor. Yeni doğan döneminde anne sütü yetersizse, ihtiyaç duyacağı besin elementlerini keçi sütünden alınabilir.

Keçi sütünün faydaları:

Sindirimin kolay gerçekleşmesini sağlar.

Kemik ve diş gelişimine katkı sağlar.

Zengin B1 ve B2 vitamin içeriği ile vücudu rahatlatır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

İnek sütüne göre daha fazla kalsiyum, magnezyum ve vitamin bulundurur.

YORUMLAR 26 TÜMÜ
  • Mardinli 4 yıl önce Şikayet Et
    Eti haram olanın sütü de haramdır eşek sütü falan içmeyin agalar
    Cevapla
  • Sütcü 4 yıl önce Şikayet Et
    Uyan ey müslüman! Şifa adı altında gizli gizli haram yedirmek için uğraşıyorlar. Adamlar dinimizi bizden iyi biliyorlar sonrada oturup haram ve şüpheli şeyleri gizliden kazı ciyaklatmadan nasıl mesruymuş gibi yutturabiliriz diye düşünüyorlar.
    Cevapla
  • Toroslu 4 yıl önce Şikayet Et
    Diyanetin fetvasına göre eşşek eti haram olduğu için sütüde haramdır.
    Cevapla
  • hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    haram haram
    Cevapla
  • maydanoz 4 yıl önce Şikayet Et
    eşşek sütü içen çocuklar büyüyünce eşşek gibi tepişmesinler sonra :) ... en iyisimi kafanız raat olsun keçi sütüne devam .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR