Türkiye'yi son anda haberdar ettiler! Rum yönetiminden havada akılalmaz oyun

Rum yönetimi, Türkiye'nin hava sahasının kendilerine kapalı olduğunu bildikleri halde Çin'den satın aldıkları tıbbi malzemeyi taşıyan uçağı haber vermeden Türk hava sahasına sokmak istedi. Türkiye izin vermeyince, "Türkler insani yardımları engelliyor" propagandası yaptı. Olayı "siyasi suistimal" olarak değerlendiren Türk Dışişleri, önceden haber verilmesi halinde insani yardım uçuşlarına izin verildiğini hatırlattı.

ABONE OL
GİRİŞ 16.05.2020 10:52 GÜNCELLEME 18.05.2020 09:07 DÜNYA
Türkiye'yi son anda haberdar ettiler! Rum yönetiminden havada akılalmaz oyun
Türkiye'yi son anda haberdar ettiler! Rum yönetiminden havada akılalmaz oyun

Kıbrıs Rum Yönetimi'nin uçak oyunu geçen hafta yaşandı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede kullanılmak üzere Çin'den 35 ton tıbbi malzeme satın alan Rumlar, kapalı olduğunu bildikleri halde haber vermeden Türkiye hava sahasını zorlamak istedi. Türkiye, son dakika geçiş hakkı isteyen uçağa izin vermedi ve uçak yakıt tazelemek üzere Moskova'ya gitti. Tıbbi malzemeler salı günü İran hava sahası üzerinden Rum yönetimine geldi. Rum yönetimi AB nezdinde Türkiye aleyhinde yoğun propagandaya başladı. AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, önceki akşam Rum ve Yunanların yoğun girişimleri sonucunda açıklama yaptı ve Türkiye'nin salgın döneminde birçok ülkeye tıbbi malzeme yardımı yaptığını, Rum yönetimine de hoşgörülü davranmasının beklendiğini söyledi.

 

ANKARA: SİYASİ SUİSTİMAL

 

Dışişleri Sözcüsü Hami Aksoy konuyla ilgili soruya yazılı açıklama yaparak, olayın Rum tarafının bir suistimali olduğunu belirtti. Aksoy, Rumlara ambulans uçaklar, tahliye uçuşları veya sağlık malzemesi taşıyan uçaklara zamanında bildirilmesi halinde, insani mülahazalarla olumlu yanıt verildiğini dile getirdi. Aksoy, "Bu uygulamayı bilen Rum yönetimi, uçağın zamanında başvurmasını sağlamayarak, bilahare ülkemizin bu insani tutumunu suistimal etmesi, kendi insanlarının çıkarı hilafına belli konuları siyasi amaçla kullanma çabalarının bir tezahürüdür" dedi. Rum yönetimi geçen hafta Yunanistan, Mısır, Fransa ve BAE'nin de dahil edildiği Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerini protesto eden bildiriye imza atmıştı.

TÜRK HAVA SAHASI 1974'TEN BERİ RUM YÖNETİMİNE KAPALI

- Türk hava sahası Kıbrıs Rum yönetimine giden uçaklara 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı'ndan beri kapalı. Türkiye, KKTC'ye uygulanan seyahat ambargolarının kaldırılması karşılığında Türk hava sahası ve limanlarını açmayı birçok kez teklif etmiş, ancak Rumlar reddetmişti. Rum yönetimi de Türkiye'ye hava sahasını kapalı tutuyor.

- Rum yönetimi Kıbrıs'ı birleştirecek 2004'teki BM planını (Annan planı) reddetmesine rağmen AB'ye tam üye oldu. Rumlar AB üyeliğini kullanarak, Türkiye'nin gümrük birliği çerçevesinde hava sahası, hava ve deniz limanlarını Rum uçak ve gemilerine açmasını istedi. Rum yönetimini tanımayan Türkiye ise kabul etmedi. Rumları destekleyen AB, Türkiye ile tam üyelik müzakere başlıklarından 8'ini askıya aldı.

- Rum yönetimi, Türkiye'nin hava ve deniz limanlarını açmasını, Kıbrıs'ta resmi devlet olarak kendilerini tanımasını ve Türk askerinin de Ada'dan ayrılmasını istiyor. Bu amaçlara hizmet edecek her yolu deniyor.

KAYNAK : Hürriyet Gazetesi
YORUMLAR 55 TÜMÜ
  • saydemir 3 yıl önce Şikayet Et
    Rumlar kara propakanda yapar.
    Cevapla
  • Zekigören 3 yıl önce Şikayet Et
    Yatın kalkın psikopat bir yönetim yok. Olur da bir gün gerçekleşirse söylenecek söz şu 48 saat içinde adayı boşaltın. Minik yunanistan Ege karasularından kendine yakın adalara kadar geri çekil kıta sahanlığı 48 saat sonra başlayacak çekilmek veya savaşmak tercihiniz var karar sizin, çerez kadar ülkeler bize kafa tutuyor düşmanı küçümsemiyor, kimseyi küçümsemiyoruz, herkesin anlayacağı bir lisan vardır. Güvenliğimizin gereğini yapıyoruz.
    Cevapla
  • kayserili 3 yıl önce Şikayet Et
    dusman olan bir yapi bizim hava sahamizi kulanamaz, kimseye hesap vermemize gerek yok. biz bunlari cidiye alirsak bunlarin akil oyunlari hic bitmes. o ucaki orda hemen dusurecektik..
    Cevapla
  • Gören adam 3 yıl önce Şikayet Et
    Dişe diş, göze göz politikasına sahip hükümetimizi seviyorum...
    Cevapla
  • ek9 3 yıl önce Şikayet Et
    bir daha yaparsalar insani olarak roket sallayın adalet yerini bulsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR