YKS 2024 sonuçları ne zaman açıklanacak? ÖSYM sınav sonuç takvimi belli oldu!

ÖSYM tarafından Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) 8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleşti. 3 milyon 120 bin 878 aday başvurduğu üniversite sınavı sonuçları açıklandıktan sonra YKS tercih maratonu başlayacak. Peki YKS 2024 sonuçları ne zaman açıklanacak?

ABONE OL
GİRİŞ 15.06.2024 14:39 GÜNCELLEME 15.06.2024 14:39 EĞİTİM ÖĞRETİM
YKS 2024 sonuçları ne zaman açıklanacak? ÖSYM sınav sonuç takvimi belli oldu!
YKS 2024 sonuçları ne zaman açıklanacak? ÖSYM sınav sonuç takvimi belli oldu!

ÖSYM sınav takvimi ile YKS sonuçlarının açıklanacağı tarih de belli oldu. 2 yıllık ve 4 yıllık üniversitelerin programlarına öğrenci almak için gerçekleşen YKS sınavı değerlendirmeleri başladı. Yayınlanan YKS soru ve cevap anahtarı ile netlerini hesaplayan adaylar sonuçlar için yapılacak açıklamaya kilitlendi. Milyonlarca adayın başvurduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), sonuçları takvime göre temmuz ayında belli olacak.

YKS 2024 SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

YKS sonuçları 17 Temmuz 2024 Pazartesi günü erişime açılacak.

AYT, TYT ve YDT sınav sonuçları ayrı ayrı açıklanmayacak. Adaylar tek sorgulama ekranı üzerinden katıldıkları oturumun sonucunu görüntüleyebilirler.

YKS sınav sonuçları ekranında TYT puanı ve varsa AYT, YDT puanıyla birlikte doğru-yanlış cevap sayıları yer alacak.

Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamasından öğrenebileceklerdir. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir.

YKS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart
sapması bulunacaktır.

Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır. Sınavdan sonra
ÖSYM Başkanlığı tarafından cevabının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular olması durumunda, bu doğrultuda güncellenen cevap anahtarı esas alınmak suretiyle puanlama yapılacaktır.

TYT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanacaktır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacaktır.

A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacaktır.

AYT ve YDT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir (Tablo 1D). Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacaktır. TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacaktır.

A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulacaktır.

 

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 4
  • Sezgine 1 hafta önce Şikayet Et
    Erken açıklayın. Tercih süresini uzun tutun. Gençler kararsız kalabiliyor. Okulları araştırmaya fırsatları az oluyor. Sıralamalar netler aynı olsa bile yıl yıl 100 bin 90 bin yer değiştirebiliyor.
    Cevapla
  • ismail bayram 1 hafta önce Şikayet Et
    17 temmuz çarşamba
    Cevapla
  • Hakan 1 hafta önce Şikayet Et
    o zaman 15 temmuz da açıklansın.
    Cevapla
  • Hakan 1 hafta önce Şikayet Et
    o zaman 15 temmuz da açıklansın.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR