Brüksel'de Çavuşoğlu-Blinken Zirvesi! ABD ve Türkiye'den karşılıklı S-400 restleşmesi

Biden yönetimi ile Ankara arasındaki ilk yüz yüze temas, Brüksel'deki NATO karargahında oldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerikalı mevkidaşı Antony Blinken ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası Blinken, "Türkiye'ye S-400'leri elinde tutmamaya çağırıyoruz" derken, Çavuşoğlu ise, "S-400'leri neden aldığımızı anlattık ve bu meselenin kapandığını belirttik" ifadelerini kullandı.

ABONE OL
GİRİŞ 24.03.2021 16:10 GÜNCELLEME 25.03.2021 10:33 DÜNYA
Brüksel'de Çavuşoğlu-Blinken Zirvesi! ABD ve Türkiye'den karşılıklı S-400 restleşmesi
Brüksel'de Çavuşoğlu-Blinken Zirvesi! ABD ve Türkiye'den karşılıklı S-400 restleşmesi

Belçika'nın başkenti Brüksel'de NATO Dışişleri Bakanları Zirvesi dün itibariyle başladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ikinci gün oturumuna katıldı.

BAŞ BAŞA GÖRÜŞME

Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. İkili baş başa görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşme, Biden yönetimi ile Ankara arasındaki ilk yüz yüze temas oldu.

GÖRÜŞME SONRASI AÇIKLAMA: TEŞEKKÜR EDERİM

Ankara, Washington'ın "Afganistan görüşmeleri Türkiye'de yapılsın" teklifini kabul etmişti. Bu konuya değinen Blinken, Afganistan toplantısına ev sahipliği yapacağı için Türkiye'ye teşekkür etti. Görüşmede Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz konularında etraflıca görüş alışverişi yapıldı. Çavuşoğlu, Türkiye'nin ABD'den PKK ve FETÖ'yle ilgili taleplerini tekrarladı. Çavuşoğlu ve Blinken, S-400 savunma sistemi konusunu da ele aldı. Görüşmede ittifak ilişkilerinin önemi teyit edildi.

Twitter'dan da açıklama yapan Blinken, "Bugün Çavuşoğlu'yla Brüksel'de buluştum. NATO müttefiki Türkiye ile terörle mücadele konusunda iş birliğinin devamını arzu ediyorum. Yunanistan ile yürütülen istikşafi görüşmelere desteğimizi dile getirdim ve demokrasi ve insan haklarının önemini vurguladım" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu ise, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile yapıcı bir toplantıda ikili ilişkilerimizi tüm yönleriyle ele aldık. Afganistan, Kıbrıs, Doğu Akdeniz, Suriye, Irak, Libya ve terörle mücadele konularında kapsamlı görüş alışverişinde bulunduk" dedi.

ABD'DEN S-400 AÇIKLAMASI

Blinken-Çavuşoğlu zirvesi sonrası ABD Dışişleri Bakanlığı, görüşmede neler konuşulduğuna dair bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, "ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çarşamba günü Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavusoğlu ile görüşmesinde, Ankara'dan Rusya'nın S-400 füze savunma sistemlerini elinde tutmamasını talep etti. Blinken aynı zamanda, İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nden Türkiye'nin çekilmesi karşısındaki endişesini dile getirdi. İki bakan Suriye ve Afganistan'daki ortak çıkarları,  NATO müttefikleri Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmeleri, demokrasi ve insan haklarını da ele aldı" ifadeleri kullanıldı

ÇAVUŞOĞLU'NDAN S-400 AÇIKLAMASI

Öte yandan Çavuşoğlu, Blinken ile görüşmesinin ardından Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı:

" - Görüşmeler yapıcı bir ortamda gerçekleşti.

- S-400'leri neden aldığımızı anlattık ve bu meselenin kapandığını belirttik.

- PKK'nın Suriye'de artan saldırılarını hatırlattık.

- Washington'da geniş çaplı bir toplantı yapmak için mutabık kaldık.

- (Afganistan Konferansı) Doha'ya alternatif platform istemiyoruz, destekleyici bir toplantı gerçekleştirmek istiyoruz. Afganistan Konferansı'nı nisan ayı içerisinde gerçekleştirmek istiyoruz.

- AB bizi oyalamayı bırakıp somut adımlar atmalı. Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmesi siyasi şartlara bağlanmamalı.

Blinken'dan Türkiye'ye sıcak mesaj

BLINKEN: TÜRKİYE'NİN ABD VE NATO'YA YAKIN OLMASI ÇIKARIMIZA

Blinken, dün zirvede katıldığı bir toplantıda yaptığı açıklamada, Türkiye ile bazı konularda anlaşmazlık yaşadıklarının bir sır olmadığını söyleyerek, "Türkiye'yi NATO ve ABD'ye yakın tutmak, hem Ankara'nın hem de bizim çıkarımıza" demişti.

YORUMLAR 183 TÜMÜ
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Kendileri ,teröre verdikleri destek ,başka ülkelerin iç işlerine karışma ,yanlış istihbarat bahanesi ile ülkeleri çıkarları için parçalama ,insan haklarını bahane ederek yaptırımlar uygulama gibi........ konularda insanların zekasıyla alay ederler; Sözde müttefikimiz olarak silah ve teknoloji yardımında bulunmaz vede bunları ikincil ülkelerden almamamız için her şeyi yaparlar.
    Cevapla
  • osmanlı 3 yıl önce Şikayet Et
    fetö sevici amarika senin neyine hangi sözüne güvenilirki türkiyede değil kendinde ara sorunları sorun yaratanda rahatsız olanda sensin
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu adiler bize saldıracaktı planları bozuldu bir sistem daha değil gerekirse 5 sistem alıp ülkenin tamamını kapatalım.
    Cevapla
  • guney 3 yıl önce Şikayet Et
    Merak ediyorum F35 ler için ödenen paraların iadesi alındı mı
    Cevapla
  • Bektaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Amerika parasını alıp göndermediği ( yaptırım bahanesiyle) hangi ürünün parasını geri vermiş? Dünyadaki en büyük hırsızdan bahsediyoruz
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Tamam bizde s400 leri geri verelim...s500 alalım.
    Cevapla
  • -:) 3 yıl önce Şikayet Et
    aynen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR