Lohusalar nasıl banyo yapmalı? Genital bölgenin hijyenik bakımı
Her zamankinden daha hassas bir hale gelerek fiziksel ve psikolojik değişimlerin görüldüğü Lohusalık döneminde vücut bakımına ve temizliğine büyük bir titizlik gösterilmelidir. Vücudun kendini toparlama evresi olarak bakılan lohusalıkta bakımınızı nasıl yapmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Doğum sonrası ilk banyo ne zaman yapılmalı? Genital bölgenin hijyenik olması için nelere dikkat etmek gerekir? Lohusalık döneminde banyo yaparken dikkat edilmesi gerekenler...
ABONE OLYeni anne olmuş kadınların en hassas ve narin oldukları Lohusa dönemi, doğum sonrasındaki ilk 40 günü yani 6 haftayı kapsayan süreçtir. Annenin enfeksiyonlara açık olduğu ve bağışıklık sisteminde zayıflama görüldüğü lohusalık döneminde, vücut eski haline toparlanmaya çalışır. Dolayısıyla tıpkı hamilelikte olduğu gibi vücut bakımına ekstra özen gösterilmesi gereken bir dönemdir. Doğum sonrası ilk 24 saat çok erken lohusalık, ilk bir hafta erken lohusalık, geri kalan lohusalıkta geç lohusalık olmak üzere 3'e ayrılır.
TIKLA OKU: HAMİLEYKEN LAZER EPİLASYONA GİDİLİR Mİ?
DOĞUMDAN SONRA İLK BANYO NE ZAMAN YAPILMALI?
Normal (vajina) yöntemi ile gerçekleştirilen doğum tercih edilmişse anne ayakta duracak şekilde duş alabilir. Uzmanlar, sezaryen yöntemi uygulandığı zamanda ameliyat yerlerinin kapanması ve zarar görmemesi için üçüncü günden sonra banyo yapılmasını tavsiye ediyor.
Banyonun ayakta yapılması gerektiğinin sebebi ise rahim ağzı bölgesinin yani serviks'in yaklaşık 6 haftada iyileşmesidir.
Bu esnada oturarak yapılan küvet banyosunda kolaylıkla mikrop kapılabilir ve bu mikroplar rahme ilerleyerek enfeksiyona neden olabilir. Banyo sonrası tampon yöntemi ile kurulama yapılmalıdır.
EVDE TEK BAŞINA BEBEK NASIL YIKANIR? HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
DOĞUM SONRASI GENİTAL BÖLGE TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI?
Lohusa annelerini doğum sonrası bekleyen en büyük tehlike kanamalardır. Anne ölümlerine yol açarak ilk haftada adet kanaması kadar görülebilen kanamalar, devamında yerini kana değil de akıntıya bırakır.
Kahverengi, sarı ve beyaz olmak üzere gittikçe şeffaf bir hal alan kanama yaklaşık 40 gün boyunca azalarak devam eder.
40 gün içerisinde herhangi bir antiseptik solüsyon kullanmak gerekmez. Ancak mikrop kapmamak için pedlerin sık sık değiştirilmesi ve özel bölgenin çok iyi bir şekilde yıkanarak kurutulması gerekir. Akıntıda kötü koku ya da aşırı kanama olursa muhakkak gidilmelidir.