NASA'nın Ege'de uzay üssü kurduğu ortaya çıktı! Lazer iletişim köprüsü geliştirecek...

Dedeağaç ve bazı Ege adalarındaki ABD askeri üsleri tartışılırken ABD'nin uzay kurumu NASA'nın Mora'da da bir uzay üssü kurduğu ortaya çıktı. Gelişkin teleskopların Ay araştırmaları ile uydu iletişimleri üzerinde çalışacağı öğrenildi.

ABONE OL
GİRİŞ 16.09.2024 16:04 GÜNCELLEME 17.09.2024 09:59 EKONOMİ
NASA'nın Ege'de uzay üssü kurduğu ortaya çıktı! Lazer iletişim köprüsü geliştirecek...
NASA'nın Ege'de uzay üssü kurduğu ortaya çıktı! Lazer iletişim köprüsü geliştirecek...

ABD ile son dönemde askeri işbirliğini artıran Yunanistan bu kez de ABD'nin uzay kurumu NASA ile Ege'de ortak çalışmalar yapmaya hazırlanıyor. Mora yarımadasının kuzeyinde bulunan bir uzay gözlem üssünün genişletilmesi kararını alan iki ülkenin Ay yüzeyi, Mars çevresindeki maden yönünden zengin asteroitlerin incelenmesi ve uydu iletişim trafiği alanlarında işbirliği yapacağı öğrenildi.

Haber, Atina Ulusal Gözlemevi'ne (NOA) bağlı Astronomi, Astrofizik, Uzay Uygulamaları ve Uzaktan Algılama Enstitüsü'nden (IAASARS) bir ekibin Selanik'te bir fuarda yaptığı açıklamayla ortaya çıktı.

2400 METRE YÜKSEKTE

IAASARS Direktörü Dr. Spyros Vasilakos, Selanik Uluslararası Fuarı'ndaki konuşmasından kısa bir süre önce Kathimerini'ye, Kuzey Mora'daki Kryoneri Gözlemevi'nde kurulacak ve Güneydoğu Avrupa'nın en büyüğü olacak yeni bir uzay merkezi hakkında bilgi vermişti. IAASARS ülkenin en büyük iki araştırma teleskopunu yönetiyor.

Bunlardan ilki olan, 2,3 metre çapındaki Aristarchos Teleskobu, Kalavryta yakınlarında Helmos Dağı'nın tepesindeki Helmos Gözlemevi'nde, 2.400 metre yükseklikte yer alıyor. Aristarchos, Balkanlar'daki en büyük teleskop olarak biliniyor.

Çapı 1,2 metre olan ikinci teleskop ise, yaklaşık 900 metre yükseklikteki Kryoneri Gözlemevi'nde faaliyetlerini yürütüyor.

NASA VE AB DEVREDE

Önümüzdeki dönemde Ay'da üsler kurulması planlandığı için NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) bu durumun Ay yüzeyine etkilerini araştırmak istediği belirtiliyor. Geçtiğimiz temmuz ayında tamamlanan Kryoneri Gözlemevi'ndeki faaliyetlerin bir parçası olarak IAASARS ve ESA ortaklık kurmuştu.

Kathimerini'deki habere göre Aristarchos Teleskobu, iki yıl önce ESA tarafından 'Dünya ile uydular arasında yeni, hızlı ve güvenli lazer telekomünikasyonlar geliştirmek; mevcut radyo dalgası teknolojisinin yerini almak' amacıyla ilk Avrupa yer istasyonu seçilmişti. Haberde Dr. Vasilakos'un “Aristarchos'tan 37.000 kilometre mesafedeki en büyük Avrupa uydusu Alphasat'a bir lazer gönderdik. Avrupa'da böyle bir bağlantı gerçekleştiren ilk istasyon olduk” dediği belirtiliyor.

METAL ASTEROİDİ

Haberde Ege'de NASA ile yapılacak işbirliği şöyle aktarılıyor: "Bu başarı, yeni bir meydan okumanın yolunu açtı: NASA ile iş birliği yapmak. NASA Discovery Programı, Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında bulunan metal açısından zengin bir asteroidi keşfetmeyi amaçlıyor.

NASA asteroide doğru yola çıkan bir uzay aracı fırlattı." Haberde Vasilakos'un şu açıklaması yer alıyor: "Bu sefer iki yıl önce yaptığımız gibi 37.000 kilometre değil, 300 milyon kilometre uzağa lazer gönderiyoruz. NASA'nın uzay aracı 2025'te oraya ulaşacak.

NASA'nın sinyali ise Helmos'taki Aristarchos tarafından alınacak. Kryoneri'deki güçlü lazer 300 milyon kilometrelik devasa bir iletişim köprüsü oluşturacak. ABD'den benzer bir bağlantıyla birlikte, uzayda şimdiye kadar elde edilmiş en geniş bant bağlantısını oluşturacak ve telekomünikasyonda yeni ufuklar açacak."

UYDU İZLEME

Kryoneri Gözlemevi, diğer Avrupa gözlemevleriyle birlikte, Dünya etrafındaki uydu hareketleriyle ilgili Avrupa Uzay Operasyonları Merkezi'ne (ESOC) önemli veriler sağlamak üzere seçildi.

Dr. Vasilakos bu durumu, "Dünya yörüngesinde dönen binlerce uydu var ve bu da kaotik bir durum oluşturuyor. Bu yüzden ABD ve AB bir uzay trafik kodu oluşturmaya karar verdi. Kryoneri'de uydu yörüngelerini izliyoruz ve 'gezegen güvenliği' için temel veriler sağlıyoruz" sözleriyle açıklıyor.

KAYNAK : HABER GLOBAL | ERTAN ALTAN
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 77 TÜMÜ
  • Zayıf 1 gün önce Şikayet Et
    Dış istihbaratımızın zayıflığı
    Cevapla
  • Kürdi 1 gün önce Şikayet Et
    AI destekli anlık istihbarat toplama, siber saldırı gerçekleştirme ve uydular arası iletişimi koordine edecek şekilde askeri operasyonlara destek sağlamak, gibi misyonuda olabilir mi bu üssün? Çin, Rusya, İsrail ve yeni bir global savaş dikkate alındığında ön hazırlık gibi görünüyor. La galibe ilaAllah.
    Cevapla
  • Ahmet 1 gün önce Şikayet Et
    Türkiye Abd ile savaşabilecek güçte değil.Ancak savunma yapabiliriz.Boş yere kimse kimseye gaz vermesin.Fakat Abd bize bulaşırsa bu Irak ve Afganistan gibi olmaz.Büyük zarara uğrarlar.
    Cevapla
  • Osmanli 1 gün önce Şikayet Et
    zarar diyince aklima kkm geliyor ! tek bir mermi yok bi 20 milyon rahat zengin ama en az 60+ milyon insan inim inim inliyor , yani ekonomi
    Cevapla
  • Esat 1 gün önce Şikayet Et
    Yunanlı yavrularını koruyor Amerika haydıdu..
    Cevapla
  • Emre 1 gün önce Şikayet Et
    Yunanistanı koruma amaçlı güvenlik kamerası takmış gökyüzüne.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR