Çin'den ilk açıklama, Türkiye ve Putin'e özel teşekkür! Kazakistan lideri: Vur emri verdim

Eylemlerin provokatörler aracılığıyla çatışmalara döndüğü Kazakistan'da Cumhurbaşkanı Tokayev, orduya, uyarmadan ateş açma emri verdiğini açıkladı. İçişleri Bakanlığı ise, olayların bilançosuna ilişkin rakamları paylaştı.

ABONE OL
GİRİŞ 07.01.2022 16:21 GÜNCELLEME 08.01.2022 09:03 DÜNYA
Çin'den ilk açıklama, Türkiye ve Putin'e özel teşekkür! Kazakistan lideri: Vur emri verdim
Çin'den ilk açıklama, Türkiye ve Putin'e özel teşekkür! Kazakistan lideri: Vur emri verdim

Akaryakıt fiyatlarına yapılan zam nedeniyle başlayan, hükümetin fiyat düşürme kararına rağmen süren protestoların şiddet olaylarına dönüştüğü Kazakistan'dan yeni haberler geldi.

Bilindiği üzere, Rusya öncülüğündeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) barış gücü Kazakistan'a konuşlandı.

Çok sayıda ölü var: Rus askerleri Kazakistan'a girdi, İran ve Ermenistan'dan açıklamaRus askerleri Kazakistan'a girdi, İran ve Ermenistan'dan açıklama

İŞTE KAZAKİSTAN'DAKİ SON DURUM

Xİ: KAZAKİSTAN'DA KAOS ÇIKARTILMASINA KARŞIYIZ

16:07: Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Tokayev ile yaptığı görüşmede "Dış güçlerin Kazakistan'da kaos çıkarmasına karşıyız. Kritik zamanlarda güçlü eylemleri kararlılıkla uygulayarak ve gerginliği azaltarak devlet adamı olma sorumluluğunu ortaya koydunuz. Çin, herhangi bir gücün Kazakistan'ın istikrarını zedelemesine, güvenliğini tehlikeye atmasına, Kazakistan halkının huzurlu yaşamına zarar vermesine, dış güçlerin ülkede kaos oluşturmasına ve renkli devrimleri kışkırtmasına kati surette karşıdır. Size her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping

TOKAYEV: 'UYARI YAPMADAN VURUN' EMRİ VERDİM

11:50: Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, ulusa sesleniş konuşmasında, "Teröristlere uyarı yapılmadan ateş açılmasına ilişkin emir verdim. Teröristlerle müzakere masasına oturmaya niyetimiz yok" dedi. Ülkesindeki şiddet olayları sırasında "teröristlerin" hala silah kullandığını ve mülke zarar verdiklerini kaydeden Tokayev, "teröristlerin" bulunması ve gözaltına alınmaları için özel bir birim kurduğunu belirtti.

Kazakistan lideri, ülkesinin finansal ve kültürel merkezi sayılan Almatı'daki şiddet olaylarına ilişkin, "20 bin haydut Almatı’ya saldırdı ve buradaki devlet binaları tahrip ettiler. Teslim olmayan saldırganlar yok edilecek" ifadelerini kullandı.

TOKAYEV'DEN ÖZEL TEŞEKKÜR

Tokayev, kendi çağrısı ile Kazakistan'a barış güçlerini gönderen KGAÖ ülkelerinin devlet başkanlarına teşekkür etti. Kazakistan lideri, barış güçlerinin ülkesinde "belirli ve kısa bir süre için bulunacaklarını" kaydetti. "Yardım çağrısına çok çabuk ve dostça yanıt verdiği için" Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ayrıca teşekkür eden Tokayev, Türkiye, Çin, Özbekistan liderleri ile BM yöneticilerine de desteklerinden dolayı teşekkür etmek istediğini kaydetti.

NAZARBAYEV'İN HEYKELİNİ YIKTILAR

11:10: Taldikorgan şehrindeki göstericileri, Kazakistan'ın kurucu lideri Nursultan Nazarbayev'in heykelini gece saatlerinde yıktı.

Nursultan Nazarbayev'in heykelini yıktılar

"TÜRK VATANDAŞLARININ GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ BİR PROBLEM YOK"

10:15: Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada, "Ülkenin tüm bölgelerinde anayasal düzen sağlandı. Türk vatandaşlarının güvenliği ile ilgili problem yok. Ülkedeki tüm havalimanları da devlet kontolü altında. KGAÖ önderliğinde 2 bin 500'e yakın barış gücü askeri ülkede olacak. Bu güçler görevleri sona erince ülkeden ayrılacak" dedi.

Büyükelçi Saparbekuly, NTV canlı yayınında

ABD: RUS ASKERLERİNİ İZLİYOR OLACAĞIZ

09:12: ABD Dışişleri Bakanlığı, Rus birliklerinin konuşlandırılmasını yakından izlediklerini açıkladı. Yapılan açıklamada, "ABD ve açıkçası tüm dünya, insan hakları ihlalleri olup olmadığını izleyecek. Biz de Kazak kurumlarının ele geçirilmesine uzanabilecek hamleleri de izliyor olacağız" dedi.

Protestocular ile askerler arasında çatışmalar yaşandı

"TOKAYEV: ANAYASAL DÜZEN BÜYÜK ÖLÇÜDE YENİDEN SAĞLANDI

08:04: Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in ofisinden yapılan açıklamada, ülkede anayasal düzenin büyük ölçüde yeniden tesis edildiği açıklandı. Tokayev'in bugün halka hitap edeceği belirtildi.

"Genel olarak ülkenin tüm bölgelerinde anayasal düzen yeniden sağlandı. Yerel makamlar durumu kontrol ediyor. Ancak teröristler hala silah kullanmaya ve vatandaşların mülklerine zarar vermeye devam ediyor. Bu yüzden terörle mücadele operasyonu militanların tamamen yok edilmesine kadar devam edecek."

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev

KAFALARI KESİLEREK İNFAZ EDİLDİLER

07:53: Kazakistan İçişleri Bakanlığı, eylemlere müdahale eden 18 kolluk kuvvetinin hayatını kaybettiğini 748'inin de yaralandığını duyurdu. Bakanlık, şu ana kadar en az 3 bin kişinin gözaltına alındığını belirtirken, 3 polis memurunun ise kafalarının kesilerek infaz edildiğini aktardı. Bakanlık ayrıca, çıkan olaylarda 26 silahlı eylemcinin öldürüldüğünü kaydetti.

Kazakistan'da olaylar çığrından çıktı

ÜLKEYE GİRİŞ YAPAN ASKER SAYISI BELLİ OLDU

07:37: KGAÖ öncülüğünde ülkeye giriş yapan asker sayısının 2500 olduğu belirtildi. KGAÖ, askerlerin bir barışgücü olduğunu ve resmi ve askeri kurumları koruyacaklarını açıkladı. "Kolektif güçlerin misyonunun Kazakistan'ın hayati tesislerini korumasına yardımcı olmak" olduğunu belirten örgüt, yaptığı yeni açıklamada, "Kazakistan'daki olaylar devletin güvenliği ve egemenliği için gerçek bir tehdittir" ifadesini kullandı.

Kolluk kuvvetlerinin eylemleri bastırmakta zorlandığı görüldü

ÇİN'DEN AÇIKLAMA

07:22: Çin ile Kazakistan'ın dost, komşu ülkeler ve kalıcı kapsamlı stratejik ortaklar olduğunu belirten Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, "Yaşananların ülkenin iç işleri olduğuna inanıyoruz. Otoritelerin meseleyi uygun şekilde ele alacağına güvenimiz tam. Umarız durum en kısa sürede istikrara kavuşur ve normal toplumsal düzen yeniden tesis edilir" dedi. Çin'in, Rusya'nın, KGAÖ ittifakının Kazakistan'a barışı koruma gücü göndermesi konusundaki çabalarını destekleyip desteklemediği yönündeki soruya yanıt vermekten kaçınan Vang, ülkenin istikrara kavuşması ve sosyal düzenin yeniden tesis edilmesine dair temennisini yineledi.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 179 TÜMÜ
  • ANTİ ARAP 2 yıl önce Şikayet Et
    Kazakistani bölecekler. Çin, artan nüfusunun rahat yaşaması için istilacı olarat orya girecek . Rus deyil , asıl tehlikeli olan Çin.
    Cevapla
  • Realite 2 yıl önce Şikayet Et
    Sizde kimseyi beğenmiyorsunuz.Galiba sadece Rusları beğeniyorsunuz.
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Mesele akaryakıt değil sen hala anlamadın mı?
    Cevapla
  • A. Gönültaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya Kazakistan halkın % 20 si Rus Ortodoks olması nedeniyle kazakistan topraklarının % 20 sini ilhak edebilir.
    Cevapla
  • cem 2 yıl önce Şikayet Et
    yapma xi ciphing sen de mi? sende mi dış güçler diyorsun olmuyor bak!
    Cevapla
  • Türk Töresi 2 yıl önce Şikayet Et
    Kazakistan Türkleri hala dönen dolabı anlamamış amaçları Rusların içeriye girmesi için eylem yaptılar neden Ruslar kafa kesiyor belki ilgisi olmayan insanları kestiler neden kazak ordusu yakalayıp infaz etsin. Suçlu ile suçsuz kim daha net olur. Belki isyancılar rustu yapılacak hamle tahmin ediliyor du isyancılar yerine sokakta ilaç almaya gidenler infaz edildi kefereyi ülkeye sokmak nedir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR