NASA kararını verdi! Büyük görev için Elon Musk'ın rakibini seçti...

NASA ikinci Artemis Ay aracı sağlayıcısı olarak Jeff Bezos'un şirketi olan Blue Origin'i Seçti. Artemis V görevi için NASA'nın SLS (Space Launch System) roketi Orion uzay aracıyla dört astronotu Ay yörüngesine fırlatılacak.

ABONE OL
GİRİŞ 23.11.2023 14:46 GÜNCELLEME 23.11.2023 14:46 TEKNOLOJİ
NASA kararını verdi! Büyük görev için Elon Musk'ın rakibini seçti...
NASA kararını verdi! Büyük görev için Elon Musk'ın rakibini seçti...

Ay'a yönelik Artemis V görevi için bir insan iniş sistemi geliştirmek üzere NASA, Washington'dan Blue Origin'i seçti. Artemis sayesinde NASA, Ay'ı her zamankinden daha fazla keşfedecek, daha fazla bilimsel keşif ortaya çıkaracak ve gelecekte Mars'a yapılacak astronot görevlerine hazırlanacak.

Blue Origin, mürettebatın Ay yörüngesinde transfer edildiği bir uzay istasyonu olan Gateway ile kenetlenme de dahil olmak üzere, NASA'nın Ay yüzeyine tekrarlanan astronot seferleri için insan iniş sistemi gereksinimlerini karşılamak üzere Blue Moon iniş aracını tasarlayacak, geliştirecek, test edecek ve doğrulayacak.

SÖZLEŞMENİN TOPLAM BEDELİ 3.4 MİLYAR DOLAR

Sözleşme, tasarım ve geliştirme çalışmalarına ek olarak, 2029'da Artemis V görevinde mürettebatlı bir demo öncesinde Ay yüzeyine bir mürettebatsız demo görevini de içeriyor. Sabit fiyatlı sözleşmenin toplam bedeli 3.4 milyar dolardır.

Ay'a dönüş projesinde kullanılacak: Modifiye etme kararı aldılar!Ay'a dönüş projesinde kullanılacak: Modifiye etme kararı aldılar!

NASA Yöneticisi Bill Nelson, "Bugün Blue Origin'in NASA'nın Artemis astronotlarını Ay yüzeyine ulaştıracak ikinci tedarikçisi olarak bir insan iniş sistemi inşa edeceğini duyurmaktan heyecan duyuyoruz. NASA'nın ticari ve uluslararası ortaklıkları sayesinde mümkün olan insanlı uzay uçuşlarının altın çağındayız. Birlikte, Mars'a ilk astronotları indirmenin yolunu açacak altyapıya yatırım yapıyoruz." dedi.

ARTEMİS V GÖREVİ HAKKINDA

Artemis V görevi için NASA'nın SLS (Space Launch System) roketi Orion uzay aracıyla dört astronotu Ay yörüngesine fırlatacak. Orion Gateway'e kenetlendikten sonra, iki astronot Blue Origin'in insan iniş sistemine aktarılacak ve Ay'ın Güney Kutbu bölgesine yaklaşık bir hafta sürecek yolculukta bilim ve keşif faaliyetleri yürütecekler.

Artemis V, NASA'nın ilk Ay keşif kabiliyetlerini gösterme ve ajansın Ay'dan Mars'a keşif yaklaşımının bir parçası olarak Ay yörüngesinde ve yüzeyinde yinelenen karmaşık görevleri desteklemek için temel sistemleri kurmanın kesişme noktasında yer alıyor.

KAYNAK : NASA | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR