Jonathan Ruhe: Türkiye NATO'daki geleneksel rolünü kaybetti, Dedeağaç iyi bir alternatif

Türkiye'nin geleneksel "NATO'nun doğudaki gözü olma" rolünden uzaklaştığı ifade edilerek, "Yunanistan'ın Dedeağaç kenti, NATO için Türkiye'ye bir alternatif" görüşü ön plana çıkartılmaya başlandı.

ABONE OL
GİRİŞ 27.09.2022 10:52 GÜNCELLEME 27.09.2022 15:38 DÜNYA
Jonathan Ruhe: Türkiye NATO'daki geleneksel rolünü kaybetti, Dedeağaç iyi bir alternatif
Jonathan Ruhe: Türkiye NATO'daki geleneksel rolünü kaybetti, Dedeağaç iyi bir alternatif

Washington'la Ege ve Doğu Akdeniz'de ortak hareket eden Yunanistan, bir ABD üssüne dönüşmüş durumda. Dedeağaç'taki limanı Amerikalılara veren ve burada hava-kara-deniz üsleri açılmasına onay veren Atina, geçtiğimiz günlerde, askersizleştirilmiş Midilli ve Sisam adalarına ABD zırhlılarını transfer ederken görüntülendi.

Yunanistan, Adalara ABD silahı sevk ettiYunanistan, Adalara ABD silahı sevk etti

Kathimerini: ABD, Dedeağaç Limanı'nı deniz üssüne çevirecekKathimerini: ABD, Dedeağaç Limanı'nı deniz üssüne çevirecek

Yunan gazetesi Kathimerini'ye konuşan ABD Ulusal Güvenliği Yahudi Enstitüsü (JINSA) Dış Politika Direktörü Jonathan Ruhe, son yaşananlara dair değerlendirmelerde bulundu.

"TÜRKİYE 'GÜVENİLİR ÇAPA' ROLÜNÜ TERK ETTİ"

"Dedeağaç, Rusya'nın bölgede artan askeri ve siyasi varlığına karşı koymak için NATO güçlerinin Balkanlar ve Karadeniz'e hızlı sevk edebileceği iyi bir konumda" diyen Ruhe, Dedeağaç'ın NATO için Türkiye'ye bir alternatif olabileceğini belirtti:

"Erdoğan yönetiminde Türkiye, NATO'nun, Rusya ve diğer tehditlere karşı güneydoğudaki geleneksel 'güvenilir çapası' rolünden uzaklaştı. Dedeağaç, bu yüzden bölgedeki NATO güçleri için Türkiye'ye alternatif olabilir; çünkü Türk Boğazlarını bypass ediyor."

Dedeağaç'a gönderilmiş olan ABD askeri araçları

"DEDEAĞAÇ ÖNEMLİ BİR LOKASYON"

Dedeağaç kentinin varolan coğrafi özelliklerinin önemine vurgu yapan Ruhe, buraya yatırım yapılmasıyla birlikte, enerji ticareti için de önemli bir kent haline gelebilecek lokasyona sahip olduğunu ifade etti.

"ABD EASTMED'İ YENİDEN DESTEKLEMELİ"

Ruhe ayrıca, özellikle de Ukrayna savaşı sonrası ortaya çıkan enerji açığı sebebiyle, ABD'nin desteklemekten vazgeçtiği EastMed projesini yeniden desteklemesi gerektiğini söyledi.

KAYNAK : Haber7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 425 TÜMÜ
  • yavuz 1 yıl önce Şikayet Et
    abd nin güvenilir askeri gücü olmak istemiyoruz. Savaş olursa vuruşarak Vietnam'ı yaşatırız yaşarız, o kadar diyorum. YAŞASIN TAM BAGIMSIZ TÜRKİYE.
    Cevapla
  • FARKIFİYATIMANGIR! 1 yıl önce Şikayet Et
    Balık avcıları gayet iyi bilirler şuan Yunanistan adeta oltaya takılmış Ege Sularında çırpınan canlı balık yemi gibi farkında değiller yada farkındalar ülkemizin kazanımlarının böyle saçma sapan dayatmalarla elimizden alabileceklerini düşünüyorlarsa ileri giderlerse ülke savunmasıının farkındalığınhı bizzat yaşayacaklar budurumunda farkında değiller.NATOkuvvetleri Yunanistan tekelinde ülkemize gözdağı veren kuvvetler topluğu görünümüne bürünmüş durumda halen NATO üyesi ülkeye karşı gerçi laftan ibarette hiç dertli olmaz bu millet haklının yanında Allah mutlaka olur Yunanistan bu defa ileri gitti hemde çok ileri tarih bunu unutmaz bu millette umarım farkıdalardır.
    Cevapla
  • AZKALDI! 1 yıl önce Şikayet Et
    Sırtımızı yaslarız kıtamıza Asya kıtasına alternatif en iadeal çöüzm olur ülkemize neyleyim ülkemjin menfaatlerini gözetmeyen kuvvetler topluluğunu sözleşmeler uyarınca silahsız olması gereken adalara neden anlaşma maddeleri çiğneniyor dünya yasaları ülkemizin aleyhinemi işleyecek o devirler bitti yönümüz Asya kıtası olacak şu pozisyondan itibaren Avrupa güvenilirliğini yitirmiş olmakta askeri ekonomik ticari konularda dahil olmak üzere oldu bittilere asla tepkisiz kalmaz bu devlet millet kabak komşuya patlayacak az kaldı !
    Cevapla
  • Can 1 yıl önce Şikayet Et
    Şükürler olsun Darbeler dönemi bitti.ABD sonun başlangıcı Ortadoğu ve asya artık hayal.
    Cevapla
  • sedat 1 yıl önce Şikayet Et
    Ey kafirler, Allahın da bir planı var. Haberiniz olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR