Azerbaycan Büyükelçisi Hazar İbrahim: Ermenistan askerleri kaçmaya başladı

Azerbaycan'ın Ermenistan'a yönelik gerçekleştirdiği operasyonda Azerbaycan Türk ordularının ilerleyişi devam ediyor. Özellikle sınır boylarındaki işgal edilen toprakları yeniden özgürleştiren orduların karşısında Ermeni kuvvetleri geri çekiliyor. Azerbaycan Türkiye Büyükelçisi Hazar İbrahim gelinen son noktada operasyonu Haber7.com'a değerlendirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 30.09.2020 14:08 GÜNCELLEME 30.09.2020 17:33 DÜNYA
Azerbaycan Büyükelçisi Hazar İbrahim: Ermenistan askerleri kaçmaya başladı
Azerbaycan Büyükelçisi Hazar İbrahim: Ermenistan askerleri kaçmaya başladı

Haber7- Enes Taha Ersen​

Azerbaycan, Ermenistan'a karşı en kapsamlı operasyonlardan birini başlattı. Geçtiğimiz günlerde sabah saatlerinde sivilleri hedef alan taciz atışlarıyla bardağı taşıran Ermenistan karşısında barışçıl pozisyonunu korumaya çalışan Azerbaycan Türk orduları harekete geçti. Günlerdir süren harekatta Azerbaycan askerleri ilerleyişini sürdürürken pek çok kritik yer de yeniden özgürleştirildi.

 

İşgal altındaki bölgelerde bulunan Ermeni kuvvetleri geriye doğru kaçışlarını sürdürürken, havadan ve karadan kapsamlı operasyonlarını devam ettiren Azerbaycan, sahadaki kararlı duruşunu günden güne artırıyor. Azerbaycan'ın Türkiye Büyükelçisi Hazar İbrahim, operasyonu ve yaşanan gelişmeleri Haber7.com'a değerlendirdi.

"2 BİN 300 İŞGALCİ ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"

 

Azerbaycan'ın Ankara'da bulunan Türkiye Büyükelçisi Hazar İbrahim, operasyonun sınır bölgesinde büyük bir kararlılık ile devam ettiğini, Azerbaycan ordularının da sahadaki ilerleyişinin sürdüğünü ifade etti.

İbrahim, bu zamana kadar işgal kuvvetlerinden 2 bin 300 kişinin etkisiz hale getirildiğini, pek çok motorlu ve zırhlı askeri aracın da etkisiz hale getirildiğini belirtti:

"Ermeni işgalci güçleri Azerbaycan'ın ilerleyişi karşısında geri çekiliyor, kaçıyorlar. Azerbaycan, Ermenistan'ın işgalci saldırılarına karşı cevabını veriyor. İşgal edilmiş toprakların hem kuzeyi hem de güneyinde ilerleyişi sürdürebilmek adına Azerbaycan askerleri hareket halinde. Ermenistan'ın çok kaybı var. 2 bin 300 civarında işgalci asker etkisiz hale getirildi. Yüzlerce tank ve motorlu askeri araç kullanılamaz hale getirildi. Son olarak Hocalı'daki S-300 hava savunma sistemleri yok edildi. Ermeniler panik halinde. Azerbaycan kuvvetleri hukuk çerçevesinde haklarımızı ve sivillerimizi korumak için haklı mücadelesini sürdürüyor. Buna karşılık Ermeni tarafı sivillerimizin üzerine bugün de ateş açtı. Yaralılarımız var. O açıdan sivillerimizin de haklarını korumak için Ermeni işgalci kuvvetlerine karşı topraklarımızdan temizliyoruz."

HOCALI'YA KURULAN S-300 İMHA EDİLDİ

Azerbaycanlı Büyükelçi, operasyonlar çerçevesinde, 1992 yılında Ermenistan'ın soykırım uyguladığı Hocalı'nın da hedef alındığı; burada Ermenistan'ın kurduğu S-300 Hava Savunma Sistemleri'nin de imha edildiğini ifade etti. Burada işgalde acının en çok yaşandığı yer olan Hocalı'ya Ermeni tarafının hava savunma sistemleri kurarak toprakları legal hale getirme çabalarına ilişkin ise şunları söyledi:

"Bizim için en acısı da bu. Ermenistan işgal ettiği Azerbaycan topraklarında, soykırım yaptıkları, katliam yaptıkları Hocalı'da Azerbaycan'a karşı saldırılarda bulunuyor. Uluslararası örgütlerin de bu konuda mesaj vermesi çok önemli. Bakıldığı zaman bugün Ermenistan topraklarında bir savaş yoktur. Savaş Azerbaycan topraklarından, diğer Azerbaycan topraklarına geliyor. Dolayısıyla Ermenistan'ın işgal ettiği Hocalı'ya S-300 hava savunma sistemleri yerleştirilmiş. Biz bu sistemleri imha ettik. Aynı zamanda başka bölgelerde de Azerbaycan halklarına yönelik saldırılar devam ediyor. Katliamı gerçekleştiren güçler maalesef ders almamışlar. Bu noktada uluslararası kamuoyu onlara gereken cevabı vermemiş. O açıdan da Ermenistan'ın bu hareketleri rahatlıkla yapabildiğine tanıklık ediyoruz."

ULUSLARARASI DİPLOMASİ ÇAĞRILARI

Son dönemde hem AGİT Minsk grubu üyeleri hem BM hem de AB tarafından yükselen "barış ve müzakere" seslerini de değerlendiren İbrahim, Azerbaycan'ın barışçıl bir devlet olduğunu ifade etti. Bu noktada Ermenistan'ın işgaline 27 yıl sessiz kalan uluslararası oluşumlara da cevap veren Azerbaycan Büyükelçisi, bu çağrıların 27 yıl önce yapılması durumunda şu anki durumun belki de yaşanmamış olacağını ifade etti:

"Hem AGİT hem AB hem de diğer uluslararası örgütlerin barış, itidal ve müzakere çağrıları, toplantı yapmaları normaldir. Biz bunlara karşı değiliz. Biz Azerbaycan Cumhuriyeti olarak zaten barışçıl, sulhsever bir devletiz. Hiçbir zaman bize ait olmayan topraklar üzerinde hak iddiasında bulunmadık. Buralar işgal edilmiş Azerbaycan topraklarıdır. Burada normal olmayan bir başka durum var. Azerbaycan toprakları 27 yıldır işgal altında. (Uluslararası güçler için) Buradaki durum için 27 yıl beklemek mi gerekliydi? O zaman bu toplantıları yapmak, Ermenistan'a mesajlar vermek çok mu zordu? Bu mesajlar zamanında verilseydi ve Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını işgal etmesine engel olunsaydı, belki de bugün biz bu duruma gelmeyecektik. Uluslararası örgütler zamanında doğru pozisyonda bulunmadığı için bunları yaşıyoruz. Bu gibi beyanatlarda bulunuyor uluslararası örgütler, barışçılık güzel bir şeydir. Azerbaycan barışçıl bir devlettir. Fakat Azerbaycan toprakları müzakereyle, görüşmeyle değil silahlı bir şekilde işgal edildi. O açıdan bizim Birlemiş Milletler hukukuna göre kendimizi savunma hakkımız var.  Biz bu hakkımızı yerine getiriyoruz. "

OPERASYONLARIN DEVAMI

Büyükelçi Hazar İbrahim, müzakere konusunun uygulanabilirliği açısından öncelikle işgalci tarafın Ermenistan olduğunun tescillenmesi ve bu çağrıların Erivan yönetimine yapılması gerektiğine dikkat çekti. Diplomasi masasından Azerbaycan'ın hiçbir zaman kalkmadığına işaret eden İbrahim, masayı bozan tarafından her zaman Ermenistan olduğunu söyledi

"Biz masadan hiç bir zaman kalkmadık. Her zaman Ermeniler kalkan taraf oldu. Ermenistan Başbakanı "Karabağ Ermenistan toprağıdır" dedi. Eğer Ermenistan Başbakanı bunu söylüyorsa biz hala neyi konuşuyoruz? Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de bunu net olarak söyledi. Konuşacak bir şey yok. O mesajların yerini bulması, diplomatik bir diyalog sürecinin başlaması için bu mesajların Ermenistan tarafına söylenmesi lazım. Uluslararası örgütlerin "Siz bu işleri yaptınız, bu toprakları işgal ettiniz. Bu topraklardan çıkın" demeleri gerekiyor. Bu mesaj onlara verilmediği zaman masanın, sandalyenin hiç bir etkisi yoktur. "

Büyükelçi İbrahim müzakere ihtimalinin operasyonlara etkisine ilişkin ise şunları söyledi:

"Biz hakkımızı kullanıyoruz bu noktada operasyonların durdurulma gibi bir durumu söz konusu değil. "

"TÜRKİYE TARAF DEĞİLDİR"

Ermenistan'ın asılsız iddialar ile Türkiye'ye karşı cephe oluşturmaya çalışması yönündeki açıklamaları da değerlendiren İbrahim, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Türkiye'nin bu savaşta bir taraf olmadığı açıklamasını yineledi.

Türkiye'nin manevi desteğini hissettiklerini belirten Azerbaycanlı Büyükelçi, Azerbaycan'ın bölgedeki en güçlü devletlerden biri olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin moral desteğinin kendilerini mutlu ettiğini ifade etti:

"Türkiye tabi bizim kardeş devletimizdir. Onlardan zaten başka bir duruş beklemiyorduk bile. Sağolsunlar Türkiye'nin tüm kesimi, sayın Cumhurbaşkanı'ndan başlayarak tüm halk tek millet iki devlet olarak bizim, Azerbaycan'ın yanındadır. Sayın Cumhurbaşkanı Aliyev de bunu söyledi, bu savaşın tarafı Türkiye değildir. Azerbaycan çok güçlü bir devlettir. Güney Kafkasya'nın en güçlü ordularına sahiptir. Ekonomik olarak da bölgenin en güçlüsü en haklı devletidir. Biz bu noktada işgale karşı durmak için kendimiz bir operasyon gerçekleştiriyoruz. Ama kardeş Türkiye'ye de bize moral olarak desteğini bildirdiği için çok mutluyuz."

İRAN VE ERMENİSTAN İLİŞKİSİ

Büyükelçi İbrahim son olarak İran ve Ermenistan arasındaki birlikteliğe değindi. Bu konu hakkında net bir bilgilerinin bulunmadığını ifade eden İbrahim, son iki aylık süreç içerisinde askeri trafiğin hem kara yolu hem de hava yolu ile sağlanmış olduğu yönünde bazı kaynaklarının bulunduğunu ifade etti. Bu noktada İran'dan Ermenistan işgaline karşı tavır beklediklerini belirten Azerbaycanlı büyükelçi, komşu ve dostluk ilişkilerine değindi:

"İran'ın Ermenistan'a destek vermesi noktasında bizim tam olarak bilgimiz söz konusu değil. Ancak bizde de farklı bilgiler mevcut. Son iki ayda İran üzerinden askeri uçaklar, kargo uçakları Ermenistan'a gitmiştir. Medyada biz de gördük İran'ın Ermenistan'a kara sınırları üzerinden silah ve askeri güçler gitmiştir. Bazı İran yetkilileri bunu belirtti. Burada en önemli nokta şudur: İran bizim için bir komşu, dost devlettir. Biz inanıyoruz ki İran tarafı Ermenistan'ın bu saldırılarına, işgalci pozisyonuna karşı tepki verecektir."

KAYNAK : HABER7 | ÖZEL
YORUMLAR 57 TÜMÜ
  • Ertuğrul 3 yıl önce Şikayet Et
    Persler asla Türk leri sevmez ve en büyük düşmandır. Bize duzmanliklari ABD ye düşmanlıklarından daha fazladir. ABD ve İran'da bilirki İran'ın Türkiye'ye savaş açması ile en büyük ittifakı İran olacaktır.
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    ermeniye silah taşıyan iranı açık açık eleştiremiyor bile. mollaları hala bir halt zannediyor.
    Cevapla
  • Çakır 3 yıl önce Şikayet Et
    Yahu Hazar gardaş ne kadar rahmetli Turgut ÖZAL'a benziyor.
    Cevapla
  • Yusuf 3 yıl önce Şikayet Et
    Bize hiyanet eden ülkeler bir gün peşman olacaklar türk intikami ağir olacak.
    Cevapla
  • vatandas 3 yıl önce Şikayet Et
    O mollalari yok edersek iran halki Türk bayragi tasir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR