İran, ABD ve Rusya'dan Ermenistan-Azerbaycan açıklaması! Merkel'e ağladı: Türkiye'yi durdurun

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında yaşanan gerilim bugün de devam ediyor. Ermenistan hükümeti, seferberlik için 18 yaşın üzerindeki tüm erkeklerin ülkeyi terk etmelerini yasakladı. Kardeş Azerbaycan 3. Martuni Motorlu Piyade Alayını yok etti. Merkel, iki ülkenin liderlerini arayarak acil ateşkes çağrısı yaptı. Reuters ise akılalmaz bir iddia ortaya attı. İran, ABD ve Rusya'dan da açıklamalar geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 29.09.2020 16:45 GÜNCELLEME 30.09.2020 08:54 DÜNYA
İran, ABD ve Rusya'dan Ermenistan-Azerbaycan açıklaması! Merkel'e ağladı: Türkiye'yi durdurun
İran, ABD ve Rusya'dan Ermenistan-Azerbaycan açıklaması! Merkel'e ağladı: Türkiye'yi durdurun

27 Eylül Pazar sabahı Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında, Ermeni güçlerin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine çatışmalar başlamıştı. Azerbaycan ordusu karşı saldırı başlatmış ve bazı yerleşim birimlerini işgalden kurtarmıştı. Her iki ülkede savaşa hazırlık için seferberlik ilan ederken, karşılıklı açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Türkiye'nin hamlesi Rumları panikletti: 'Erdoğan kıyamet mektubunu yazdı'

 

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gelişmeleri gün boyunca bu haberimizden takip edebilirsiniz.

GİZLİ TOPLANTI VURULDU

Azerbaycan ordusunun isabetli bir saldırısı sonucunda, yüksek rütbeli Ermeni subayların toplandığı bir sığınak imha edildi. Azerbaycan Basın Ajansı'nın (APA) bildirdiğine göre , askeri kaynaklar, saldırının Harop kamikaze İHA tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi. Sığınakta bir general, birkaç albay ve diğer üst düzey Ermenistan Silahlı Kuvvetleri görevlilerinin bulunduğu belirtildi. Askeri kaynaktan yapılan açıklamada, "Darbenin şiddeti, sığınaktan kimsenin kaçamadığını gösteriyor" ifadeleri kullanıldı. 

ÖLÜ SAYISI 11 OLDU

Azerbaycan Başsavcılığından yapılan açıklamada, Ağdam ilinin Karadağlı köyüne Ermeni güçlerinin top atması sonucu 1 sivilin yaşamını yitirdiği bildirildi. Açıklamada farklı bölgelerdeki sivil yerleşim birimlerine yapılan saldırılarda da Azerbaycanlı 3 sivilin yaralandığı ifade edildi. Son verilerle ölen sivil sayısı 11'e, yaralı sayısı 33'e çıktı. Başsavcılık, Ermenistan ordusunun 27-29 Eylül'de gerçekleştirdiği saldırılarda 65 konut ve 5 kamu binasının kullanılamaz hale geldiğini de duyurdu.

300 PKK'LI ERMENİSTAN VE KARABAĞ'A GİTTİ

AA'nın güvenlik kaynaklarından şu bilgileri geçti: "Ermenistan, Azerbaycan'a ait sivil yerleşim yerlerine gerçekleştirdiği saldırılar öncesinde terör örgütü PKK ile temmuz sonunda anlaşma yaptı. Anlaşma kapsamında 300 PKK/YPG'li terörist otobüslerle Ermenistan ve Karabağ'a taşındı. Terör örgütü PKK/YPG üyeleri Dağlık Karabağ'da Ermeni milislere eğitim verdi. Milisler, özellikle sivil halka yönelik saldırılarda kullanıldı. Azerbaycan Ordusu'nun imha ettiği askeri araç sayısı 30 oldu. Birçok hakim tepede kontrolü sağlayan Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Seyid Ahmetli, Karahanbeyli ve Kend Horadiz köylerini geri aldı."

İRAN, RUSYA VE ABD'DEN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Yunanistan'a yaptığı ziyarette Dağlık Karabağ'daki gerilime dair önemli açıklamalarda bulundu. Pompeo, çatışmaların bir an önce durdurulması gerektiğini söyleyerek, müzakere masasının acilen kurulmasının önemli olduğunu söyledi.

Kremlin, Dağlık Karabağ'da Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan çatışmalara ilişkin bir açıklama yayınladı. Taraflara çatışmaları durdurma çağrısı yapılan açıklamada, "Taraflara askeri destek veren açıklamalar yangına benzin dökmek anlamına geliyor" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Rusya'nın çatışmalarla ilgili olarak düzenli şekilde Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye ile iletişim halinde olduğu vurgulandı.

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarındaki işgalinden kaynaklanan sorunun barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini ve İran, Türkiye ve Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) kararlarının uygulanması için iki ülkeye yardımcı olabileceğini söyledi. Bölgede işgal öncesindeki duruma dönüş için barışçıl yol bulunması gerektiğini ve bu konuda iki ülkeye destek vermeye hazır olduklarını vurgulayan Rebii, "İran'ın, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün tanınması ve buna uyulması konusundaki tutumu oldukça açıktır. İran, uluslararası hukuk ve BM kararları çerçevesindeki bu meşru hakkı defalarca vurgulamıştır" dedi. 

TAHRAN'DAN YALANLAMA, İLGİNÇ KARAR

İran Dışişleri Bakanlığı, "Topraklarımız üzerinden Ermenistan'a silah sevkiyatı yapılmasına izin vermedik ve vermeyeceğiz" açıklaması yaparak, basında çıkan "Tahran Erivan'a silah taşıyor" iddialarını yalanladı. İran, Ermenistan'ın Rusya'dan aldığı kamyonların transit geçişinin "yanlış anlaşılmalara" yol açtığı için durdurulduğunu açıkladı.

ŞANSÖLYE MERKEL DEVREYE GİRDİ! PAŞİNYAN: TÜRKİYE'Yİ DURDURUN

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ermenistan ve Azerbaycan liderlerini telefonla arayarak Dağlık Karabağ'da acil ateşkes çağrısında bulundu. Şansölye'nin Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada; Merkel'in tarafları müzakere masasına geri dönmeye çağırdığı ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubunun bunun için en uygun platform olduğunu ifade ettiği aktarıldı. Öte yandan Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın görüşmede Merkel'e "Türkiye'yi durdurma" çağrısı yaptığı belirtildi.

ERMENİ TANKLARININ İMHA EDİLDİĞİ GÖRÜNTÜLER

ERMENİSTAN'IN YALANINA REUTERS DA ALET OLDU

İngiliz haber ajansı Reuters, iki Suriyeli isme dayandırdığı haberinde, Türkiye'nin 1500 dolar karşılığında Azerbaycan'a 700 ila 1000 muhalif savaşçı gönderdiği iddiasını ortaya attı. Reuters, yalanına kaynak olarak gösterdiği iki Suriyeli isim hakkında tek bir detay bile vermedi. Benzer açıklamayı Ermenistan'ın Moskova Büyükelçisi de yapmış ancak bu iddialar yalanlanmıştı.

ERİVAN'DAN "F-16" YALANI

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan'ın "Azerbaycan F-16'sını düşürdük" açıklamasını yalanladı ve böyle bir gelişmenin yaşanmadığını duyurdu.

3. MARTUNİ MOTORLU PİYADE ALAYI YOK EDİLDİ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Basın Hizmeti Başkanı Albay Vagif Dergahlı, yaptığı açıklamada, "Ermeni silahlı kuvvetlerinin işgal ettiği Hocavend bölgesinde konuşlu 3. Martuni motorlu piyade alayı darmadağın edildi" ifadesini kullandı. İnsan ve askeri teçhizat kaybına uğrayan düşman alayının tamamen imha edildiğini ifade eden Dergahlı, düşman ordusunun komutanlığının herkesi ölü ve yaralıların tahliyesine yardım etmeye çağırdığını aktardı. (Anadolu Ajansı)

ERMENİSTAN'DAN 18 YAŞ KARARI

Rus TASS haber ajansında yer alan habere göre; Azerbaycan ile Dağlık Karabağ sınırında yaşanan çatışmalar nedeniyle sıkıyönetim kararı alan Ermenistan hükümeti, seferberlik için 18 yaşın üzerindeki tüm erkeklerin ülkeyi terk etmelerini yasakladı. Açıklamayı Dağlık Karabağ'ın sözde lideri Arayik Harutyunyan yaptı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da Facebook sayfasından yaptığı yazılı açıklamada, "Ermenistan'da sıkıyönetim ve genel seferberlik kararı alındı. Otoriter (Azerbaycan) rejimi, Ermeni halkına yeniden savaş açtı" diyerek "öngörülemeyen sonuçları" olabilecek ve Kafkasya'nın ötesine uzanabilecek "büyük bir savaşın" eşiğinde olduklarını vurguladı.

GECE BOYUNCA ÇATIŞTILAR

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Ermeni güçlerinin Fuzuli-Cebrail ve Ağdere-Terter yönlerinde kaybettikleri mevzileri geri almak için saldırı girişiminde bulunduğu belirtildi. Açıklamada, Azerbaycan ordusunun bu bölgelerdeki birliklerinin, Ermeni güçlerinin saldırılarını önlediği kaydedildi. Açıklamada, gece çatışmalarında Ermeni güçlerinin Ağdere yönündeki Madagiz bölgesinden hareket eden zırhlı araç konvoyu ve onlara destek veren topçu bataryasının Azerbaycan Hava Kuvvetlerine bağlı unsurlar ve kara birlikleri tarafından imha edildiği aktarıldı.

FUZULİ'NİN ALINMASI İÇİN OPERASYON SÜRÜYOR

Fuzuli-Cebrail yönünde de sabah saatlerinde Ermenilere ait 1 tank ve 1 aracın imha edildiği, yaklaşık 10 askerin etkisiz hale getirildiği belirtilen açıklamada, şiddetli çatışmaların devam ettiği, Ermeni güçlerinin ağır kayıplar vererek geri çekilmeye zorlandığı kaydedildi. Bakanlığın bir diğer açıklamasında da Fuzuli kentinin Ermeni güçlerinden temizlenmesi için başlatılan operasyonun sürdüğü aktarılarak, sabah saatlerinde Ermenistan ordusuna ait 4 tankın daha imha edildiği bilgisi verildi. Ayrıca, Ermenistan ordusunun Daşkesen ilini top atışına tuttuğu bildirilen başka bir açıklamada ise Azerbaycan ordusunun önlem için karşılık vereceği belirtildi.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 257 TÜMÜ
  • Mustuk 3 yıl önce Şikayet Et
    Haber doğrudur da bu PKK li köpekleri köpek barınağı konumundaki Ermenistan'a girmelerini onleyemedikmi.
    Cevapla
  • Kayserli 3 yıl önce Şikayet Et
    Kalles iran yine yüzünü gösterdi. müslüman azerbaycana degilde kafir ermenistana yardim ediyor. YAZIKLAR olsun sizin gibi müslüman görünümlü haydutlar
    Cevapla
  • Kimsesiz yaşar 3 yıl önce Şikayet Et
    Mesele savaşsa Türk size dünyayı dar eder. Aklınız varsa karabağı bırakıp inlerinize geri dönün. Türkiye eski Türkiye değil. Yoksa yakında girecek inde bulamayacaksınız. Bırakın iha yı sihayı uzaktan vurduları ağlamaları sızlamaları . Rabbime şükürler olsun ki daha malum devletlerin sistemlerininde göremediği neler var. Elhamdulillah .
    Cevapla
  • Atamer başoğlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya bunlar Türkiye'yi suçluyor Türkiye savaşa girseydi bir günde mahalle yapıp top oynardık ikinci gün Ermenistan da bunlar çok boş konuşuyor ya
    Cevapla
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    erkekleri Çanakkaleye savaşmaya gitmiş Türk köylerini basıp kadınları kızları yaşlıları çocukları katlatmeye benzemez bu iş.
    Cevapla
  • Hakkı An 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu iş ne olur; sonu ne olur diyenlere; Yarından sonraki gün yoktur, Karabağ işgal ve son kullanım tarihi geçmiştir, Çifte standardın sonu, gün işgalcileri imha... İtidal tavsiye TEŞVİKTİR. Azeri petro veya şehirlerine roket vb atarlar ise (önleyecek füzesavarlar vardır) karşılık olarak ENERJİ güç üniteleri vurulacağı açıklanmıştı. PKK teröristi getirilmesi AZDIRMADIR. Türkiye savaşa çekemezler. Blomberg yorumundan sonuç; Türkiye Karar Merkezleri ile iletişimin yolunu bulmuştur; Substratejik bir yol; VURMAK. "Alet işler el övünür" Bu Amerikan Ahlakının (Dünyayı vahşi batı) sonucudur. Görünen İran ve Rusya parlak bir gelecek beklemi..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR