Çin'den ABD'ye F-35 ambargosu, İsrail'den de ikinci filo alımı

Üretilmeye başlandığı günden bu yana manşetlerden düşmeyen F-35 savaş uçakları, popülerliğini korumaya devam ediyor. İsrail ikinci F-35 filosunu almak için harekete geçerken, Çin de F-35'lerin üretiminde kullanılması için ABD'ye gönderdiği bazı nadir madenleri engelleme yolunu açacak. Türkiye ise, F-35 Projesi'ndeki haklarının korunması için, Amerikan hukuk şirketiyle 750 bin dolarlık anlaşma imzaladı.

ABONE OL
GİRİŞ 19.02.2021 21:47 GÜNCELLEME 20.02.2021 10:28 DÜNYA
Çin'den ABD'ye F-35 ambargosu, İsrail'den de ikinci filo alımı
Çin'den ABD'ye F-35 ambargosu, İsrail'den de ikinci filo alımı

İsrail Savunma Bakanlığı Komitesi, İsrail Hava Kuvvetlerine çok sayıda yeni uçak ve mühimmat tedarik etmek için ABD ile büyük bir silah anlaşması yapılmasını onayladı. ABD'den bu satım alım paketi, yeterli bütçe olmadığı için aylarca ertelenmişti.

Onaylanan paket kapsamında Tel Aviv, 4 adet KC-46 tipi yakıt ikmal uçağı, bir filo (en az 20 adet) F-35, bunların yanı sıra çok sayıda gelişmiş füze ve silah tedarik edecek.

İsrail Hava Kuvvetlerinin birkaç yıl içinde en az 75 adet F-35 savaş uçağına sahip olacağı belirtildi.

Anlaşma, ABD Başkanı Joe Biden yönetimindeki ilk ABD-İsrail silah satışı olacak.

İsrail'in elinde bir filo F-35 jetleri var. Tel Aviv özellikle, Suriye'de İran hedeflerini bu uçaklarla vuruyor.

ÇİN'DEN ABD'YE AMBARGO HAZIRLIĞI

Öte yandan Reuters'ın Financial Times'tan aktardığı habere göre Çin, F-35 savaş uçakları için çok önemli olan ve nadir bulunan bazı madenlerin ihracatını engelleme-kontrol etme yoluna gidecek. Habere göre Pekin yönetimi bu konuda ne yapabileceği konusunda ciddi bir araştırmaya girerken, Çin hükümetinden bir yetkilinin "Hükümet, Çin'in ihracat yasağı getirmesi durumunda ABD'nin F-35 savaş uçaklarını üretmekte sorun yaşayıp yaşamayacağını bilmek istiyor" dediği aktarıldı.

Çin'in çift motorlu 5. nesil savaş uçağı J-31

TÜRKİYE F-35'LERDEKİ HAKLARINI KORUMAK İÇİN HUKUK FİRMASIYLA ANLAŞTI

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) iştiraki olan SSTEK şirketinin Müşterek Taarruz Uçağı F-35 Projesi'nde Türkiye'nin haklarının korunması için ABD'li Arnold & Porter şirketi ile 750 bin dolarlık bir anlaşma imzaladığı öğrenildi. 1 Şubat'tan itibaren başlayan sözleşme altı ay boyunca geçerli olacak.

TÜRKİYE F-35'LER İÇİN ABD'Lİ HUKUK ŞİRKETİYLE ANLAŞTI! DETAYLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Türkiye için üretilen ilk F-35, "18-0001" kuyruk numarasına sahipti

F-35'LERDEKİ SORUNLAR ARTIYOR

ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı, onarım sürelerinin uzun sürmesi nedeniyle yaşanan motor sıkıntısı yüzünden F-35 savaş jetlerinin daha az hava gösterisine katılması kararı almıştı. F-35 savaş uçaklarının yüzde 20'sinin 2025'e kadar motorsuz kalabileceği ifade edilmişti. F-35'lere parça üretmede sıkıntılar yaşan Pentagon, 2020'nin sonunda yaptığı açıklamada ise, F-35'lerin tam kapasiteli seri üretimini askıya aldığını, ancak düşük hızlı seri üretimin (LRIP) devam edeceğini duyurmuştu.

BIDEN YÖNETİMİ TÜRKİYE'YE F-35 KAPISINI KAPATMIŞTI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, yaptığı basın açıklamasında, "Türkiye uzun süredir devam eden ve değerli bir NATO müttefiki, ancak onların S-400'ü satın alma kararları Türkiye'nin ABD ve NATO müttefiki olarak taahhütleriyle tutarsız. Pozisyonumuz değişmedi. S-400, F-35 ile uyumsuz ve Türkiye bu programdan uzaklaştırıldı. Türkiye'yi S-400 sistemini muhafaza etmemeye çağırıyoruz" demişti.

Türkiye için üretilen "18-0005" kuyruk numaralı 5. uçak

TÜRKİYE F-35 PROGRAMINDAN NEDEN VE NASIL ÇIKARTILDI?

Türkiye programa ilk basamaktan girmiş ve yaklaşık 120 adet jet siparişi vermişti. F-35'lerin ana üreticisi konumunda olan ve çok sayıda kritik parçayı imal eden Türkiye, Rusya'dan S-400 alımı sebebiyle Washington yönetimi tarafından programdan tamamen çıkartılmıştı. Türk Hava Kuvvetleri için üretilen ve ülkeye gelmeden önce ABD'de son uçuşlarını yapan 6 jet ise, Amerikan Hava Kuvvetleri'ne teslim edilmişti.

Trump döneminin Pentagon Sözcüsü Yarbay Thomas Campbell, daha önce Rus basınına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin F-35 üretimindeki payının 2021 ve 2022 yıllarında daha da azaltılacağını söylemişti.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 41 TÜMÜ
  • Adem 3 yıl önce Şikayet Et
    Herifler bizim verdiğimiz hayati parçalarla uçak üretip birde ortak olduğumuz halde bize düşmanlık yapan ülkelere parayla satıyoruz algısıyla bedava veriyorlar, amaçlarının ne olduğunu sanki anlaşılmıyormuş gibi bizimle dalga geçiyorlar, müslümanları ayakta uyuttular ve NATO şemsiyesi adı altında haçlı zihniyetlerini devam ettiriyorlar, Yunanistan'a ve Ermenistan'a verilen silahların hepsi bedava verildi,satıyormuş gibi yapmalarının amacını sanki müslümanlar anlamıyormuş gibi davranıyorlar,TC devleti düşmanlarını gizli gizli sanki destekliyormuş me geliyor
    Cevapla
  • OFLU RECEP 3 yıl önce Şikayet Et
    bu amerika şeytan aslında ne diyor S-400 leri geri verin bizde nato ülkeleri gelelim önce havadan türkiyeyi dümdüz edelim sonra karadan batıdan ak denizden biz nato ülkeleri suriyeden ıraktan pkk sı pyd si oralarda var olan sırtlanlar bazı amerika askerleri de girelim size demokrasi getirip katliamlarımızı yapalım sağ kalan olursa orta asyaya sürelim büyük israil devletini kuralım bizde buraya yerleşelim diyor siz zannediyor musunuz ki müslümanlar dan nefret eden bu haçlılar müslüman kürtleri sağ bırakır onun için gururdan filan bahsedip olayı küçümsemeyin oyun çok büyük ve ciddi bize bunlar bırak F35 bir mermi bile vermez
    Cevapla
  • Alim 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye gurur meselesi yapmalı ve o F35 ler bundan sonra bedava dahi verilse almamalıdır.
    Cevapla
  • Yakub 3 yıl önce Şikayet Et
    Gelen gideni aratıyor. Amerika birleşik devletleri eşittir Israil.
    Cevapla
  • tpolat 3 yıl önce Şikayet Et
    arkadas nasıl bır adalet bu israit kımkı 2, filoyu alıyor turkıye ortak olduğu halde bişi alamıyor ya bunda buyuk çelışkı var soz konusu itrail olunca butun dengeleri israit uzerıne kuruyorlar boyle bir şey varmı ya nasıl devletiz biz madem öyle israilin almasına engel olalım
    Cevapla
  • nihat 3 yıl önce Şikayet Et
    amerikada 9 senatör yahudi büyük firmaların hepsi yahudilere ait ülkeyi yahudiler yönetiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR