Türkiye'den Akdeniz'de dengeleri değiştirecek imza! Çavuşoğlu Libya'da açıkladı

Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ve Libya arasında hidrokarbon alanında mutabakat muhtırası imzalandığını açıkladı. Bu anlaşmayla Türkiye, Libya MEB'inde arama faaliyetleri yapabilecek.

ABONE OL
GİRİŞ 03.10.2022 15:35 GÜNCELLEME 03.10.2022 16:52 DÜNYA
Türkiye'den Akdeniz'de dengeleri değiştirecek imza! Çavuşoğlu Libya'da açıkladı
Türkiye'den Akdeniz'de dengeleri değiştirecek imza! Çavuşoğlu Libya'da açıkladı

Libya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Necla el-Menguş, Türkiye ile petrol enerjisi ve hidrokarbonlar alanında mutabakat muhtırası imzaladıklarını söyledi.

Menguş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile başkent Trablus'ta düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu ile görüşmesinde iki ülkeyi ilgilendiren konuları ele aldıklarını belirten Menguş, enerji başta olmak üzere güvenlik, telekomünikasyon, medya, diplomasi ve protokol gibi çeşitli meselelerin konuşulduğunu aktardı.

Libya Dışişleri Bakanı, "İki ülke arasında petrol enerjisi ve hidrokarbonlar alanlarında mutabakat muhtırası imzaladık. Söz konusu anlaşmalar iki dost ülke arasındaki tarihi ilişkilerin derinliğini göstermektedir." dedi.

Özellikle Ukrayna krizinin dünya ekonomisini etkilediği bir ortamda protokolün önem arz ettiğine işaret eden Menguş, görüşmelerde Libya-Türk Stratejik Konseyi toplantıları hazırlıkları konusunu da değerlendirdiklerini söyledi.

Menguş, Çavuşoğlu ile ayrıca Libya'da seçimlerin yapılması ve siyasi istikrar konusunu ele aldıklarını belirterek, "Bu konuda bütün tarafların sorumluluklarını ortaya koyan bir yol haritası belirlenmesi ve bunun uluslararası toplum tarafından desteklenmesi konusunda fikir birliğine vardık." dedi.

Seçimlerin gerçekleştirilebilmesi için bazı adımların atılmasının gereğini konuştuklarını dile getiren Menguş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yasama kurumlarının anayasal altyapıyı hazırlamasında yasama organlarının uzlaşma sağlayamaması durumunda referanduma veya Anayasa Mahkemesine başvurulacak. Anayasal altyapı hazırlanması durumunda ise Temsilciler Meclisi uygulama için kanun çıkaracak. Bu adımların sonlandırılmasının ardından Libya Yüksek Seçim Kurulu seçimler için bir takvim belirleyecek. Ulusal Birlik Hükümeti ise seçimleri güvenlik ve lojistik olarak destekleyecek."

Yasama ve yürütme kurumlarının ortak çalışması gerektiğine vurgu yapan Menguş, "Libya’da seçimlerin yapılması herkesin sorumluluğundadır. Uluslararası toplumun Libya’daki barışçıl ve demokratik süreci engellemek isteyen ülkeler konusunda üzerine düşeni yapmasının altını çiziyoruz." dedi.

TÜRKİYE İLE LİBYA ARASINDA İMZALANAN HİDROKARBON ANLAŞMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Türkiye ve Libya, 2019'da deniz yetki anlaşması imzalamıştı. Bugün açıklanan hidrokarbon anlaşmasıyla birlikte Türkiye, Libya'nın Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde (MEB) yani Libya kıta sahanlığında arama faaliyetleri gerçekleştirebilecek.

KAYNAK : AA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 55 TÜMÜ
  • Duyarlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok şükür Osmanlı ruhu geri dönüyor. Büyük , güçlü, lider, merhametli ve tarihi misyonu olan Türkiye Cumhuriyetine ve Ona güvenen İslam alemine hayırlı olsun. İnşallah devamı gelecek. Türkiye yakın tarihte ''Dünya Lideri'' olacak. Çekemeyenler ve kıskananlar çatlayacak.
    Cevapla
  • VBNG 1 yıl önce Şikayet Et
    Akdenizde çıkan gazın Türkiye üzerinden, kıçı donan Avrupaya iletilmesi için uygun zamanda yapılmış süper bir adım.. Mısır ve İsrail ile Filistin'de buna ortak olacaklardır..
    Cevapla
  • Ali aksoy 1 yıl önce Şikayet Et
    Harita çok hoşuma gitti,fakir islam alemine hayirli olmasini allahtan dilerim.
    Cevapla
  • nail 1 yıl önce Şikayet Et
    sayın bakanım abd dünyanın en büyük teröristi lütfen sizde ikide bir abd ye dostumuz müttefikimiz deyim durmayın siz en büyük düşmanımızsınız pkk yı besliyorsunuz deyin bunu derseniz bir yeriniz eksilmez.Mevlam vaanımızı milletimizi her tür beledan şerden zilletten gavurun her tür hilesinden korusun ordumuza güç kuvvet zaferler versin amin
    Cevapla
  • Abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    Mubarek o taktik icabı mecburen öyle söylüyorlar...
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Demokrasilerde halkın beğendiği bireyler liderlik misyonu'nu üstlenir , görev icra ederler . Gerek Partiler deki Siyasetçiler olsun , Gerek se Devlet adamları olsun , E Devlet Kamuoyu ve Performans değerlendirmesi yapılmalı , başarılı devlet adamı ve siyasetçiler önemli vazifelere getirilmeli , ödüllendirilmelidirler .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR