Saçkıran (Alopesi areata) nedir? Saçkıran belirtileri neler? Saçkıran için etkili çözümler

Tıp dilinde alopesi areata denilen saçkıran hastalığı, yakalanan kişinin saç, kirpik ya da kaşlarının bir kısmının kelleşmesine deniliyor. İlk bakışta ciddi bir rahatsızlıkmış gibi görünen saçkıranın bir tedavisi bulunuyor. Peki saçkıranın belirtileri neler? Hangi sebepler saçkırana yol açıyor? Saçkıran nasıl tedavi edilir? Evdeki yöntemler saçkırana iyi gelir mi? Tüm bu sorularınızın yanıtı haberimizin detaylarında.

ABONE OL
GİRİŞ 27.02.2020 06:19 GÜNCELLEME 27.02.2020 08:43 Güzellik
Saçkıran (Alopesi areata) nedir? Saçkıran belirtileri neler? Saçkıran için etkili çözümler
Saçkıran (Alopesi areata) nedir? Saçkıran belirtileri neler? Saçkıran için etkili çözümler

Kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülen ve 40 yaşın altından itibaren başlama olasılığı olan saçkıran, bir deri yani cilt hastalığıdır. Öncelikle oval ve tüysüz bölgelerle kendini gösteren saçkıran hastalığı ile karşılaşan kişiler mutlaka en yakın hastanedeki Dermatoloji bölümünden randevu almalılar. En temel nedeni bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi sonrasında kendini gösteren saçkıran, her 100 kişiden 70 ila 80’i 40 yaşın altındadır. Erkeklerde kadınlardan daha fazla oranda görülür. Önce saçın cansızlaşması sonrasında ise koparak dökülmesiyle tamamen belli bölgelerde kellik olması saçkıran olduğunuzu gösterir. 

SAÇKIRANIN KESİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kirpik, kaş, koltuk altı, sakal ve kasık tüyleri dahil her türlü saçlı deri saçkırandan etkilenebilir. Bu yüzden normal bir saç dökülmesinin dışında daha fazlasını görüyorsanız saçkıran olmuş olabilirsiniz. Bu dökülmelerin yanı sıra tırnaklarınızda şekil bozukluğu da görülebilir. Saçkıran hastalığının görünümü kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Hastalığın gidişatı öngörülemez ve bazen kronik olarak tekrarlayan yapıdadır.

SAÇKIRANIN NEDENLERİ NELERDİR?

Uzmanların yıllardır yaptığı araştırmalarda saçkıranın henüz kesin bir nedeni bulunmamıştır. Ancak otoimmün hastalıkları saçkırana neden olabiliyor. Otoimmün hastalıklar, vücudun kendi hücre ve dokularını yabancı olarak tanıması ile ortaya çıkıyor. En sonunda ise bağışıklık hücreleri saç köklerine saldırarak saçın uzamasını durdurur ve saç dökülmesine yol açar. Saçkıran olan hastaların merak ettiği soruların başında gelen nedenlerin başına genetik faktörlerin olduğunu söyleyebiliriz. Aileden geçme olasılığı yaklaşık 3 ila 6 kat daha fazladır. 

SAÇKIRAN HASTALIĞININ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Saçkıran olan kişinin tedavi sürecine cildiye uzmanı karar verir. Hastalığın hangi evresinde olduğu anlaşıldıktan sonra bir plan dahilinde hastalığın ilerlemesi engellenir. Bu aşamada belirtilerin şiddetini azaltmaktan başka yapılacak bir şey yoktur. Hafif derecede ve erken aşamadaki vakalardan bazılarında herhangi bir tedaviye gereksinim olmadan saçlar kendi kendine tekrar çıkabilir.

SAÇKIRAN İÇİN ETKİLİ DOĞAL YÖNTEMLER

Soğan: Saç kırandan kurtulmak için en etkili çözümlerden biri soğanın suyunu çıkarıp saçsız kalan bölgeye sürmektir. Bu işlem her gün yapılmalıdır.

Sarımsak: Sarımsak yüksek oranda kükürt içerir ve saç oluşmasına olumlu yönde katkı sağlar. Sarımsak saç kıran için en bilinen tedavidir. Ayrıca sarımsak saç oluşumu için temel madde olan kolejinin artmasına yardımcı olur. Her gün bir diş sarımsağın suyunu çıkarın ve kelleşen bölgeye sürün. Bu işlem saçlarınızın eski haline dönmesini sağlayacak.

Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağı da saç oluşumunu destekleyen maddeleri içerir. Her gün hindistan cevizi yağı ile yapılacak masaj saçların çıkmasına yardımcı olacak.

Yeşil çay: Yeşil çayı demleyin ve bir pamuk yardımı ile saçınıza sürün. Yeşil çay saç köklerinin hareketlenmesine ve saçların daha çabuk çıkmasına yardımcı olacak. 

YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar ilacı şuan test ediyorum.kendim kullanmadığım ve başarısız olduğum şeyi tavsiye etmem biraz sabırlı olun bu illetten kurtulacaksınız.size şunu söyleyeyim bu bir bağışılık sistemi hastalığı değil mantar hastalığıdır.tedavisi var biraz sabır edin açıklayacağım.şuan kendi çocuğumda uyguluyorum.tıbben bunun çözümü yok.tamamen bitkisel ve kesin olarak saçlar geri geliyor.
    Cevapla
  • Kado 3 yıl önce Şikayet Et
    Daha ne kadar test edeceksin?
    Cevapla
  • Zeynep 3 yıl önce Şikayet Et
    Hangi tedaviyi uyguluyorsunuz. Luyfen bizlere de yardimci olir musunuz. Cok acil yardima ihtiyacimiz var.
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    tedaviyi deniyorum şuan test aşamasındayım.saç kirpik ve kaş tamamen yok olmuştu özel bitkisel ilaç sayesinde şuan kaş kirpik tamamen iyileşti saçların %85i geri geldi.tamamen iyileşme olduğunda bu ilacı açıklayacağım.ilaç kendi imalatım.
    Cevapla
  • Rabia 3 yıl önce Şikayet Et
    Hangi tedaviyi uyguluyorsunuz? Bizimlede paylasin lutfen
    Cevapla
  • Ferhat Bakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Hangi tedaviyi uyguluyorsunuz? Bize yol gösterir msiniz?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR