Çemen otu nedir? Çemenin faydaları nelerdir? Çemen otu çayı nasıl yapılır?
Uzak doğu ülkelerinde yemeklere tat verilmesi için kullanılan çemen otu hakkında bilinmeyenlerini sizler için araştırdık. Yüzyıllardır alternatif tıpta kullanılan çemen otu, bağırsak sorunlarını ortadan kaldırır. Bunun yanı sıra solunum ve aniden ateşlenme gibi sağlık sorunlarına da iyi gelir. Peki çemen otu nedir? Çemenin faydaları nelerdir? Çemen otu çayı nasıl yapılır? İşte tüm bu soruların yanıtları...
ABONE OLHem çemen otu hem de çemen tohumu olarak kullanılır. Birçok hastalığa fayda sağlar. Yüzyıllar boyunca bitkisel tedavi yönteminde kullanılan bu ot hakkında bilinmesi gerekenleri derledik. Yapılan bilimsel araştırmalarda da bu otun inanılmaz faydaları ortaya çıkarılmış ve kanıtlanmıştır. Buyotu olarak da adlandırılan çemen otu, Yozgat ve Kayseri yörelerinde çaman denir. Bilimsel olarak Trigonella Foenum graecum bilinir. Çin'den Akdeniz'e kadar yaygın olan çemen otunun kullanımı yüzyıllara dayanmaktadır. Yaprakları ıspanak gibi tüketilir. İçeriğindeki yağı oldukça çeşitlidir. Orta Doğu ve Hint mutfağında fazla tercih edilir. Toz haline getirilerek salça ile karıştırılıp kahvaltıda da kullanılır.
ÇEMEN OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?
- İçerdiği antioksidan sayesinde vücudu toksinlerden arındırır.
- Kötü kolesterolü düşürecek bazı bileşenler içeren çemen tohumu kandaki kolesterolü düzenleyerek kan akışını dengeler.
- Kandaki yağın yanı sıra karaciğerdeki toksinleri de temizleyerek cilt hastalıklarına yakalanma oranını düşürür.
- Yapılan bazı testlerde çemen otunun vücuttaki iltihabı kuruttuğu hatta kanserli hücreleri azaltığı ortaya çıkmıştır. Çemen otu yağın vücut yüzeyinde meydana gelen enfeksiyonları azalttığından doğal tedavi de kullanılır.
- 100 gram çemen otu gün içerisinde vücudun ihtiyacı olan demiri karşıladığından anemi gibi rahatsızlıklara yakalanma oranını düşürür.
- Yüksek lif içeren bu besin gün boyu tokluk hissi verir. Ayrıca yapılan araştırmalarda içerisinde diyet lifi konsantrasyonlarından biri bulunmuştur.
- Antioksidan sayesinde vücudu temizlerken yaşlı hücreleri de yok eder. Genç hücrelerin ise sayısını artırır.
- Hasara uğramış hücreleri yenilediğinden vücudun tüm sistemlerini dezenfekte eder. Özellikle sinir sistemini temizleyen bu ot, stres, depresyon ve yorgunluk gibi rahatsızlıkların riskini azaltır.
- Çemen otu kan şekerini dengelediği yapılan diğer araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Ayrıca diyabet hastalığının da ilerlemesini engeller.
- 2016-2017 yıllarında yapılan araştırmalarda bu otun zihinsel gücü artırdığı unutkanlık düzeyini azaltığı keşfedilmiştir.
- Çemen otunun mide mukozasını koruyarak, ülser ve reflü gibi rahatsızlıklara yakalanma oranını azaltır.
- Düzenli antreman ile beraber alınan çemen otu tozu kas kütlesini kuvvetlendirerek ve direncini artırır.
- Regl dönemindeki kadınların şiddetli sancı ve kas ağrılarını azaltır. Yeni doğum yapan anneler ise düzenli bir şekilde günde 600 mg çemen otu tozunu tüketerek süt oranlarını artırabilir.
ÇEMEN OTU ÇAYI NASIL YAPILIR?
Çemen otunu toz haline getiriniz. Bir kaba koyunuz ve üzerine sıcak su ekleyip demlenmesini bekleyiniz. Daha sonra süzgeç yardı ile süzünüz. Tatlandırmak için bir kaşık bal ekleyerek tüketebilirsiniz.