2021 LGS ve YKS sınavları ertelenir mi? ÖSYM başvuru kılavuzunda dikkat çeken detay!

MEB tarafından açıklanan tarihe göre LGS sınavı 6 Haziran’da, ÖSYM’nin takvimine göre YKS 26-27 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. Vaka sayılarının artmasının ardından gözler sınavlar için alınacak karara çevrildi. Sınav hazırlığı yapan binlerce öğrenci geçtiğimiz sene olduğu gibi sınavların ertelenip ertelenmeyeceğini merak ediyor. İşte ÖSYM’nin kılavuzunda yer alan sınav takvimi güncellenebilir açıklaması

ABONE OL
GİRİŞ 26.03.2021 09:27 GÜNCELLEME 26.03.2021 09:28 EĞİTİM
2021 LGS ve YKS sınavları ertelenir mi? ÖSYM başvuru kılavuzunda dikkat çeken detay!
2021 LGS ve YKS sınavları ertelenir mi? ÖSYM başvuru kılavuzunda dikkat çeken detay!

YKS ve LGS sınavı her yıl organize ediliyor. Milyonlarca öğrenci hayallerinin peşinden koşmak için en doğru lise ve üniversiteyi kazanmak için sınavlarda ter döküyor. 8 ve 12. sınıfların sınavlara en iyi şekilde hazırlanabilmesi için 81 ilde  yüz yüze eğitime başladı. Liselere Geçiş Sınavı’na geçtiğimiz yıl 1 milyon 472 bin, Yükseköğretim Kurumları sınavına 2 milyon 296 bin aday katıldı. Yoğun bir şekilde katılım sağlanan sınavlarda koronavirüs tedbirleri nedeniyle nasıl bir yol izleneceği öğrenci ve aileleri tarafından merak edilirken vaka sayılarının yükseldiği bugünlerde bir erteleme olup olmayacağı araştırılıyor. YKS sınavına 93, LGS sınavına ise 73 gün kaldı. ÖSYM başvuru kılavuzunda sınav tarihlerine ilişkin öneri yaptı. Peki 2021 LGS ve YKS sınavı ertelenecek mi? 

 

LGS ve YKS Sınavları Ertelenecek mi?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan takvime göre Liselere Geçiş Sınavı 06 Haziran 2021 tarihinde yapılacak. 8. sınıf öğrencileri sözel ve sayısal alan olmak üzere 2( iki) oturuma katılacak.

ÖSYM tarafından duyurulan tarihlere göre üç oturum şeklinde düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS);

Temel Yeterlilik Testi (TYT) 26 Haziran,

Alan Yeterlilik Testi (AYT) 27 Haziran,

Yabancı Dil Testi (AYT) 17 Haziran (öğleden sonra) gerçekleştirilecek.

Şuan için sınavların ertelenmesine yönelik resmi bir açıklama bulunmazken ÖSYM YKS başvuru kılavuzunda " Kovid-19 salgınının seyrine göre yeni tedbirler alınması durumunda 2021 Yılı Sınav Takvimi güncellenebilecektir'' ibaresi yer aldı. 

Liselere Geçiş Sınavının yapılmasına 73, Yükseköğretim Kurumları sınavlarının düzenlenmesine ise 93 gün var. Koronavirüs hakkında  alanında uzman isimlerin yaptığı açıklamalar dikkate alındığında virüsün yaz aylarında etkisi kış aylarıyla kıyaslandığında daha az oluyor. Sınavların ertelenmesiyle ilgili resmi bir açıklama bulunmazken Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM sınav gününe kadar yapılan değerlendirmeleri dikkate alarak son kararı verecek.

2020 Sınav Takvimi Değişmişti!

2020 yılının başında  ÖSYM tarafından belirlenen takvime göre üniversite sınavı 25-26 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecekti. Pandemi döneminin yaşanmasının ardından ÖSYM sınavların öne çekilerek  26-27 Haziran tarihinde gerçekleştirilmesi kararını aldı. MEB ise 2020 yılında yapılacak merkezi sınavın öğrencilerin kendi okullarında yapılması kararını alarak sınavın 20 Haziran'da düzenlemişti.

Sınavlarda HES Kodu Uygulaması Zorunlu!

Milli Eğitim Bakanlığı,  sınavlarda görev almak isteyen öğretmenlere  HES kodu zorunluluğu getirdi. Öğretmenler, HES kodlarını MEBBİS'te  "Sınav İşlemleri Modülü"ne kaydetmedikleri takdirde görev yapmak istedikleri merkezi sınava başvuruda bulunamıyor. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi ise sınav başvurularında adaylardan sınav süresince geçerli olacak HES kodlarını sisteme kaydetmelerini zorunlu hale getirdi. AİS'e HES kodu tanımlamayan öğrencilerin başvuruları geçersiz sayılıyor.

Sınavlarda Yeni Dönem!

Koronavirüsün hayatımıza girmesinin ardından yapılan merkezi sınavlarda da bir takım değişiklikler meydana geldi. Geçtiğimiz yıl düzenlenen Yükseköğretim Kurumları sınavı oturumlarında sınav binasına girişte ateş ölçümü yapılırken öğrencilere maske ve dezenfektan dağıtıldı.

Sınav merkezlerinde yaşanacak yoğunluğun önüne geçilebilmesi için  adaylar ve sınav görevlileri dışında okul bahçelerine kimse kabul edilmedi. Öğrenciler sınav salonlarına teker teker alınırken  sınav salonlarında oturma düzeni sosyal mesafeye uygun olarak dizayn edildi. 

YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • emel 3 yıl önce Şikayet Et
    sınav olsa ne olacak çocuklarda bilgi yok boş kafa ile zaten bu iş olmaz kendimizi avutmayalım sınavdan sonrada sorular zordu demeyelim :)
    Cevapla
  • Bulut 3 yıl önce Şikayet Et
    Yeter ya Allak bullak ettiniz çocukları ertelemeyin gerekli tedbirler düzenlensin
    Cevapla
  • Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Sınavda hes kodu zorunlu tamamda bu çocukların tüm hayatını etkileyecek sınav. Covit olan çocuk giremeyecek mi? Her okulda covit sınıfı açılıp düzenleme yapulabilir
    Cevapla
  • mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    covidli öğrenci için ayrı okullarda ve ayrı sınıflarda tedbirler alınarak sınav yapılıyor zaten
    Cevapla
  • harun44 3 yıl önce Şikayet Et
    okulda veya sınavda birşey olmuyor, ne oluyorsa çarşı pazarda oluyor.vatandaş kurallara uynuyor, devlet de uyduramıyor
    Cevapla
  • Ankarali 3 yıl önce Şikayet Et
    Abi böyle olmuyo yüzyüze eğitim istiyoruz
    Cevapla
  • isimsizz 3 yıl önce Şikayet Et
    bize göre olmuyo oda varr
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR