KYK yurt ve burs başvuruları ne zaman? 2020 GSB burs ve öğrenim kredi başvuru tarihleri

KYK yurt ve burs başvurularının alınmaya başlayacağı tarih üniversite eğitimlerine yeni başlayan ve eğitimlerine devam edecek öğrenciler tarafından merak ediliyor KYK başvuruları üniversitelerin akademik takvimleri dikkate alınarak başlayacak. Peki KYK yurt ve burs başvuruları ne zaman? İşte Gençlik ve Spor Bakanlığının yaptığı açıklama ve KYK başvuru tarihleri…

ABONE OL
GİRİŞ 15.09.2020 17:35 GÜNCELLEME 15.09.2020 17:35 EĞİTİM
KYK yurt ve burs başvuruları ne zaman? 2020 GSB burs ve öğrenim kredi başvuru tarihleri
KYK yurt ve burs başvuruları ne zaman? 2020 GSB burs ve öğrenim kredi başvuru tarihleri

KYK başvuruları için öğrencilerin heyecanlı tarih bekleme süreci devam ediyor. Binlerce 
üniversite öğrencisi internet üzerinden başvuruların alınacağı tarihi araştırıyor. KYK yurt başvuruları 2019 yılında 26 Ağustos’ta, burs başvuruları ise 21 Ekim tarihinde sona ermişti. Eylül ayının ortalarına geldiğimiz bu günlerde başvuruların neden başlamadığı merak konusu oldu. Salgın hastalık nedeniyle başvuru takvimlerinde aksamalar oldu. Konuyla ilgili merakı gidermek isteyen Gençlik ve Spor Bakanlığı KYK burs ve yurt başvurularıyla ilgili açıklama yaptı. Peki KYK yurt ve burs başvuru tarihleri belli oldu mu? Devlet tarafından verilecek burs ve yurt imkanından faydalanmak isteyen öğrenciler başvurularını e-Devlet üzerinden yapacak.

 

 

KYK YURT VE BURS BAŞVURULARI NE ZAMAN ALINACAK?

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) başvuruların başlayacağı tarih henüz açıklanmadı. Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada her yıl Ağustos ayı itibarıyla alınan yurt başvurularının bu yıl yaşanan olağanüstü süreç sebebiyle Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK)  açıklayacağı akademik takvime göre belirleneceği belirtildi. Geçtiğimiz yıl yurt başvuruları 19 Ağustos tarihinde başlayıp 26 Ağustos tarihinde sona ermişti.

 

 

Başvuru yapmaya hazırlanan adaylar “ Başvuru tarihi ve başvuruya ilişkin her tür bilgiye Gençlik ve Spor Bakanlığı (gsb.gov.tr) ve Genel Müdürlüğümüzün resmi internet adreslerinden (kygm.gsb.gov.tr) ulaşabilecektir.”

E-DEVLET KYK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Burs ve kredi başvuruları GSB tarafından belirlenen tarihler arasında e-Devlet üzerinden alınmaktadır. e-Devlet şifresi bulunmayan öğrenciler kimlikleri ile birlikte en yakın PTT şubelerine giderek şifre oluşturma işlemini tamamlamaları gerekmektedir. E-devlet şifresi bulunmayan adaylar diğer giriş seçenekleri ile (internet bankacılığı,e-imza, mobil imza) giriş yapabilirler. Başvuru süresince öğrencilerin doldurmaları gereken bilgilerde ekonomik, sosyal ve eğitim durumuna ilişkin bilgiler talep edilmekte ve bu bilgiler kamu kurumlarından alınan veriler ile karşılaştırılarak doğrulanmaktadır. Yapılan değerlendirmenin ardından belirlenen sayıda öğrenciye burs, mevzuata uygun tüm öğrencilere ise öğrenim kredisi verilmektedir.

KYK ÖĞRENİM KREDİSİ NEDİR?

Yüksek öğrenim gören T.C. vatandaşı öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır.

Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenimi süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.

2020 KYK YURT VE BURS ÜCRETLERİ NE KADAR?

Yurt ücretleri öğrencilerin eğitim aldığı şehire ve yurdun yarı özel ve tam KYK olmasına göre değişiklik gösterebiliyor. 2019 Ağustos ayı itibariyle açıklanan rakamlara göre KYK olarak tanımlanan yurtların ücretleri 200 TL iken, yarı özel KYK yurtları aylık olarak 340 TL’ye kadar çıkabiliyor. Önlisans ve lisans öğrencilerinin eğitim hayatları boyunca faydalanabildiği burs ücretleri ise 550 TL’dir.