Mariana Çukuru'ndaki seslerin gizemi çözüldü! Uzaylılardan geldiğini düşündüler...

Bilim adamları Pasifik Okyanusu'nun en derinlerinde bulunan Mariana Çukuru'ndan gelen gelen 'uzaylı' seslerinin gizemini nihayet çözdü...

ABONE OL
GİRİŞ 23.09.2024 10:20 GÜNCELLEME 23.09.2024 10:21 TEKNOLOJİ
Mariana Çukuru'ndaki seslerin gizemi çözüldü! Uzaylılardan geldiğini düşündüler...
Mariana Çukuru'ndaki seslerin gizemi çözüldü! Uzaylılardan geldiğini düşündüler...

Mariana Çukuru, dünyanın en gizemli yerlerinden biridir. Yaklaşık yedi mil (37.000 ft) derinliğindeki hendek, Pasifik Okyanusu'nun tabanında yer alıyor ve ulaşılması o kadar zor ki, yalnızca bir avuç insan oraya inmeyi göze alabildi.

Dolayısıyla, 2014 yılında ilk kez kaydedildiğinde Mariana Çukuru'ndan gelen alışılmadık seslerin uzaylı istilası korkularını tetiklemesi hiç de şaşırtıcı değil...

2,5 ila 3,5 saniye arasında süren seslere 'biyotwang' adı verildi, ancak kaynağı bilinmiyordu.

SESLER İLK KEZ 2014 YILINDA KEŞFEDİLDİ

On yıl sonra, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nden (NOAA) bilim insanları sesleri yeniden analiz ettiler ve sonunda gerçeği ortaya çıkardıklarına inanıyorlar.

Tüyler ürpertici sesler ilk olarak 2014 yılında hendeğin akustik araştırmalarını yapmak için kullanılan su altı planörleri tarafından kaydedildi.

2,5 ila 3,5 saniye arasında süren beş parçalı sesler, 38 hertz kadar düşük frekanslarda derin inlemeler ve 8.000 hertz'e kadar çıkan bir finali içeriyordu.

Araştırmacılar ilk başta seslerden dolayı şaşkınlığa uğradılar. Ancak 2016 yılında Oregon Eyalet Üniversitesi'nden (OSU) bir ekip, bunların daha önce duyulmamış yeni bir tür balina sesi olabileceğini öne sürdü.

Oregon Eyalet Üniversitesi Deniz Biyoakustiği Bölümü Kıdemli Araştırma Görevlisi Sharon Nieukirk o dönem yaptığı konuşmada , "Çok farklı, tüm bu çılgın parçalarla" demişti.

'Düşük frekanslı inleme kısmı tipik olarak balinalara özgüdür ve onu gerçekten eşsiz kılan şey bu tür tiz sestir. 

'ÇOK FAZLA YENİ BALINA SESİ DUYMUYORUZ.'

Şimdi bilim insanları görsel ve akustik araştırma verilerini birleştirerek sesleri yeniden analiz ettiler ve bulguları OSU ekibinin çok da yanılmadığını gösteriyor.

Daily Mail'in haberine göre yeni araştırma, bu durumun balenli balinalar tarafından değil, Bryde balinalarının sorumlu olduğunu öne sürüyor.

Dr. Ann Allen liderliğindeki ekip, Frontiers in Marine Science dergisinde yayımlanan araştırmada   , "Bunun bir balenli balina tarafından üretildiği varsayılıyordu ancak görsel doğrulama yapılmadan tür belirlemek imkansızdı" açıklamasında bulundu.

'Mariana Takımadaları'nda toplanan görsel ve akustik araştırma verilerinin bir kombinasyonunu kullanarak, Biotwangs'ın Bryde balinaları tarafından üretildiğini belirledik.'

SELERİN KAYNAĞI BALİNALAR ÇIKTI

Bryde balinaları, Atlantik, Hint ve Pasifik olmak üzere dünyanın her yerindeki sıcak ve ılıman okyanuslarda bulunabilir.

Araştırmacılar bölgede yüzen on balinayı tespit etti ve dokuzunun da belirgin sesler çıkardığını kaydetti.

Ancak balinaların gerçekten kaynak olduğunu kanıtlamak için ekip yapay zekaya başvurdu.

Everest Dağı ile Mariana Çukuru'nun karşılaştırması

Çalışmada, 'Orta ve batı Kuzey Pasifik'te toplanan kapsamlı tarihsel pasif akustik izleme veri setlerimizde Biotwangs'ı tespit etmek için manuel ve makine öğrenimi açıklama yöntemlerinin bir kombinasyonunu kullandık' şeklinde açıklama yapıldı.

'Mariana Takımadaları'nda ve doğuda Wake Adası'nda Biotwangs'ın mevsimsel olarak sürekli varlığını tespit ettik, ayrıca Kuzeybatı Hawaii Adaları'na kadar uzanan uzak yerlerde ve ekvatora yakın yerlerde (Howland Adası) ara sıra da görüldü.'

Ekip, balinaların seslerinin neden bu kadar sıra dışı olduğunu ya da neden böyle sesler çıkardıklarını hâlâ bilmiyor. 

Ancak, Popular Science'a konuşan Dr. Allen, "Biyotwang'ı bir tür iletişim çağrısı, okyanusun bir tür 'Marco Polo'su olarak kullanıyor olabilirler" iddiasında bulundu. 

'Ancak kesin bir şey söyleyebilmek için daha fazla bilgiye ihtiyacımız var.'

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 3
  • memleket 1 ay önce Şikayet Et
    yani bişey bulamadık diyemiyorlar milleti oyalayıp vakit kazanmak için yapaya sarılıyorlar moda böyle oldu artık
    Cevapla
  • Yusuf 1 ay önce Şikayet Et
    Ecüc Mecüc olamaz mı
    Cevapla
  • Kabul 1 ay önce Şikayet Et
    Bilim adamlari hemen bulmuş sesin kaynağini , merak etmeyin artik,
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR