Türkiye'ye suçlama: Mısır ile Yunanistan'dan Libya görüşmesi

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, resmi ziyaret kapsamında başkent Kahire'ye gelen Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile görüştü. Yunan ve Mısırlı iki bakan da Libya'daki hükümet üzerinden Türkiye'yi suçlayıcı ifadeler kullandı.

ABONE OL
GİRİŞ 09.10.2022 17:15 GÜNCELLEME 09.10.2022 21:16 DÜNYA
Türkiye'ye suçlama: Mısır ile Yunanistan'dan Libya görüşmesi
Türkiye'ye suçlama: Mısır ile Yunanistan'dan Libya görüşmesi

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, resmi ziyaret kapsamında başkent Kahire'ye gelen Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile görüştü.

Kahire'deki Dışişleri Bakanlığı konutunda gerçekleşen görüşmede başta yenilenebilir enerji olmak üzere çeşitli alanlarda iş birliğini geliştirmenin yolları ile Orta Doğu ve Libya'daki son gelişmeler ele alındı.

İkili, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, "Yunanistan ile ilişkilerimiz, iki ülke arasında tüm güç ve dayanışmayla stratejik bir hale geldi. Görüşmede, başta enerji ve güvenliği olmak üzere çeşitli alanlarda iş birliğini geliştirmenin yollarını tartıştık" dedi.

Konuşmasında Libya dosyasına da değinen Şukri, Yunan mevkidaşı Dendias ile Libya'da en yakın zamanda seçimlerin yapılması konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti:

"Görev süresi dolan Trablus hükümetinin hiçbir uluslararası anlaşma imzalama yetkisi yoktur. Tüm yabancı güçler ve askerler Libya'dan ayrılmalıdır."

Öte yandan Yunan Bakan Dendias da Libya seçimlerinin yapılmasının önemine değinerek, Mısır'ın kendileri için stratejik bir dost ülkeden fazlası olduğunu söyledi:

"Türkiye, Libyalı aktörlere şantaj yaparak ve baskı uygulayarak 2019 muhtırası ile yasal bir canavar yaratmaya çalıştı. Bu iddia edilen muhtıra uluslararası hukuka göre yasadışı ve geçersizdir. Muhtıra BM Derniz Hukuku ilkelerini ihlal ediyor. Geçici hükümetler, uluslararası anlaşma yapamaz. Libya hükümetinin görev süresi doldu. Bu anlaşmalar Libya Parlamentosu tarafından da onaylanmadı."

NOT: Burada Dendias'ın bahsettiği "Libya Parlamentosu", darbeci Hafter'in Tobruk'ta kurduğu paralel meclis.

TÜRKİYE İLE LİBYA ARASINDA İKİNCİ ANLAŞMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Libya arasında hidrokarbon alanında mutabakat muhtırası imzalandığını açıklamıştı. Bu anlaşmayla Türkiye, Libya'nın Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde (MEB) yani Libya kıta sahanlığında arama faaliyetleri gerçekleştirebilecek. Türkiye ve Libya, 2019'da da deniz yetki anlaşması imzalamıştı.

Türkiye'den Akdeniz'de dengeleri değiştirecek imza! Çavuşoğlu Libya'da açıkladıTürkiye'den Akdeniz'de dengeleri değiştirecek imza! Çavuşoğlu Libya'da açıkladı

Türkiye ile Libya arasındaki hidrokarbon anlaşmasına AB'den ilk tepkiTürkiye ile Libya arasındaki hidrokarbon anlaşmasına AB'den ilk tepki

Libya'dan Yunanistan'a rest: Sizi ilgilendirmez!Libya'dan Yunanistan'a rest: Sizi ilgilendirmez!

Türkiye'den Yunanistan ve AB'ye Libya tepkisi: Hiçbir kıymeti yokTürkiye'den Yunanistan ve AB'ye Libya tepkisi: Hiçbir kıymeti yok

Yunan basını: Türkiye ile Libya arasındaki anlaşma Atina'da endişe yarattıYunan basını: Türkiye ile Libya arasındaki anlaşma Atina'da endişe yarattı

Libya Başbakanı Dibeybe, Türkiye ile imzalanan anlaşmalardan memnunLibya Başbakanı Dibeybe, Türkiye ile imzalanan anlaşmalardan memnun

Türkiye ile imzalar atılmıştı: Abdulhamid Dibeybe, Avrupa'ya resti çektiTürkiye ile imzalar atılmıştı: Abdulhamid Dibeybe, Avrupa'ya resti çekti

Deniz Baykal'dan Libya açıklaması: Yapılan anlaşma çok önemliDeniz Baykal'dan Libya açıklaması: Yapılan anlaşma çok önemli

KAYNAK : Haber7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 88 TÜMÜ
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Yunannn yunann... Şimdide Firavuna mı sığındın... Korkma yunann korkma... Yapman gereken vereceksin tapuları rahat edeceksin..
    Cevapla
  • mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    kefereler daha başlanğıç bu adaların tamamı bizim sagır ismet giller yok reis var .
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    firavun mısın amonhutepin torunları alçaklar.
    Cevapla
  • TIRIS 1 yıl önce Şikayet Et
    İki Firavun birarada, Ey Firavunlar Libyadaki seçimden size ne. Ne zaman seçim yapacaklarını sizden mi soracaklar. Siz ancak konuşursunuz. İt ürür Kervan yürür.
    Cevapla
  • ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman Kardeşlerin düşmanı , firavunun soyundan gelen isaril isbirlikcisi misirlilar, benzerleri Türkiye de de var !!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR