İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir? Babası ve eşi kim? İbrahim Reisi'nin biyografisi

İbrahim Reisi helikopter kazasıyla hayatını kaybettikten sonra dünya gündeminde yer aldı. Bunun üzerine İbrahim Reisi'nin hayatı ve kariyeri ile ilgili araştırmalar yapıldı. İşte merak edenler için İbrahim Reisi'nin eğitimi ve hakkında bilinmeyen tüm detaylar...

ABONE OL
GİRİŞ 24.05.2024 17:35 GÜNCELLEME 24.05.2024 17:35 BİYOGRAFİ
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir? Babası ve eşi kim? İbrahim Reisi'nin biyografisi
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir? Babası ve eşi kim? İbrahim Reisi'nin biyografisi

İbrahim Reisi14 Aralık 1960'da Meşhed'in Noghan bölgesinde dünyaya geldi. Din adamı bir ailenin çocuğudur. Hüseyin ibn Ali (Hüseyni) Seyyidleri ve Ali İbn Hüseyin Zeynel Abidin Seyyidlerinden olan İbrahim Reisi'nin babası Seyid Hacı'dır. Meşhed Cuma Namazı İmamı Ahmad Alamolhoda'nın da damadıdır. 

Çocukluk dönemini Meşhed'in Noghan bölgesinde geçiren İbrahim Reisi, henüz 5 yaşındayken babasını kaybetti. İlk öğrenimini Cevadiye Okulunda alan Reisi, sonrasında ise Havza'da İlahiyat Bölümü, Kum Ruhban Okulu ve Motahari Üniversitesini başarı ile tamamladı.

Yeni İran Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir kimdir? Muhammed Muhbir'in bilinmeyen hayatıYeni İran Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir kimdir? Muhammed Muhbir'in bilinmeyen hayatı

İbrahim Reisi

Şehid Mutahhari Üniversitesi'nde özel hukuk alanında eğitim alan İbrahim Reisi, kariyerine 1981'de Krece savcısı olarak başladı. Sonrasında ise Hemedan'da savcı olarak görev yaptı. 1985'te ise Tahran'da atandı ve Savcı Yardımcılığı yaptı. 

Dönemin Cumhurbaşkanı Ruhullah Humeyni'nin dikkatini çekmeyen başaran Reisi, birçok farklı vilayette hukuk alanında çalışmalar yürüttü. Daha sonrasına ise şu görevlerde bulundu:

  • 2007-2016 - Güney Horasan Eyaleti Uzmanlar Meclisi üyesi

  • 2014 ile 2016 arasında - Başsavcı

  • 2019 ile 2021 arasında - Başyargıç

İbrahim Reisi'nim biyografisi

SİYASİ HAYATI

İbrahim Reisi, 2017'de Muhafazakâr İslam Devrimi Güçleri Halk Cephesi'nin Cumhurbaşkanı adayı oldu. Ancak rakibi Hasan Ruhani'ye karşı üstünlük elde edemedi ve seçimi kaybetti. 

2021'de yeniden Hasan Ruhani'ye rakip olan İbrahim Reisi, bu kez %62,9 oy alarak İran İslam Cumhuriyeti Devleti'nin 8. Cumhurbaşkanı oldu. Ölene dek bu görevine devam etti. 

İBRAHİM REİSİ'NİN EŞİ

İbrahim Reisi'nin eşi, Shahid Beheshti Üniversitesi Eğitim Bilimleri ve Psikoloji Yüksekokulu Liderlik ve Eğitimsel Gelişim Bölümü'nde Profesör öğretim üyesisi olan Jamileh Alamolhoda'dır. Çiftin iki kız çocuğu vardır. 

İbrahim Reisi'nin eşi Jamileh Alamolhoda

İBRAHİM REİSİ'NİN ÖLÜMÜ

İbrahim Reisi 19 Mayıs 2024'te İlham Aliyev ile Azerbeycan'da görüştükten sonra helikopteri i Culfa kasabasının yakınlarına düştü. Yaklaşık yarım günün ardından bulunan helikopterde İbrahim Reisi'nin hayatını kaybettiği anlaşıldı.

İbrahim Reisi vefat ettiğinde 64 yaşındaydı. 

İbrahim Reisi'nin ölümü

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.
YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • Nahçıvan'lı Ali 3 hafta önce Şikayet Et
    Sadece Tahran Celladı değil; Suriye, Irak'ta ve Yemen'de demografik yapıyı değiştirmek için Ehl-i Sünnet Müslümanları göçe zorlayan ve Şehit eden katildir. Cehennem ateşi bol olsun.
    Cevapla
  • Osmanlı Torunu 3 hafta önce Şikayet Et
    Kardeşimiz Reisi'ye rahmet diliyor, Lanetli yahudiyle çok başarılı mücadele yürüten kardeş İran halkına da taziyelerimi sunuyorum.
    Cevapla
  • Serdar 3 hafta önce Şikayet Et
    Yahudiyle dost İran, kardeşimiz falan değil.
    Cevapla
  • AZRAİL 3 hafta önce Şikayet Et
    o helikopterin pervanesi sizin başınıza düşsün , eski olsa bunamı bindiriliyor, yenisi olsa paraları nerelerde yiyor derdiniz.
    Cevapla
  • Diyarbakirli 3 hafta önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin Aylesine ve İran Halkinin bassagligi diliyorum
    Cevapla
  • vatandaş 3 hafta önce Şikayet Et
    Pkk yı silahlandıran gözümüzde masum değildir...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR