NASA, daha önce hiç görülmemiş yıldızları görüntüledi!

NASA'nın James Webb'i Samanyolu'nu 'eşi benzeri görülmemiş ayrıntılarla' yakaladı... Yeni görüntü galaktik merkezde daha önce hiç görülmemiş yıldızları ve kaotik bulutları gösteriyor.

ABONE OL
GİRİŞ 21.11.2023 10:50 GÜNCELLEME 21.11.2023 10:50 TEKNOLOJİ
NASA, daha önce hiç görülmemiş yıldızları görüntüledi!
NASA, daha önce hiç görülmemiş yıldızları görüntüledi!

Gözlem ekibinin baş araştırmacısı, Charlottesville'deki Virginia Üniversitesi'nde lisans öğrencisi olan Samuel Crowe şunları söyledi: 'Bu bölgede Webb ile elde ettiğimiz çözünürlük ve hassasiyet düzeyinde kızılötesi veri hiç olmadı, bu nedenle burada ilk kez birçok özellik görüyoruz.

Webb inanılmaz miktarda ayrıntı ortaya koyarak, bu tür bir ortamda yıldız oluşumunu daha önce mümkün olmayan bir şekilde incelememize olanak tanıyor."

"HALA OLUŞMAKTA VE KÜTLE KAZANMAKTA OLAN YILDIZLAR"

Bu muhteşem görüntü JWST'nin kızılötesi kamerası NIRCam (Near-Infrared Camera) kullanılarak elde edildi.

Bu araç, oluşum sürecindeki en eski yıldızlardan ve galaksilerden gelen ışığı, yakın galaksilerdeki yıldız popülasyonunu ve Samanyolu ve Kuiper Kuşağı nesnelerindeki genç yıldızları tespit eder.

Yaklaşık 50.000 yıldızın içinde yer alan bir protostar kümesi "hala oluşmakta ve kütle kazanmakta olan yıldızlar" bilim insanlarının karanlık buluta karşı bir şenlik ateşi gibi parladığını söylediği akışlar yayıyor.

EKİP, GÜNEŞİMİZİN 30 KATI KÜTLEYE SAHİP, DAHA ÖNCE BİLİNMEYEN BİR PROTOSTAR KEŞFETTİ

Ekip yaptığı açıklamada, "Protostarların içinden çıktığı bulut o kadar yoğun ki, arkasındaki yıldızlardan gelen ışık Webb'e ulaşamıyor, bu da bulutun daha az kalabalık görünmesine neden oluyor, oysa aslında görüntünün en yoğun alanlarından biri burası.

Daha küçük kızılötesi-karanlık bulutlar, yıldız alanındaki deliklere benzeyen görüntüyü noktalıyor. Buralar gelecekteki yıldızların oluştuğu yerler." denildi.

YILDIZLARIN NASIL OLUŞTUĞU HAKKINDA BİLGİLER VERECEK

Ekip ayrıca JWST'nin galaktik merkezdeki yıldızları tek tek inceleyebilecek kadar güçlü olduğunu ve bilim insanlarının yıldızların nasıl oluştuğunu ve çevrenin bu oluşumu nasıl etkilediğini öğrenmelerine olanak sağladığını belirtti.

Görüntü, Samanyolu'nun sarmal kollarının kenarlarının aksine merkezinde daha büyük yıldızlar mı oluşuyor gibi sorulara yanıt verebilir.

Crowe, 'Webb'den gelen görüntü çarpıcı ve ondan elde edeceğimiz bilim daha da iyi' dedi.

'Büyük kütleli yıldızlar nükleer çekirdeklerinde ağır elementler üreten fabrikalardır, bu nedenle onları daha iyi anlamak evrenin büyük bir kısmının köken hikayesini öğrenmek gibidir.

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR