Ramazan'da dengeli beslenmenin yolları nelerdir? Sahur ve iftarda nelere dikkat edilmeli?

Uzun günlere denk gelen Ramazan ayını sağlıklı atlatmanın yollarından biri de beslenmedir. Bu alışkanlığı bağışıklık sistemi için önemlidir. Son aylarda ölümlere neden olan koronavirüsüne karşı da bağışıklık sistemininde güçlü olması gerekir. Bu yüzden uzmanlar bu ayda en önemli vakitler olan iftar ve sahurda dengeli beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Peki Ramazanda dengeli beslenmenin yolları nelerdir?

ABONE OL
GİRİŞ 24.04.2020 05:20 GÜNCELLEME 24.04.2020 16:23 Sağlık
Ramazan'da dengeli beslenmenin yolları nelerdir? Sahur ve iftarda nelere dikkat edilmeli?
Ramazan'da dengeli beslenmenin yolları nelerdir? Sahur ve iftarda nelere dikkat edilmeli?

İnsan sağlığı için en önemli iki unsur su ve beslenmedir. Virüslere karşı daha sağlıklı bir vücut elde etmek için bu unsurlar göz ardı edilmememlidir. Aksi halde ciddi hastalıklara zemin hazırlar. Uzmanlar gün içinde üç öğün iki de meyvelerle dolu ara öğün olması gerektiğini belirtiyor. Toplamda da 2.5 litreye yakın su tüketiminin faydalı olduğunu vurguluyor. Ancak bazı dönemlerde de vücudun dinlendirilmesi ve arındırılması gerekir. Ramazan ayı da bunun için önemli bir fırsattır. Fakat Ramazan ayında değişen öğün saatleri ve zamanlarında doğur beslenmenilmediğinde hastalıklara neden olabilir. Bu yüzden uzmanlar iki öğüne düşen bu süreçteki iftar ve sahurun önemli olduğunun altını çiziyor. 

sahurda neler tüketilmeli

SAHUR VE İFTARDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

SAHURDA SADECE SU İÇMEK OLMAZ!

Prof. Dr. Sevinç Yücecan, sahur ve iftarın sağlıklı ve dengeli beslenmek için önerilerde bulundu. Yücecan özellikle sahur vaktinin önemli olduğunu vurgulayarak "Sahura kalkmadan veya yatmadan önce hafif bir şeyler yiyerek oruç tutmak da sakıncalıdır. Çok uzun süre aç kalmak sonucu halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, dalgınlık, dikkatsizlik, uykuya meyil, sinirlilik gibi semptomlar gelişebilir ve iş verimi düşer. Ayrıca, uzun açlık süresi mide asit salgısını da artırarak; hazımsızlık, şişkinlik, ekşime gibi çeşitli sindirim sistemi şikayetlerine neden olabilir. Bu nedenle sahurda emilimleri diğer besinlere kıyasla daha yavaş olan, kan şekerini daha yavaş yükselten ve diğer besinlere kıyasla çok daha fazla tokluk hissi oluşturan süt, peynir, yoğurt, yumurta, lifli besinler ve bu besinlerden oluşan yemekler tüketilmelidir" şeklinde konuştu.

sahurda mutlaka süt ve süt ürünleri tüketilmeli

SAHURDA TUZLU BESİNLERDEN UZAK DURUN!

Vücudun gün boyu dirençli kalmasını sağlayan öğün olan sahurda da bazı besinlere dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Yücecan "Aşırı tuzlu yiyecekler ve içecekler örneğin turşular, tuzlu ayran, ağır tatlılar, börekler gün boyunca kişiyi susatan türde yiyecekler olduğundan sahurda yenmemesi daha doğrudur. Susuzluğu arttıracağı için sahurda zeytin yerine 4-5 adet ceviz veya 10 ila 15 badem, fındık da tüketebiliriz. Ayrıca mideyi uyarıcı olan çok acılı ve baharatlı yemeklerden de uzak durulmalıdır. Kurubaklagiller ve karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin tek başına tüketilmesi de sahur için uygun değildir" sözleriyle devam etti. 

İFTARA ZEYTİN VE HURMA İLE BAŞLANMALI

ORUCU ZEYTİN VE HURMA İLE AÇMAK!

Gün boyu açlık ve susuzluktan sonra iftar vaktinde yani oruç açarken de dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Aniden mideyi doldurmak ve sonrasında hareket etmemek vücudun dengesini bozar. Yücecan, sağlık sorunlarına neden olmaması için orucun hafifi besinlerle açılmasına örneğin zeytin, peynir ya da hurmayla başlayıp daha sonra çorba içilmesi ve su tüketilmesi gerektiğini açıkladı. Uzman doktor kan basıncını yükseltecek şekerli ve karbonhidratlı besinlerde bu öğünde de uzak durmak gerektiğini söyledi. Olabildiğinde dengeli beslemenin faydalı olacağının altını çizen Yücecan, vücudun ihtiyacı olan kırmızı et, beyaz et ve yeşillik gibi besinleri önerdi. Ayrıca doktor Trans yağın olmadığı besinler tüketilmesi gerektiğini söyledi. Aksi halde bu süreçte kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlayacak sağlık sorunları yaşanabileceğini hatırlattı.