Joe Biden'dan Türkiye açıklaması! 1915 Olaylarına 'soykırım' dedi

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 Olaylarının 106. yıldönümünde yaptığı açıklamada "Ermeni Soykırımı" ifadesini kullandı.

ABONE OL
GİRİŞ 24.04.2021 16:03 GÜNCELLEME 25.04.2021 18:36 DÜNYA
Joe Biden'dan Türkiye açıklaması! 1915 Olaylarına 'soykırım' dedi
Joe Biden'dan Türkiye açıklaması! 1915 Olaylarına 'soykırım' dedi

Son dakika haberleri: Amerikan medyasının önde gelen kuruluşları, Wall Street Journal (WSJ), New York Times (NYT) ve Bloomberg'de eş zamanlı olarak çıkan haberlerde; ABD Başkanı Joe Biden, 1915 Olaylarını "soykırım" olarak ilan etmeye hazırlandığı belirtilmişti.

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüşen Biden,1915 Olaylarını "Ermeni Soykırımı" olarak tanıma yönünde bir niyeti olduğunu söylemişti.

Biden Erdoğan'a da söyledi: 'Soykırım' olarak tanıyacağım

Biden, 1915'te yaşananların 106. yıl dönümünde yazılı açıklama yaptı.

ABD Başkanının, olayları "soykırım" olarak tanımladı ve şu açıklamayı yaptı:

"Her yıl bugün, Osmanlı döneminde Ermeni soykırımında ölenlerin hayatlarını hatırlıyor ve böyle bir zulmün bir daha meydana gelmemesi için kendimizi yeniden taahhüt ediyoruz. 24 Nisan 1915'ten itibaren Konstantinopolis'teki Ermeni aydınları ve cemaat liderlerinin Osmanlı yetkilileri tarafından tutuklanmasıyla bir buçuk milyon Ermeni tehcir edildi, katledildi veya bir imha kampanyasıyla ölüme yürüdü. Meds Yeghern'in (Büyük Felaket) kurbanlarını onurlandırıyoruz, böylece olanların dehşeti asla tarihe karışmaz. Nefretin tüm biçimlerindeki yıpratıcı etkisine karşı daima tetikte kalmamız için hatırlıyoruz. Hayatta kalanların çoğu, Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere dünya çapında yeni evler ve yeni hayatlar bulmaya zorlandı. Ermeni halkı güç ve dirençle hayatta kaldı ve cemaatini yeniden inşa etti. On yıllar boyunca Ermeni göçmenler ABD'yi sayısız şekilde zenginleştirdiler, ancak atalarının çoğunu kıyılarımıza getiren trajik tarihi asla unutmadılar. Hikayelerini onurlandırıyoruz. O acıyı görüyoruz. Tarihi onaylıyoruz. Bunu suçlamak için değil, olanların asla tekrarlanmamasını sağlamak için yapıyoruz. Bugün, kaybedilenlerin yasını tutarken, gözlerimizi geleceğe, çocuklarımız için inşa etmek istediğimiz dünyaya doğru da çevirelim. Bağnazlığın ve hoşgörüsüzlüğün günlük kötülüklerinden etkilenmeyen, insan haklarına saygı duyulan, tüm insanların onurlu ve güvenli bir şekilde hayatlarını sürdürebildiği bir dünya. Gelecekteki zulümlerin dünyanın herhangi bir yerinde oluşmasını önlemek için ortak kararlılığımızı yenileyelim ve tüm dünya insanları için şifa ve uzlaşma peşinde koşalım. Amerikan halkı, 106 yıl önce bugün başlayan soykırımda ölen tüm Ermenileri onurlandırıyor."

ABD medyası: Biden 1915 Olaylarını 24 Nisan'da 'soykırım' olarak ilan edecek

"SOYKIRIM" BIDEN'IN SEÇİM VAADİYDİ

Biden, geçen yıl Kasım ayında yapılan başkanlık seçimleri için yürüttüğü kampanyada, 1915'te yaşananları "soykırım" olarak tanıma vaadinde bulunmuştu.

Böyle bir açıklama yapması durumunda Biden, 1915 Olayları için son 40 yıl içinde "soykırım" ifadesini kullanan ilk ABD Başkanı olacak. Bununla birlikte ABD'nin eski Başkanı Ronald Reagan, 1981'deki bir yazılı açıklamasında bu ifadeyi kullanmış, Türkiye'den gelen tepkilerin ardından geri adım atmıştı.

Obama da 2008 yılında 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıma sözü vermiş, ancak görevde bulunduğu 8 yıl boyunca olaylar için "trajedi, toplu vahşet, dehşet" gibi ifadeler kullanmıştı.

2019 yılında ise hem ABD Temsilciler Meclisi hem de ABD Senatosu "Ermeni Soykırımı'nın resmen tanınması" adlı karar tasarısını kabul etmişti. Bu karar tasarısı, yasa tasarısı olmadığı için sadece tavsiye niteliği taşıyordu.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 14 TÜMÜ
  • YALNIZ ADAM 3 yıl önce Şikayet Et
    kısaca ermeni soykırımı yalanıyla bizi diz çöktürmeye çalışıyorlar not 1914 ve 1918 arası 4 sene bu milleti hiç gerek yokken neden savaşa sürüklediler ve sonrasında hilafet gitti chp geldi ve chp nin iktidar olduğu yıllarda hiç ermeni soykırımı dillendirilmişmi bir bakın tarihe hiç yok neden çünki chp iktidar chp demek ermeni demek ne zaman ALLAH diyen müslümanlar bu devletin başına geşti hemen soykırım yalanı eğer kızacaksak önce hilafeti kaldıran ve sonrasında cumhuriyeti getitenlere kızmalıyız hilafi yahudi ingiliz ermeni ittihakçiler yıktı cumhuriyeti ingiliz yahudi ermeni chp kurdu bu yahu
    Cevapla
  • Denizci 3 yıl önce Şikayet Et
    Turkiyeden ermenileri atalim sınır dışı yapalim sınîrları kapatalım bizde rusya gibi dostu ve düşmanı artık bilelim yeter ya neymiş bu amerika be
    Cevapla
  • 4322 3 yıl önce Şikayet Et
    abdnin tarihindeki bilinen bilinmeyen bütün soykırımları türkiye tanımalıdır bu konuda geç bile kalındı yeter artık ülkenin dünyada ezilmesi
    Cevapla
  • hHÜSEYİN 3 yıl önce Şikayet Et
    Tanısın. Her Yıl 24 Nisan'da acaba diyeceğimize, ??? Tüh be diyelim. Önümüze bakar ve 24 Nisan'ları UMURSAMAYIZ.
    Cevapla
  • HANİFİ ÇİFÇİ 3 yıl önce Şikayet Et
    Ermenilerden İsrailden Avrupadan Ve Abd den Daha Soykırımcı Varmı Dünyada
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR