Son dakika: Ayasofya'da 86 yıl sonra ilk namaz kılındı (Tüm detaylar)

Son dakika haberleri....Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 86 yıl sonra ilk cuma namazı kılındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya Camii'ndeki ilk Cuma Namazına gitmek için Kısıklı'daki konutundan çıkarak Ayasofya'ya geldi. Ayasofya'da ilk sela minarelerden okundu. Sela'nın ardından Erdoğan, Kur'an-ı Kerim tilavet etti. Tarihi anlardan an be an yaşanan gelişmeleri haberimizden takip edebilirsiniz...

ABONE OL
GİRİŞ 24.07.2020 15:09 GÜNCELLEME 06.10.2020 15:44 GÜNCEL
Son dakika: Ayasofya'da 86 yıl sonra ilk namaz kılındı (Tüm detaylar)
Son dakika: Ayasofya'da 86 yıl sonra ilk namaz kılındı (Tüm detaylar)

Son dakika haberi...Ayasofya Camii'nde ilk namaz için binlerce kişi sabahın erken saatlerinden itibaren meydana akın etti. Kur'an-ı Kerim Tilaveti'nin ardından cuma namazı kılındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Ayasofya'da safını tuttu.

 

İşte yaşanan tüm gelişmeler...

86 YIL SONRA AYASOFYA'DA İLK NAMAZ

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya'da 86 yıl sonra kılınan ilk cuma namazının ardından camiden ayrıldı.

-Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 86 yıl sonra ilk cuma namazı kılındı.

-Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya Camii'nde irad edilen ilk hutbeye elinde kılıçla çıktı. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: "Milletimizin derin bir yürek yarasına dönüşen hasreti sona eriyor elhamdülillah. Hamdüsenalar olsun Allah'a"

-Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, cuma hutbesini irad ediyor.

-Ayasofya minarelerinden ilk ezan sesi yükseliyor.

-Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş cuma duası okudu.

ERDOĞAN'DAN KUR'AN-I KERİM TİLAVETİ

-Ayasofya Camisi'nde sabah 10.00'da sala ve tekbirlerle başlayan programda, Kur'an-ı Kerim tilavetleri yapıldı. Türkiye'nin seçkin hafızları, ilk olarak birinci cüzü okuyan, ardından Kehf Suresi, Meryem Suresi, Yasin Suresi, Fetih Suresi ile kısa surelerden olan İhlas, Felak ve Nas Surelerini tilavet etti.

-Ayasofya minarelerinden ilk sela okunmaya başlandı.

Ayasofya minarelerinden ilk sela okunmaya başlandı.

ERDOĞAN AYASOFYA'DA

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne geldi. Kısıklı'daki konutundan ayrılan Erdoğan, saat 12.00 sularında Ayasofya Meydanı'na geldi. Namaz kılmak için meydanları dolduranlar Erdoğan'ın gelişiyle sloganlar attı. Alkış ve sevgi gösteriyle karşılanan Erdoğan'a İletişim Başkanı Fahrettin Altun eşlik etti. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın karşıladığı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne girdi.

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya Camii'nde

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya Camii’nde!

11:40
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma namazı için Kısıtlı'daki konutundan Ayasofya'ya doğru yola çıktı. 

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma namazı için Kısıtlı'daki konutundan Ayasofya'ya doğru yola çıktı

11:35
Ayasofya Camii'nin ibadete açılması nedeniyle kılınacak Cuma namazına gelmek isteyenler tarihi yarımada çevresinde uzun araç kuyrukları oluşturdu. Bazı vatandaşlar araçlarını park ederek yürüyerek Ayasofya'ya ulaşmaya çalıştı.

11:05

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ayasofya çevresindeki namaz kılma alanlarının dolduğunu, bu nedenle misafir girişlerinin durdurulduğunu duyurdu.

Twitter'dan son durumu duyuran Ali Yerlikaya, şunları yazdı:
''Değerli Misafirlerimiz,
#AyasofyaCamii çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarımızın tamamı doldu.
Salgın nedeniyle bu alanlara misafir girişlerimiz durduruldu.
Sabır ve anlayışla birbirimize yardımcı olalım.
Ayasofya Camiimiz ibadetiniz için sabaha kadar açık olacak.

11:00
İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, güvenlik tedbirlerini denetledi. Vatandaşların namaz kılacakları bölgeleri de inceleyen Zafer Aktaş bazı boş yeşil alanları da namaz kılınması için vatandaşların kullanımına açtı.

10:50
Yenikapı'da ring seferleri düzenleniyor. Seferler dolduğu için beklemeye alınan bir vatandaş "Uzaktan da olsa görsem yeter" dedi ve gözyaşları içinde görevlilere seslendi:
"Yalvarıyorum Allah aşkına. Akşam uyku uyumadım. 4'ten beri geleceğiz diye sevincimizden duramadık. Cumhurbaşkanımızı, açılışı görelim diye ne olur. Ne olur Allah aşkına. Dışarıdan da bakalım yeter ki görelim. Bursa'dan geliyorum. Ne olur geçelim. Gece uykusu uyumadık sevincimizden ağlamaktan."

10:15
Dua programı başladı. Program Mehmet Hadi Duran, Abdullah Yılmaz, Rıdvan Akbaş, Enes Özsoy, İbrahim Çoban'ın tekbir ve salavatlarıyla gerçekleşti.
Kur'an-ı Kerim'in 1. cüzü cuma hatmiyle devam eden programda, sureleri Hafız Osman Şahin, Metin Çakar, Hasan Kara, Mustafa Kızılcaoğlu, İshak Danış, Bünyamin Topçuoğlu, Ferruh Muştuer, Numan Akbaş, Emrullah Akbaş, Yunus Balcıoğlu tilavet etti.

Sonrasında Mustafa Altın, Alpcan Çelik, Ekrem Nalbant, Mehmet Koçyiğit, Emrullah Akbaş, Metin Çakar, Osman Şahin'in Kehf Suresi'ni tilavet ettiği programda, Hasan Kara, Mustafa Kızılcaoğlu, İshak Danış, Bünyamin Topçuoğlu, Ferruh Muştuer, Numan Akbaş Meryem Suresi'ni okudu.

Programın devamında Emrullah Akbaş, Yunus Balcıoğlu, Mustafa Altın, Alpcan Çelik, Ekrem Nalbant, Mehmet Koçyiğit Yasin Suresi'ni tilavet etti.
Fetih Suresi, sela, kısa sureler, Fatiha ve Bakara surelerinin okunduğu program sonunda Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş dua etti.

10:00
Gece saatlerinde gelerek beklemeye başlayan vatandaşların Gülhane Parkı’nın önündeki kontrol noktasına giriş yapmasına izin verilmesiyle vatandaşlar koşarak Ayasofya’ya gitti.

09:38
CHP’li Muharrem İnce’nin Cuma namazını kılmak için Ayasofya’ya gideceği ancak camiye girmeyerek namazını dışarıda halkın arasında kılacağı öğrenildi.

08:24
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, bugün kılınacak olan Cuma namazı ile birlikte 86 yıl sonra yeniden ibadete açılacak olan Ayasofya Camii içerisinden fotoğraf karesi paylaştı. Fotoğraf karesinde tüm hazırlıkların tamamlandığı görüldü.

05:40
Ayasofya Camii’nde bugün kılınacak namaz öncesi gece saatlerinde güvenlik önemleri kapsamında cami önü ve çevresinden uzaklaştırılan vatandaşlar, geceyi caminin çevresinde geçirdi. Vatandaşlar, sabah ezanının okunmasıyla birlikte dışarıda namaz kıldı.

Ayasofya'nın ibadete açılmasını dünya böyle gördü

NİDALAR EŞLİĞİNDE YÜRÜDÜLER

Vatandaşların zaman zaman "Allahu Ekber", "Zincirler kırıldı Ayasofya açıldı", "Vur vur inlesin Yunanistan dinlesin" sloganları attığı görüldü.

Bazı vatandaşlar, meydanda namaz kılacakları alanlara kartonlar yerleştirirken, sabah erken saatlerde gelen vatandaşların yanlarına güneşten korunmak için şemsiye aldığı gözlendi.

Meydanın bazı noktalarına Fatih Belediyesi ekiplerince sular yerleştirilirken, zaman zaman görevlilerce vatandaşlara su dağıtılıyor.

VALİ YERLİKAYA İNCELEME YAPTI

Bu arada, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, sabah saatlerinden itibaren alana gelen vatandaşlar ile sohbet ederek, incelemelerde bulundu.

AÇILIŞ İÇİN ABD'DEN GELDİLER

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde, 86 yıl sonra cuma namazını kılmak isteyen Pakistan kökenli ABD vatandaşı Müslümanlar da Ayasofya Meydanı'nda yerlerini aldı.

Açılış için New York'tan gelen 40 kişilik grup, geleneksel kıyafetleriyle ilgi odağı oldu.

Açılışta bulundukları için mutlu olduklarını ifade eden grup üyeleri, "86 yıldır kapalı olan Ayasofya'nın yeniden açılmasından dolayı çok mutluyuz. Bu bizim için çok büyük onur ve şereftir. Osmanlı'nın mirası olan Ayasofya açıldığından, namaz kılmak için yeniden burada toplandık." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR 168 TÜMÜ
  • Salihoğlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Kuran Tilaveti enfes, Allah bu millete böyle kudretli başkanlar nasip etsin. RTE seni Allah için seviyorum.
    Cevapla
  • Nesrin Kurnaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Ulkemiz ve tum Türk-İslam Alimi icin Hayirli ugurlu olsun İnşaallah ve Allah tamamina erdirsin İnşaallah Amin.
    Cevapla
  • UDM 3 yıl önce Şikayet Et
    Elhamdülillahi Rabbil âlemin
    Cevapla
  • ümit*korku 3 yıl önce Şikayet Et
    her şey para-madde değil, şu manevi haz her şeye değer alemlerin rabbine hamd olsun, başta reisimiz olmak üzere sebep olanlardan Allah razı olsun
    Cevapla
  • Erzurumlu 3 yıl önce Şikayet Et
    86 yıl sabrettik .Baskanimiz sayesinde aslına kavuştu.tum müslümanlara hayırlı olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR