Pentagon, F-35'lerin tam kapasite seri üretimini askıya aldı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 398 milyar dolar değere sahip F-35 programının tam kapasiteli seri üretimini askıya aldı. Düşük hızlı seri üretim (LRIP) ise devam edecek. Yaklaşık 3 yıldır muharebe simülasyon testleri yapılamayan uçağın akıbetini, ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden belirleyecek.

ABONE OL
GİRİŞ 01.01.2021 17:02 GÜNCELLEME 02.01.2021 10:09 DÜNYA
Pentagon, F-35'lerin tam kapasite seri üretimini askıya aldı
Pentagon, F-35'lerin tam kapasite seri üretimini askıya aldı

Üretim bandına oturduğu ilk günden beri sürekli bir aksilik ile karşılaşan F-35 savaş uçaklarıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

 

DÜŞÜK HIZDA SERİ ÜRETİM DEVAM EDECEK

Bloomberg'te yer alan habere göre Pentagon, F-35'in halen devam eden düşük seviye üretim fazından tam kapasite seri üretim fazına geçişini süresiz erteledi. Pentagon'un Satın Alma ve İdame İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ellen Lord'un Sözcüsü Jessica Maxwell, düşük hızlı seri üretimin (LRIP) ise devam edeceğini söyledi. Çok ortaklı F-35 programı 398 milyar dolar değere sahip. 

 

Seri üretim bandındaki bir F-35

SİMÜLASYON TESTLERİ 2017'DEN BERİ BİR TÜRLÜ YAPILAMIYOR

Habere göre; Kovid-19 pandemisi sebebiyle zora giren programda, uçağın "tam harbe hazır (FOC)" ilan edilebilmesi için girmesi gereken simülasyon testleri 2017'den beri bir türlü yapılamıyor.

ÇİN VE RUS SİSTEMLERİNE KARŞI ETKİNLİĞİ ÖLÇÜLEMİYOR

Bu sebepten ötürü Çin ve Rus hava savunma sistemlerine ve uçaklarına karşı etkili olup olmadığı tespit edilemiyor. Haberde, simülasyonların 2021'in ortasında başlayabileceği aktarıldı.

Seri üretim bandındaki bir F-35

TESLİMATTA GECİKMELER YAŞANMASI BEKLENİYOR

F-35 programı kapsamında üretilmesi öngörülen 3 bin 200 uçağının 600'dan fazlası teslim edildi. Uçak, ABD dahil olmak üzere 9 ülkenin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılıyor. Bu karar ile birlikte, çok sayıda ülke tarafından sipariş edilen jetin teslim işlemlerinde gecikmeler yaşanması bekleniyor.

SON KARARI BIDEN VERECEK

20 Ocak'ta göreve başlayacak olan Joe Biden'ın savunma ekibinin, F-35 programının bundan sonraki gidişatına ve tam kapasite seri üretim kararının akıbetine karar vermesi bekleniyor.

2020'DE HEDEFLER TUTMAMIŞTI

F-35'lerin üreticisi konumundaki Amerikan Lockheed Martin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Kovid-19 sebebiyle 141 adet olan 2020 F-35 teslim hedeflerinin tutmayacağını, yılı toplam 123 adet teslimle kapatacaklarını duyurmuştu.

F-35'leri üreten firmadan açıklama: 2020 hedefleri tutmadı

TÜRKİYE F-35 PROGRAMINDAN NEDEN ÇIKARTILDI?

Türkiye programa ilk basamaktan girmiş ve yaklaşık 120 adet jet siparişi vermişti. F-35'lerin ana üreticisi konumunda olan ve çok sayıda kritik parçayı imal eden Türkiye, Rusya'dan S-400 alımı sebebiyle Washington yönetimi tarafından programdan tamamen çıkartılmıştı. Türk Hava Kuvvetleri için üretilen ve ülkeye gelmeden önce ABD'de son uçuşlarını yapan 6 jet ise, Amerikan Hava Kuvvetleri'ne teslim edilmişti.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 128 TÜMÜ
  • Asıl ğerçek 3 yıl önce Şikayet Et
    Bence teknolojisi çok ileri oyüzden kendilerine bir tehdit algılamış ola bilirler yoksa onlar için teknoloji çok kolay uçak vs çok daha kolay bunu verecekleri ülkelere vermek istemiyorlardır... Bahane üretiyorlar bir şekilde
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Gevur gevurun dostudur. Yazılımı başkasında olan bu uçaklar ancak hiristiyanları korur. Biz ise müslüman bir ülkeyiz, bu yüzden kendi uçağımızı yapmak zorundayız.
    Cevapla
  • GencTürk 3 yıl önce Şikayet Et
    Beter olsunlar
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    Fox,halk tv, tele1 izleyip sözcü okumaya devam eden, Ayasofya Camii açılmasını felaket gören, işgal altındaki Karabağ'ın kurtuluşunun yasını ermenilerden daha çok tutan zihniyet gelmiş abd yi savunuyor.
    Cevapla
  • Eski bir asker 3 yıl önce Şikayet Et
    Peki verilen para iade edildi mi iade edilmedi sanırım turkiyede yok mu onların bizde değili birşeyleri altın filan uçak filan vardır amerikan uçağı dolu incirlik verdiğin paranı almıyorsam incirlik uçak dolu amerikan uçağı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR