NASA'dan müthiş keşif! Şimdiye kadarki en eskisi...

Bilim insanları, evrenin oluştuğu "Büyük Patlama"dan 470 milyon yıl sonra oluşmuş şimdiye kadarki en eski kara deliği keşfetti.

ABONE OL
GİRİŞ 06.11.2023 21:11 GÜNCELLEME 06.11.2023 21:12 TEKNOLOJİ
NASA'dan müthiş keşif! Şimdiye kadarki en eskisi...
NASA'dan müthiş keşif! Şimdiye kadarki en eskisi...

ABD Havacılık ve Uzay Ajansından (NASA) yapılan yazılı açıklamaya göre, gökbilimcilerden oluşan bir araştırma ekibi, çalışmalarında NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu ve Chandra X-ışını Gözlemevi'nden elde edilen verilerden faydalandı.

Araştırmacılar, "Büyük Patlama"dan sadece 470 milyon yıl sonra oluşan ve bugüne kadar keşfedilmiş en eski kara deliği keşfetti.

James Webb Uzay Teleskobu'ndan elde edilen verilere göre keşfedilen kara delik, Dünya'dan 13,2 milyar ışık yılı uzaklıkta.

Araştırmacılar, çalışma bulgularını, "erken evrenin daha büyük bir resmini doldurmak" için kullanmayı planlıyor.

Bu bulguların, evrendeki ilk süper kütleli kara deliklerden bazılarının nasıl oluştuğuna dair teorileri geliştirebileceği düşünülüyor.

Araştırmaya katkıda bulunan Princeton Üniversitesinden Dr. Andy Goulding, kara deliklerin bir kez oluştuktan sonra ne kadar hızlı büyüyebilecekleri konusunda fiziksel sınırların bulunduğunu, ancak daha büyük doğanların avantajlı olduğunu belirtti.​​​​​​​

Yale Üniversitesinden astrofizikçi Priyamvada Natarajan, söz konusu keşfi, bazı kara deliklerin büyük gaz bulutlarından oluştuğuna dair "şimdiye kadar elde edilen en iyi kanıt" olarak nitelendirdi ve ilk kez süper kütleli bir kara deliğin galaksisindeki yıldızlar kadar ağır olduğu kısa bir aşamayı gördüklerini kaydetti.

Araştırma, Nature Astronomy dergisinde yayımlandı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • 02 KOMAGENE 5 ay önce Şikayet Et
    Ziyaaa
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    nasıl çözdünüz en eskisi olduğunu. ben şahsen NASA nın yaptığı açıklamalara inanmıyorum. Yalan söylüyor sürekli
    Cevapla
  • M.hazır 5 ay önce Şikayet Et
    Kafadan atıp duruyorlar."470 milyon yıl" Kim saymış? Uydur uydur söyle?
    Cevapla
  • Engin Engin 5 ay önce Şikayet Et
    Sen de yapabilirsin, onu görecek teknolojide bir teleskobun, Gelen ışığı tayflarına ayıracak bir prizman, prizmadaki tayfları dalga boyları ile kırmızıya kaymayı saptayacak bir düzeneğin, vetsa, ışın sana ulaşıncaya kadarki kırmızı tayftaki kaymayı saptayan bir sensörün varsa, Kaynağın sana olan uzaklığını ölçebiliyorsun…. Ve hatta, hatta, her elementin ışık ..
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR