NATO Zirvesi Sonuç Bildirisi: İsveç ve Finlandiya'ya resmi davet, Türkiye'ye teşekkür

İspanya'nın başkenti Madrid'deki NATO Liderler Zirvesi'nin Sonuç Bildirisi yayımlandı. Bildirinin ardından basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg; Türkiye'ye teşekkür edip Rusya'yı "NATO için en büyük tehdit" olarak tanımladı.

ABONE OL
GİRİŞ 29.06.2022 16:12 GÜNCELLEME 01.07.2022 09:47 DÜNYA
NATO Zirvesi Sonuç Bildirisi: İsveç ve Finlandiya'ya resmi davet, Türkiye'ye teşekkür
NATO Zirvesi Sonuç Bildirisi: İsveç ve Finlandiya'ya resmi davet, Türkiye'ye teşekkür
  • Madrid Zirvesi'nin İttifak için bir dönüm noktası olduğu belirtildi.
  • Rusya'ya çağrı yapılarak, Ukrayna işgalinin durdurulması istendi.
  • NATO için en büyük tehdit olarak Rusya gösterildi.
  • Rusya'ya karşı yeni bir stratejik konsept kabul edildi.
  • Finlandiya ve İsveç resmi olarak İttifak'a davet edildi.
  • Genel Sekreter Stoltenberg, anlaşma için Türkiye'ye teşekkür etti.
  • Stoltenberg ayrıca, Ukrayna'nın adaylığına kapılarının her zaman açık olduğunu ifade etti.

İspanya'nın başkenti Madrid'deki NATO Liderler Zirvesi'nin Sonuç Bildirisi paylaşıldı.

"BU ZİRVE BİR DÖNÜM NOKTASIDIR"

Bildiride, "5. Madde de dahil olmak üzere Washington Antlaşması'na bağlılığımız katıdır. Güvenliğin kökten değiştiği bu ortamda, Madrid Zirvesi, ittifakımızı güçlendirmede ve uyumunu hızlandırmada bir dönüm noktasıdır" denildi.

"RUSYA'YI KINIYORUZ"

Zirve bildirisinde, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü saldırganlık savaşını en güçlü şekilde kınıyoruz. Bu insani felaketin tüm sorumluluğu Rusya'ya aittir. Rusya bu savaşı derhal durdurmalı ve Ukrayna'dan çekilmelidir" çağrısı yapıldı.

UKRAYNA'YA TAM DESTEK KARARI

"Ukrayna hükümeti ve halkıyla tam dayanışma içindeyiz. Ukrayna'nın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğimizi yineliyoruz. Ukrayna'nın savunma hakkını ve kendi güvenlik düzenlemelerini seçme hakkını tam olarak destekliyoruz.

"İSVEÇ VE FİNLANDİYA'YI İTTİFAK'A DAVET ETTİK"

NATO'nun Açık Kapı Politikasına bağlılığımızı yineliyoruz. Bugün Finlandiya ve İsveç'i NATO'ya üye olmaya davet etmeye ve Katılım Protokollerini imzalamaya karar verdik. Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında üçlü mutabakata varılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Finlandiya ve İsveç'in katılımı onları daha güvenli, NATO'yu daha güçlü ve Avrupa-Atlantik bölgesini daha güvenli hale getirecek."

"RUSYA EN ÖNEMLİ VE DOĞRUDAN TEHDİT"

NATO ülkeleri, Rusya'yı ittifaka en önemli ve doğrudan tehdit olarak tanımlayarak, İttifak'ın yeni stratejik konseptini kabul etti.

STOLTENBERG: TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR EDERİZ

Zirve sonrası kameralar karşına geçen ve basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'ye teşekkür etti:

"Rusya derhal savaşa son vermeli ve Ukrayna'dan çekilmeli. Rusya'nın saldırganlığına karşı Ukrayna'ya desteğimiz sürecek. Finlandiya ve İsveç'i NATO üyesi olmak üzere davet etmeye karar verdik. Dünyanın dört bir tarafında stratejik olarak adımlar atılmakta. Yeni stratejik konsepti de belirlendi. En son 2010'da güncellenmişti. 2010'a kıyasla değişiklikler de görülüyor. Rusya'nın saldırganlığı bizi hedef almakta. Çin'e de tek kelime ile atıfta bulunduk. 'Çin'in yapmış olduğu eylemler bizim çıkarlarımızı ve güvenliğimizi tehdit etmektedir' gibi bir cümleyle yer buldu. Siber güvenlik de tartıştığımız konulardan birisiydi.

Çok önemli bir karar aldık. Türkiye ile mutabakat bu kararın önünü açtı. Dün Türkiye, İsveç ve Finlandiya ile yapılan anlaşma bu kararımızın yolunu açmıştır. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'ya teşekkür etmek istiyorum. Davetimizi kabul ettiler. Bu Türkiye için iyi bir anlaşmadır. Bu Finlandiya ve İsveç için de iyi bir anlaşmadır. Bu NATO için de iyi bir anlaşmadır.

Başkan Putin'in NATO'nun kapılarını kapatma çalışmaları başarılı olmayacak. Ukrayna'nın adaylığına ilerleyen süreçlerde kapımız her zaman açık olacaktır."

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN TÜRKİYE'YE VERDİĞİ TAAHÜTLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başkanlığında yapılan 4'lü zirve sonrasında, bu ülkeler arasında memorandum imzalandı. Terör örgütü PKK/YPG'ye desteği nedeniyle İsveç ve Finlandiya'ya tepki gösteren Türkiye, 4'lü görüşmeden istediğini aldı. İsveç ve Finlandiya'nın verdiği taahhütler şunlar:

  • PKK ve uzantılarıyla mücadelede Türkiye'yle tam işbirliği.
  • Terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede Türkiye'yle dayanışma sergilenmesi.
  • PYD/YPG ve FETÖ'ye destek sağlamama taahhüdü.
  • Savunma sanayii alanında ambargo kısıtlamalara gidilmemesi, işbirliğinin artırılması.
  • İsveç ve Finlandiya’nın terörizmle mücadele ve savunma sanayii konularındaki ulusal mevzuatlarını ve uygulamalarını tadil etme taahhüdü.
  • Terörizm ve örgütlü suçlarla mücadele alanında istihbarat paylaşımına ilişkin yapılandırılmış işbirliği mekanizması tesisi.
  • Terör suçlularının iadesi konusunda somut adımlar atılması ve ikili düzeyde ahdi düzenlemeler yapılması.
  • PKK ve uzantılarının ve paravan örgütlerinin para toplama ve eleman devşirme faaliyetlerinin yasaklanması ve bunların soruşturulması.
  • Türkiye’ye yönelik terör propagandasının engellenmesi.
  • Finlandiya ve İsveç’in PESKO (AB Daimi Yapılandırılmış İşbirliği Süreci) dahil AB güvenlik mekanizmalarına en geniş şekilde katılımının desteklenmesi.
  • Bu adımların uygulanmasını denetlemek üzere Adalet, İstihbarat ve Güvenlik kurumlarının katılımıyla Daimi Ortak Mekanizma kurulması.

KAYNAK : Haber7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 71 TÜMÜ
  • adem 1 yıl önce Şikayet Et
    ben olsam da teşekkur ederim.
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    El mahkum tabiii... Putin baba herkese posta koydu..
    Cevapla
  • Habib 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya oyle bir kanaat olustuki. Nato cöküyordu isvec ve finlandiya natoyu kurtardi
    Cevapla
  • Ülküm 1 yıl önce Şikayet Et
    bizi düşündüklerinden değil,amaç rusya ile aramızı açmayı sağlamak.
    Cevapla
  • Cerrah 1 yıl önce Şikayet Et
    ne kadar guclenirsek o kadar sert konusuyoruz, gerci reis bu dumbuklere guçsuz oldugu zamanda one minute dedi unutmadik tabiki, Allahim senden razi olsun reis 2023 zaferin de şimdiden hayirli olsun, biliyoruz ki ümmet daha iyisini yetiştirene kadar en iyisi sensin.
    Cevapla
  • Burhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Daha iyisi olarak Selçuk Bayraktar geliyor inşallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR