ÖTV indirimi gelecek mi? 2020 model sıfır araba fiyatları düşecek mi?

ÖTV indirimi gelecek mi? 2020 model araç satın almak isteyen milyonlarca vatandaş bu yıl çokça konuşulan ÖTV indirimine ilişkin yeni bir kararın alınıp alınmayacağını merak ediyordu. Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu ise merakla beklenen soruya ilişkin açıklama yaptı ve ikinci el araç fiyatlarının ise ne zaman dengeye oturacağına ilişkin açıklamada bulundu. İşte detaylar...

ABONE OL
GİRİŞ 30.06.2020 00:28 GÜNCELLEME 30.06.2020 00:29 EKONOMİ
ÖTV indirimi gelecek mi? 2020 model sıfır araba fiyatları düşecek mi?
ÖTV indirimi gelecek mi? 2020 model sıfır araba fiyatları düşecek mi?

Sıfır ve ikinci el araç fiyatlarının 2019 yılından buyana hızla yükselmesi ile birlikte milyonlarca vatandaş ÖTV indirimi kararına ilişkin alınacak kararı bekliyor. Bildiğiniz gibi Koronavirüs salgını öncesinde ÖTV indiriminde ilk adım 2020 engelli indirimiyle başladı. Alınan karara göre Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde belirtilen yüzde 22.8'lik artış nedeniyle vatandaşların 247.000 kadar alınmayan ÖTV, 303.200 TL yükseltildi. ÖTV ve KDV dahil 303.200 TL'ye kadar ÖTV alınmayacağı kararlaştırılmıştı. Şimdi ise önümüzdeki dönemde 2020 model sıfır araçlar için ÖTV indirimi kararının alınıp alınmayacağı merak ediliyor. İşte merak edilen detaylar...

 

2020 ÖTV İNDİRİMİ GELECEK Mİ?

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, ÖTV indirimi beklemediklerini, Haziran ayı satışlarının gayet iyi olduğunu, faizlerin düşmesi ile birlikte sıfır araç piyasasının oldukça hareketli olduğunu belirtti. 

İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARI EYLÜL AYINDA DENGELENEBİLİR?

OYDER Başkanı Şahsuvaroğlu tarafından yapılan bir diğer açıklamaya göre fahiş fiyatlara yükselen ikinci el araba piyasasının Eylül ayında dengelenmesi bekleniyor. 

 

2 yıldır sıfır araç tedarik aşamasında yaşan sıkıntı araç kiralama filolarının araçlarını yenileyememesine neden oldu. İkici el araba piyasasına yoğun bir şekilde araç sağlayan kiralama firmalarının iki yıldır aynı araçları kullanması piyasanın yükselmesine araç satış yoğunluğunun düşmesine neden olduğu belirtildi. Ayrıca Şahsuvaroğlu 1 veya 2 ay içerisinde bayilerde 2-3 ay araç bekleme döneminin sona ereceğine inandığını açıkladı. 

ÖTV İNDİRİMİNDE İLK ADIM

ÖTV indiriminde ilk adım 2020 engelli indirimiyle başladı. Resmi Gazete'de yayımlanan haberde; Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde belirtilen yüzde 22.8'lik artış nedeniyle vatandaşların 247.000 kadar alınmayan ÖTV, 303.200 TL yükseltildi. ÖTV ve KDV dahil 303.200 TL'ye kadar ÖTV alınmayacak.

ÖTV HANGİ ÜRÜNLERDE UYGULANIYOR?

Özel Tüketim Vergisi;

- Lüks ürünlerde (kürk, mücevher, lüks arabalarda gibi),

- İnsan sağlığına zararlı olan ürünlerde (Tekel ürünleri olan alkol, sigara gibi),

- Çevreye zarar veren ürünlerde (fosil atık, benzin, kömür gibi) ödenir.

ÖTV NEDİR?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV),belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir.

Avrupa Birliği'nde bu verginin uygulanmasındaki amaç, gelir elde etmekten ziyade sosyal fayda sağlamaktır. Bu nedende ÖTV, lüks, sağlığa zararlı, çevreye zararlı mallara uygulanır. Motorlu taşıtlarda ise nihai tüketici adına ÖTV ödemek gerekir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır.

ÖTV daha önceleri uygulanan olan "İstihlal Vergisi" ile benzerlik taşımaktadır.