Alman gazetesi Junge Welt: Türkiye SİHA konusunda bizim ambargomuz yüzünden süper güç oldu

Türk SİHA'larının dünyanın çeşitli yerlerinde başarılar elde etmesi, Almanya'da "Biz bu SİHA'lara karşı kendimizi savunabilir miyiz?" sorusunu akıllara getirdi. Siyasi partiler Alman Savunma Bakanlığı'na soru önergesi yöneltirken, ülke basını da Türk SİHA'larını inceleme altına aldı. Junge Welt isimli gazetedeki analizde, "Batı Ankara'ya ambargo uyguladı, onlarda daha iyisini yaptı. Havada süper güç oldular" denildi.

ABONE OL
GİRİŞ 06.02.2021 07:04 GÜNCELLEME 07.02.2021 20:07 DÜNYA
Alman gazetesi Junge Welt: Türkiye SİHA konusunda bizim ambargomuz yüzünden süper güç oldu
Alman gazetesi Junge Welt: Türkiye SİHA konusunda bizim ambargomuz yüzünden süper güç oldu

Türkiye'nin geliştirdiği silahlı ve insansız hava araçları, Almanya'yı karıştırmış durumda. Türk SİHA'larının Dağlık Karabağ'daki başarısından sonra, Almanya'da Savunma Bakanlığı başta olmak üzere hükümet, partiler, partilerin savunma uzmanlarının tek konusu Türk SİHA ve İHA'ları oldu.

"BU SİHA'LARA KARŞI NE YAPABİLİRİZ?"

Her parti, Almanya Savunma Bakanlığı'na "SİHA ve İHA'lara karşı ne yapıyorsunuz? Bütçeniz nedir? Çalışmalarınız nedir?" sorularını yöneltti.  Savunma Bakanlığı, Liberal Parti'nin (FDP) soru önergesine, "Bunların öneminin farkındayız" cevabını verdi ama bir bütçeleri olmadığını da belirtti. Bu açıklamanın üzerine FDP Savunma Komitesi Başkanı Alexander Müller de "Bu cevap, SİHA ve İHA'lara karşı askerlerimizi ve kendimizi savunmada muazzam bir boşluk olduğunu gösteriyor" diyerek, savunma bütçesinin genişlemesine engel olarak gördüğü Sosyal Demokrat Parti'ye bayrak açtı.

Junge Welt, haberinde Türk SİHA'larına geniş yer ayırdı

JUNGE WELT GAZETESİ: SÜPER GÜÇ OLDU

Almanya'da bu tartışmalar sürerken, ülkenin sol görüşlü etkili yayın organlarından Junge Welt gazetesi, "Türkiye süper güç oldu" manşetini attı. Gazete, bu duruma gerekçe olarak "batının uyguladığı ambargoları" gösterdi.

Junge Welt, "Her şey gayri resmi boykotla başladı. 2016 yılında Türkiye, NATO'dan savaş İHA'ları almak istedi. Ancak ABD ve İsrail, bunları tedarike etmedi. Sonra Türk firmaları işe koyuldu ve TAI-Anka ile Bayraktar İHA'ları, uluslararası sektörün en gelişmiş ürünleri oldu. Türkiye, bugün ambargo koyanlara minnettar" diye yazdı.

"TÜRKİYE BELİRLEYİCİ BİR ROL ÜSTLENDİ"

Gazete, Türk ve İsrail İHA'larının Dağlık Karabağ Savaşı'nda belirleyici rol oynadığına değinerek, "Burada sadece bir savaş için silah üretme ve teslim etme yeteneği değil, aynı zamanda askeri açıdan umut verici bir şekilde kullanma yeteneği de görüldü. Bu da Ankara'ya bölgesel ortamda belirleyici ve gerçek güç artışı sağladı" yorumunu yaptı.

Gazete, ilk başta ROKETSAN'ın bazı savaş başlıklarını Almanya'dan aldığı, ancak sonra da kendisinin üretme kapasitesinin olduğunun görüldüğünü de iddia etti.

CL-89

TÜRK SİHA'LARININ TEMELİ "CL-89" İDDİASI

Bu gelişmeler olurken, "NetzPolitik" isimli yayın organı da ilginç bir iddia öne sürdü. Türkiye'nin ürettiği SİHA ve İHA'ları çok geniş şekilde işleyen haber portalı, "1972'den itibaren Almanya'da roket gibi fırlatılan İHA'lar, CL-89'lar vardı. Bu birinci nesil insansız hava araçları Türkiye'ye ihraç edildi ve 1994'te Türk personel eğitildi. Çok sayıda kaza nedeniyle bu sistem devre dışı bırakıldı. Ancak Türkiye'nin SİHA ve İHA keşif programının da temelini oluşturdu" diye yazdı.

KAYNAK : Junge Welt
YORUMLAR 135 TÜMÜ
  • Debbel 2 yıl önce Şikayet Et
    Almanlar demiş biz bu ihalara karşı kendimizi savunabilirmiyiz dünyadan haberleri olmayan kişilerde buraya toplanmış yorum yapıyor akla bak ama soran yok bunihanın menzili 150 200 km Almanya ise uzaklık 1500km üstü şimdi hangi akılla alman desin biz bunlara karşı koyabilir miyiz Almanya ile savaşa tutuşsanız bile 4 6 ay içerisinde harcıyacak para bulmazsınız bırakın herşeyi ürettiginiz her silahın motoru alaman bu yüzden dışarı bir şey satamıyorsunuz gelmiş burada ucuz kahramanlık yapıp yorum yapıyorsunuz
    Cevapla
  • Belê belê 3 yıl önce Şikayet Et
    Elhamdülillah, Cenabı Allah varlığımızı İSLAM'da görüp bilmeyi nasip eylesin İnşâAllah. *Milliyetimiz bir vücuddur. Ruhu İslâmiyet, aklı Kur'an ve imandır. T. Hayat, s.86"
    Cevapla
  • osmanoğlu2023 3 yıl önce Şikayet Et
    kulak asmayın küstah alamanlar kendi reklamını yapadursun bizde işimize bakalım demi?
    Cevapla
  • Caplahama 3 yıl önce Şikayet Et
    Kuru ekmek mi dedin sen?
    Cevapla
  • Kerim 3 yıl önce Şikayet Et
    Batının ambargosu ile ne alaka batıda hangi ülkede siha teknolojisi var ki? Daha doğrusu ülkeler bazında yatırımları yok önemini geç kavradılar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR