Uzmanlar: Silahlandırılan adalar Türkiye'ye iade edilmeli

Yunanistan'ın hukuk tanımaz adımını değerlendiren uzmanlar, "Silahlandırma ile birlikte eski anlaşmalar geçersiz olur. Türkiye, müdahale hakkını saklı tuttuğunu açıkça belirtmeli" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 26.09.2022 08:14 GÜNCELLEME 26.09.2022 09:32 GÜNCEL
Uzmanlar: Silahlandırılan adalar Türkiye'ye iade edilmeli
Uzmanlar: Silahlandırılan adalar Türkiye'ye iade edilmeli

Türkiye, Yunanistan'ın uluslararası hukuka aykırı şekilde Ege'deki Gayri Askerî Statüdeki Adalar'a zırhlı araç sevk ettiği anları, insansız hava araçları (İHA) ile belgelendirdi. Çıkarma gemilerinin Midilli ve Sisam adalarına özellikle ABD tarafından hibe edilen askerî araçları sevk ettiği görülürken, Türkiye'nin atabileceği adımlar konuşulmaya başlandı.

Yunanistan, Adalara ABD silahı sevk ettiYunanistan, Adalara ABD silahı sevk etti

Silahlandırmayla birlikte statüsü değiştirilen adaların yeniden Türkiye'nin kontrolüne geçmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, Ankara'nın AB, BM ve NATO'ya birer mektup yazarak söz konusu adalara yönelik müdahale hakkının saklı tutulduğunun açıkça belirtmesi gerektiğini kaydetti.

Güray Alpar

"YUNANİSTAN FIRSATÇILIK YAPIYOR"

Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Emekli Tümgeneral Güray Alpar:

"Yunanistan'ın uluslararası gelişmelerde yanına ABD'yi de alarak fırsatlardan istifade etme gibi bir fikri var. Bugün bunu yapsa bile kabul edilmesi, oldubittiye getirilmesi Türkiye açısından mümkün değil. Anlaşmalara göre, bu adalar Yunanistan'a silahsız olması şartıyla verilmiştir. Burada siz bu şartı gerçekleştirmiyorsanız, adaları silahlandırıyorsanız, anlaşma geçersiz olur. Yunanistan gerekli şartları sağlamadığı için bunların tekrar Türkiye'ye iade edilmesi gerekir. Uluslararası hukuka göre, Yunanistan adaları derhal silahsızlandırmalı, bunu yapamıyorsa da adaların Türkiye'ye ait olduğunu kabul etmeli. Bu görüntülerden sonra Türkiye'nin bundan sonra geliştireceği politikaları da bunun üzerine kurması gerekiyor. NATO'nun da buna dikkat etmesi gerekirdi."

Naim Babüroğlu

"KARDAK BENZERİ TEDBİRLER ALINMALI"

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Babüroğlu:

"Yunanistan'ın kendi ölçeğiyle, millî güç unsurlarıyla orantılı olmayan cüretkâr adımları atmasına neden olan bazı gelişmeler söz konusu. ABD ve Fransa ile imzaladıkları ikili askeri anlaşmaların ardından Yunanistan hasmane adımlarını artırdı. ABD Türkiye sınırına çok yakın olan Dedeağaç'ı bir askerî varlık haline getirdi. ABD, bunu Rusya için yaptığını söylüyor ancak Yunanistan bu durumdan yararlanan ülke oluyor ve bu durumu Türkiye karşı bir tehdit olarak geliştiriyor. Yapılan tüm adımlar anlaşmalara aykırıdır. Yunanistan bu adaların statüsünü bozdu. Bırakın silahsızlandırmayı adaları tümen seviyesinde tugay seviyesinde birlikler yerleştirdi. Yani her birinde 7-9 bin askerin bulunduğu adalardan söz ediyoruz. Zırhlı araçların sevk edildiği görüntülerle ortaya çıktı. Bu araçlar saldırı ve taarruz hâlinde kullanılır. Girit, lojistik alan haline getirdi. 1996 yılında Kardak krizinde yapılan adımlar zorlayıcı diplomasidir. O zaman Türkiye şimdi de bu adalarda buna benzer bazı tedbirler almalı. AB, NATO ve BM'ye birer mektup yazarak, uluslararası hukuka aykırı bir şekilde statüsü değiştirilen adalara müdahale hakkını saklı tuttuğunu açıkça belirtmeli."

KAYNAK : Türkiye Gazetesi / Yeşim Eraslan
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 123 TÜMÜ
  • Bilinmez 1 yıl önce Şikayet Et
    Aslında yunanistanı selçuk baraktardı galiba uçak yaptıgı gibi deprem makinası yasın savaşmadan yok edelim yunanı duymasın Yunan ve Amerika onlarda bize aynı kullanırlar
    Cevapla
  • Türk oğlu Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Gavur gavurdur it iti ıti ısırmaz En kısa zamanda islam birliği kurulmalı Dünyaya güç olarak Müslümanlar ağırlığını koymalı
    Cevapla
  • Dadaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Bombalayın.
    Cevapla
  • Kürşat 1 yıl önce Şikayet Et
    Lozan ne oldu?
    Cevapla
  • osmanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    tarihten gelen kahp.. yunan cümlesi tekürrür etmekte..bizlerde bu kahp..... imha etmeye devam edeceğiz kıyamete kadar..Allah ın izniyle...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR