Koronavirüs tedbirleri ne zaman nasıl kalkacak? Bilim Kurulu Üyesi açıkladı...

Türkiye’de koronavirüs önlemleri kapsamında ilk olarak iş yerleri faaliyetleri durduruldu. Okullarda eğitime ara verildi ve ardından belirli günlerde sokağa çıkma yasağı kararı alındı. Vaka sayısının azalması ve iyileşen hasta sayının artmasından sonra vatandaşlar koronavirüs tedbirlerinin ne zaman kalkacağını araştırıyor. Bilim Kurulu Üyesi Alpay Azap tedbirlerin ne zaman ve nasıl kalkacağını açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 28.04.2020 09:46 GÜNCELLEME 28.04.2020 09:47 YAŞAM
Koronavirüs tedbirleri ne zaman nasıl kalkacak? Bilim Kurulu Üyesi açıkladı...
Koronavirüs tedbirleri ne zaman nasıl kalkacak? Bilim Kurulu Üyesi açıkladı...

Türkiye’de koronavirüs tedbirleri kademeli olarak genişletildi. 20 yaş altı ve 65 yaş üstü kişilerin sokağa çıkma yasağı uygulanırken ilk vaka görüldüğü günden itibaren işyerleri faaliyetleri durduruldu. Okullarda ve üniversitelerde  yüz yüze eğitime ara verildi.  Şehirler arası seyahatlere kısıtlama getirildi. Market, pazar gibi sosyal mesafenin korunmasının zor olduğu bölgelerde maske takılması zorunluluğu getirildi. Alınan bu tedbirlere son olarak sokağa çıkma yasağı eklendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı koronavirüs vaka sayısı, ölüm sayılarının  düşmesinin ardından vatandaşlar koronavirüs tedbirlerinin ne zaman kalkacağını merak etmeye başladı. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap vatandaşların ne zaman günlük hayata döneceğine dair açıklamalar yaptı. İşte Bilim Kurulu Üyesinin yaptığı o açıklamalar…

 

TEDBİRLER NE ZAMAN KALKACAK?

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap koronavirüs tedbirleri hakkında yaptığı açıklamada önümüzdeki birkaç haftayı işaret etti. Azap” "Önümüzdeki birkaç haftayı iyi izledikten sonra; şehirler arası yolculuk ve sokağa çıkma yasakları gevşetilebilir. Bazı kriterlere göre dükkanlar açılabilir”dedi.

ÇALIŞMALARA GÖRE BELİRLENECEK

Bilim Kurulu Üyesi Azap, açıklamasının devamında salgının nereye gideceği ve nasıl yönetileceği konusunda halk sağlığı bilim insanlarının çalışmalarına dikkat çekti. Azap açıklamasında ”Onların çalışmalarına göre gevşetme politikaları belirlenecek.”dedi. Ayrıca tedbirleri elden bırakmamak gerektiğini vurgulayan Azap,  DSÖ bizimle ilgili iyimserlik halindeyse bunun tek bir sebebi var, önlemleri alıyor ve uyguluyor olmamız. Tedbir almayı bırakırsak 2. dalgayı yaşarız. Koronavirüse karşı toplumda oluşan kitle bağışıklığı henüz bu virüsün yayılmasını durduracak düzeyde değil.”dedi.

 

NORMALLEŞME BAŞLAYACAK MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gazeteci Candaş Tolga Işık’a koronavirüse ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Koca yaptığı açıklamada “3 günlük Ramazan bayramında normale dönüşün başlatılması bizim tercih ettiğimiz bir şey değil. Bilim Kurulu da bayramı geçirmekten yana. Birkaç haftanın seyrine bakıp bu kararı vereceğiz ama gönlüm bunu yapmaktan yana değil.”dedi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KALKACAK MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada 65 yaş ve üzeri vatandaşların sokağa çıkma yasağına ilişkin konuya da açıklık getirdi. Koca “65 yaş üzeri vatandaşlarımız haklı ama ne olur bize güvensinler. Şu an vefat sayılarımız onları korumaya alabildiğimiz için daha düşük. Ramazanda dayansınlar. Bayramda ya da hemen sonrasında ilk önce onlara özel bir karar alabiliriz.”dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR