F-35'lerin combat testi Eylül 2022'ye ertelendi

F-35 için hayati öneme sahip ve ilk olarak 2017'de yapılması planlanan, ardından 2021'in ortasına çekilen muharebe testi, şimdi de Eylül 2022'ye ertelendi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.04.2021 11:28 GÜNCELLEME 02.09.2023 14:23 DÜNYA
F-35'lerin combat testi Eylül 2022'ye ertelendi
F-35'lerin combat testi Eylül 2022'ye ertelendi

398 milyar dolarlık F-35 programı, zorluklar yaşamaya devam ediyor.

Kovid-19 pandemisi ve teknik sorunlar nedeniyle, F-35 savaş uçaklarının tam kapasite seri üretimi süresiz olarak ertelenmiş, düşük hızlı seri üretimin ise planlandığı şekilde devam edeceği kaydedilmişti.

Pentagon, F-35'lerin tam kapasite seri üretimini askıya aldı

MUHAREBE TESTLERİ EYLÜL 2020'YE ERTELENDİ

Bloomberg'de yer alan habere göre; F-35'in muharebe testlerinin en kritik aşamasını Eylül 2022'ye kadar tamamlanamayacağı belirtildi. İlk olarak 2017 için planlanan, ardından bu senenin ortalarına çekilen 1 aylık simülatör testinin başlangıcı, son olarak Eylül 2022'ye ertelendi.

BU TEST, UÇAĞIN TAM HARBE HAZIR OLUP OLMADIĞINI ORTAYA ÇIKARIYOR

F-35'lerin "tam harbe hazır (FOC)" ilan edilebilmesi için girmesi gereken simülasyon testleri 2017'den beri bir türlü yapılamıyor. Bu sebepten ötürü Çin ve Rus hava savunma sistemlerine ve uçaklarına karşı etkili olup olmadığı tespit edilemiyor.

ABD ORDUSU HARBE HAZIR OLMADAN ÇOK SAYIDA F-35'E SAHİP OLACAK

Bu gecikme dolayısıyla Pentagon, uçakların tam haber hazır olup olmadığını anlayamadan jetleri satın almak zorunda kalacak. Zira Amerikan ordusunun bu yıl için 79, 2022 yılı için 85, 2023 için ise 94 adet F-35 siparişi var.

"UMARIZ BU TESTLER HEMEN BİTER"

Senato Silahlı Hizmetler Başkanı Jack Reed ise, yaptığı açıklamada, "Umarız, F-35'in etkinliği ile ilgili cevabı yakın zamanda alırız. Uçaklar hala operasyonel test aşamasında. Bu testler bittiğinde -umarım hemen biter- o zaman sistemi çok daha kapsamlı değerlendirebiliriz" ifadelerini kullandı.

TAM KAPASİTE ÜRETİM İÇİN RAPOR HAZIRLANACAK

F-35 Program Ofisi de 18 aylık bir test programı hazırladı. Bu programın sonunda F-35 ile ilgili veriler toplanıp analiz edildikten sonra, Pentagon ve Kongre'ye sunulacak. 2 ila 3 ayda hazırlanması beklenen raporun sonunda, F-35'lerin tekrar tam kapasiteli üretimine devam edilip edilmeyeceğine karar verilecek.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • osman ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Alınca iyi çıkınca kötü F 35 çok güzel bir uçak bunu biliyoruz biz ondan daha iyisini yapabiliriz bunu da biliyoruz F 35 iyiliği kötülüğü değil biz ileriye bakacağız Çin ne yapıyor kopya çekiyor örneği olan şeyden korkma kırılmış bir rekor varsa o başarılmıştır oraya ulaşılmıştır daha iyisini istiyorsak Antraman yapmalıyız çok çalışmalıyız yakında S400 çözeriz onunda daha iyisini yapmayı başarırız yeter ki başarmak isteyelim yaparız
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    ABD eski Bakanının bile “frankeştayn yarattık !” dediği yüzlerce sorunu olan F-35 konusunda TV’lere çıkıp "Muhakkak F-35 almamız lazım, parçalarının üretiminden para kazanıyoruz vs " şeklinde hala F-35 yanlısı yorumlar yapan “ emeklılerin ABD şakşakçılığı” devam ediyor; Oysa ki "F-35’de Lojistik/Harekat bilgileri anında ABD'ye gider ve ASLA MİLLİ AMAÇLARLA BU UÇAK KULLANILAMAZ. S-400’ün, görünmez dedikleri bu uçağı gördüğü için ABD aynı anda S-400 ve F-35'e sahip olmamızı istemiyor gibi onlarca senaryo da var oysa.. SONUC : F-35 Türkiye için teknolojik esarettir. SİLAH SİSTEMİ OLARAK BAŞKA BİR ÜLKEYE BAĞIMLIYSAN ASLA ÖZGÜR OLAMASSIN..
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    TVlere çıkıp "Muhakkak F-35 almamız lazım, parçalarının üretiminden para kazanıyoruz" şeklinde hala F-35 yanlısı yorumlar yapan emeklı NATO'cu askerler /siviller yas tutuyordur...ABD kendisi bile F-35 için "tencere kapağı" dercesine değerlendirme yaparken ülke içindeki bu F-35 hayranlığı, fanatikliği nedendi acaba?
    Cevapla
  • M3hk 3 yıl önce Şikayet Et
    10 yıla insan olmayacak. İha siha robot .
    Cevapla
  • SARIÇİÇEK 3 yıl önce Şikayet Et
    bu uçak bunların ellerinde patlayacak inşaAllah bizim uçagımız bundan önce sahada olacagını bekleriz< inşaAlalh
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR