Teröristbaşı Öcalan cezaevinden çıkacak mı? Umut hakkı nedir?

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin partisinin grup toplantısında PKK elebaşı Abdullah Öcalan için Umut Hakkı'nın kullanılması hakkında söylemi gündem oldu. Toplantının ardından vatandaşlar Umut Hakkı nedir, Teröristbaşı Öcalan cezaevinden çıkacak mı? gibi soruların cevaplarını merak ediyor.

ABONE OL
GİRİŞ 22.10.2024 14:31 GÜNCELLEME 22.10.2024 14:38 GÜNCEL
Teröristbaşı Öcalan cezaevinden çıkacak mı? Umut hakkı nedir?
Teröristbaşı Öcalan cezaevinden çıkacak mı? Umut hakkı nedir?

MHP Lideri Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamalar ile gündeme geldi.

Devlet Bahçeli 'Türkiye Yüzyılı'nda terörü sıfırlamak amacına matuf ikinci hüküm cümlem şöyledir: Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin, TBMM'de DEM Grup Toplantısı'nda konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lavedildiğini haykırsın. Bu dirayeti gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılmasının önü de ardına kadar açılsın.' dedi.

Yapılan bu açıklamalar sonrası Umut Hakkı nedir, kimler Umut hakkından yararlanabilir, Teröristbaşı Öcalan cezaevinden çıkacak mı? soruları gündeme oturdu.

UMUT HAKKI NEDİR?

"Umut hakkı" terimi hukuki bir bağlamda kullanıldığında, hapis cezasına çarptırılan mahkumların iyi halleri ve ceza sürelerinin belirli bir kısmını tamamlamaları halinde, erken serbest bırakılma şansını ifade eder.

Bu hak, mahkumların ıslah olma şansını teşvik etmek ve iyi davranışlarını ödüllendirmek amacıyla verilir. Koşullu salıverilme, mahkumun topluma yeniden kazandırılması ve cezanın ıslah edici bir işlev görmesini sağlama amacı taşır.

UMUT HAKKININ HUKUKİ DAYANAĞI

Türkiye'de umut hakkı, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile düzenlenmiştir.

Bu kanun, mahkûmların ceza sürecindeki davranışlarını göz önüne alarak, belirli bir süre cezaevinde kalan ve iyi hal gösteren kişilerin koşullu salıverilme talebinde bulunmasına olanak tanır. Ayrıca, bu kanun kapsamında belirlenen süreler, suçun türüne, ağırlığına ve mahkûmun cezaevindeki davranışlarına göre değişiklik gösterir.

Devlet Bahçeli

TERÖRİST BAŞI ÖCALAN HAPİSTEN ÇIKACAK MI?

Umut Hakkı'nın kullanımıyla ilgili yasal düzenleme yapılabileceğini belirten Bahçeli, "Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, "Umut Hakkı"nın kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın. Ne Kandil, ne de Edirne; adres İmralı'dan DEM'e uzansın, bu ağır ve tarihi terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın. Her adımı atmaya kararlı, inançlıyız. Yeni yüzyıl yeni hayat temelinde bagajları boşaltalım ve milli hedefleri birlikte yakalayalım." açıklamasında bulundu.

UMUT HAKKINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

Umut hakkı, her mahkûm için geçerli olmadığını belirtelim. Bu hak, özellikle belirli koşulları sağlayan mahkûmlar için geçerlidir:

Ceza Süresinin Belirli Bir Kısmını Tamamlayanlar: Koşullu salıverilme talebinde bulunabilmek için mahkûmun cezasının belirli bir kısmını cezaevinde geçirmiş olması gerekir. Genellikle bu süre, cezanın üçte ikisi veya dörtte üçü gibi oranlara dayalıdır.

İyi Hal Gösterenler: Mahkûmun ceza süresi boyunca disiplin cezası almamış olması, sosyal rehabilitasyon süreçlerine katılması ve iyi davranışlar sergilemesi koşullu salıverilme için en önemli kriterlerden biridir.

Ağır Suçlar Dışında Yargılananlar: Cinayet, 'terör' suçları, cinsel saldırı gibi ağır suçlardan mahkûm olan kişiler, koşullu salıverilme hakkından yararlanamayabilirler.

İbrahim Turna Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - İbrahim Turna

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul'da doğdu. Beykent Üniversitesi Yeni Medya (İngilizce) bölümünden mezun oldu. Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı Haber7.com bünyesinde SEO Editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 52 TÜMÜ
  • Yazık 31 dakika önce Şikayet Et
    Ne hakkı be binlerce şehidimizin kanı var
    Cevapla
  • 25DADAŞ 34İSTANBUL 54 dakika önce Şikayet Et
    Teröristin yeri , CEHENNEM'in dibi
    Cevapla
  • vatan 55 dakika önce Şikayet Et
    Eyyyyy! Bahçeli! Umut Hakkı mı? Onbinlerce Şehidimizin UMUT HAKKI ne olacak. Onların da yeniden bu Dünya'ya dönebilme HAKKINI VEREBİLECEKNİSİN? Allah'ın Adaleti sizin Yaptığınız Kanunlar ve Umut Hakkından üstündür. Kısas demi,ş Allah. hadi Allah'a inanıyorsanız eğer KISAS GETİRİN. MİLLET İSTİYOR YA SİZ?
    Cevapla
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    kesinlikle olmaz devletler besliyor zaten teröri. bunlar kendiliğinden.
    Cevapla
  • feraset 1 saat önce Şikayet Et
    Yaşatmaz bu aziz milletin kahraman evlatları memlekette yeterinden fazla sorun var ne yapmaya çalışıyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR