Çok sayıda ölü var: Rus askerleri Kazakistan'a girdi, İran ve Ermenistan'dan açıklama
Yakıt fiyatlarına yapılan zam nedeniyle başlayan, hükümetin fiyat düşürme kararına rağmen süren protestoların şiddet olaylarına dönüştüğü Kazakistan, yardım talebinde bulunmuştu. KGAÖ'ye bağlı barış güçleri bu ülkeye giriş yaptı.
ABONE OLKazakistan'da akaryakıt zammı protestolarının çatışmalara dönüşmesi ve göstericilerin hükümet binalarını basmasının ardından ülke genelinde OHAL ilan edildi.
Ülkede protestolar giderek artarken Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, resmi bir açıklama yaparak mevcut durum nedeniyle üyesi oldukları Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) liderlerinden yardım istediğini duyurdu.
KGAÖ: KAZAKİSTAN'A ASKER GÖNDERİLMEYE BAŞLANDI
Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) yapılan son dakika açıklamasına göre; üye ülkeler Kazakistan'a asker göndermeye başladı.
Rus hava indirme birlikleri de Kazakistan'da "barış koruma gücü" olarak görevlerine başlayacak.
"Kolektif Güvenlik Konseyinin 6 Ocak'ta aldığı karar doğrultusunda, durumun istikrara kavuşturulması ve normalleştirilmesi amacıyla KGAÖ'nün barış gücü Kazakistan'a gönderildi. KGAÖ'nün barış güçleri arasında Rusya Hava İndirme Kuvvetlerinin askeri birimleri bulunuyor."
Kazakistan'a gönderilen KGAÖ güçlerinin görevleri, devlet ve orduya ait tesislerin korunması ile asayiş güçlerine yardım etmek olacak.
KGAÖ, protestoculara müdahale etmeyecek.
Rusya ve diğer KGAÖ üyesi ülkelerin gönderecekleri birliklerin sayısı ve görev yapacakları süre gibi pek çok detay henüz netlik kazanmış değil.
İLK GÖRÜNTÜLER GELDİ
Rus ordusu adına yayın yapan Zvezda News, Kazakistan'a gönderilen Rus askerlerinin intikal görüntülerini yayınladı.
Russian airborne troops heading towards Kazakhstan as part of the CSTO peacekeeping contingent pic.twitter.com/8BXGPi3Oql
— RT (@RT_com) January 6, 2022
KGAÖ'YE BAĞLI ÜLKELER
Üyeler: Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Tacikistan
Gözlemci üyeler: Afganistan ve Sırbistan
ÇOK SAYIDA ÖLÜ VAR
Kazakistan'ın Almatı kentindeki olaylarda, kamu binalarını ele geçirmeye çalışan onlarca protestocunun hayatını kaybettiği bildirildi. Çatışmalarda güvenlik güçlerinden 12'sinin yaşamını yitirdiği 353'ünün yaralandığı bildirildi.
Almatı'daki Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Saltanat Azırbek, Haber-24 kanalına yaptığı açıklamada, Almatı'da gece güvenlik güçleri ve protestocular arasında çatışmaların çıktığını belirtti.
Protestocuların idari ve polis binalarını ele geçirmeye çalıştığını kaydeden Azırbek, "Onlarca saldırgan yok edildi. Bunların kimlikleri belirleniyor" dedi.
Azırbek, Almatı'da güvenlik güçleri tarafından başlatılan operasyonun sürdüğünü ifade ederek şehir sakinlerine sokağa çıkmama çağrısında bulundu.
Polisin şu ana kadar Almatı'da 2 binden fazla protestocuyu gözaltına aldığı belirtildi.
Sabah saatlerinde Alma'ta da göstericilere yapılan müdahale böyle görüntülendi #Kazakistan pic.twitter.com/mz2aekLpcu
— Ceyhun Aşirov (@CeyhunAsirov) January 6, 2022
RUSYA'DAN AÇIKLAMA
Rusya Dışişleri yetkilileri Kazakistan'da olanları, "devletin güvenliği ile bütünlüğünü güç kullanarak zayıflatmaya yönelik, dışarıdan önayak olunmuş bir girişim" olarak gördüklerini belirtti.
Rus yetkililer, Kazakistan ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'ndeki diğer müttefikleri ile ülkedeki terör operasyonunun desteklenmesi adına ileride atılması gerekebilecek adımları görüşmeye devam ettiklerini kaydetti.
ERMENİSTAN 70 ASKER GÖNDERDİ
Sputnik haber ajansının Ermenistan servisi, Ermenistan'ın da KGAÖ barış gücü kapsamında Kazakistan'a yaklaşık 70 asker gönderdiğini aktardı. Ermenistanlı askerlerin, protestoların sürdüğü Kazakistan'da stratejik öneme sahip tesisleri koruyacakları kaydedildi.
İRAN'DAN AÇIKLAMA
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, Tahran'nın Kazakistan'daki gelişmeleri dikkatle takip ettiğini ve bu ülkenin güvenliği ile istikrarının kendileri için önemli olduğunu aktaran Hatibzade, şunları kaydetti:
"Dost ve kardeş komşu ülkenin anlayışlı hükümeti ve halkının, yabancı müdahalesi olmadan milli menfaatleri doğrultusunda sorunlarını ve ihtilaflarını barışçıl ve müzakere yoluyla çözebileceğine inanıyoruz. Yabancı aktörlerin kötüye kullanacağı bir zemin oluşmamalıdır."
KAZAKİSTAN'DAKİ OLAYLAR NEDEN PATLAK VERDİ?
Kazakistan'ın batısında 2 Ocak'tan itibaren LPG'ye yapılan zamlar ve ülkedeki sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle başlatılan protestolar ülkenin diğer kesimlerine yayıldı.
Sokak olaylarına dönüşen gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşandı. Polis ve askeri araçları ateşe veren ve devlet binalarına giren protestoculara, güvenlik güçleri ses bombası ile müdahale etti.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başlatılan protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti.
Protestoların yayılması sonucu önce başkent Nur Sultan, Almatı şehri ve Mangistau eyaletlerinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Ardından OHAL kararının ülkenin tüm bölgelerinde geçerli olduğu duyuruldu.
-
cemil 2 yıl önce Şikayet Etbaşlarına kazak örülmüş geçmiş olsunBeğen
-
Ebu Talha 2 yıl önce Şikayet EtErmenistan da 70 asker göndermiş, çok önemli yerlere yerleştirilmiş. Oralardan ümidi kesebiliriz yani...Beğen Toplam 1 beğeni
-
Bünyamin Öztürk 2 yıl önce Şikayet EtKazakistanda Türkiyeden başka bütün devletler var ve Kazakistan önce Rusyadan yardım istedi, Türkiyeden değil. Nasıl bir tel maşa Türk birliği olduğunu da görmüş olduk böylece. Birde bizim Turancılar vardı değil mi? Demek ki neymiş aynı dili konuşmak birlik olmak için yetmiyormuş.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Dadas 2 yıl önce Şikayet EtKazak devletinin işi bu.Beğen
-
Vatandaş 2 yıl önce Şikayet EtHayırlı uğurlu olsuuun, rusyanın, abd nin girdiği yerden pek hayır çıkmaz. Türk birliğinin ana kolonlarından birine dinamit koyulup ateşlendi, amaç belli, rusyanın rusça resmi dil ısrarı kaosun nedenini anlatıyor.Beğen Toplam 7 beğeni
-
Bünyamin Öztürk 2 yıl önce Şikayet EtNe Türk birliği be? Kazaklar kendilerini Türk birliğinden saysalardı önce bizden yardım isterlerdi değil mi? Kendinizi kandırmayın.Beğen Toplam 3 beğeni