Meral Akşener, Madrid anlaşmasını beğenmedi: Türkiye taviz verdi

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan memorandumu beğenmeyen İYİ Parti lideri Meral Akşener, Ankara'nın taviz verdiğini söyledi. Halbuki anlaşma; uluslararası basın tarafından Türkiye lehine "zafer" olarak nitelendirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 29.06.2022 13:55 GÜNCELLEME 01.07.2022 07:59 SİYASET
Meral Akşener, Madrid anlaşmasını beğenmedi: Türkiye taviz verdi
Meral Akşener, Madrid anlaşmasını beğenmedi: Türkiye taviz verdi

NATO Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapan İspanya'nın başkenti Madrid'de kritik bir anlaşmaya imzalar atıldı. Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de katıldığı dörtlü görüşme gerçekleştirildi.

ANLAŞMA BÜYÜK YANKI UYANDIRDI

Anlaşma sonrası, söz konusu İskandinav ülkelerindeki terör örgütünün faaliyetlerine izin verilmemesi, silah ambargolarının kaldırılması ve iade taleplerinin ivedilikle yerine getirilmesi gibi maddelerin yer aldığı bildiri üzerinde anlaşma sağlandı. Dünya basınından çeşitli gazeteler ve medya kuruluşları, İsveç ve Finlandiya'ya NATO yolunu açan kritik bildiriye geniş yer ayırdı. Anlaşma Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zaferi olarak yorumlandı.

"ÜLKEMİZİN ÇIKARIYLA BAĞDAŞMAYAN BİR TAVİZDİR"

Ancak muhalefet, Türkiye'nin bu diplomatik başarısından rahatsız oldu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener partisinin grup toplantısında konuştu. Akşener, NATO-Türkiye-İsveç-Finlandiya arasında imzalanan mutabakatı eleştirirken, "Önemli olan PKK'nın bu iki ülkedeki varlığına son verecek somut eylemlerinin görülmesiydi. İktidarın İsveç ve Finlandiya nezdinde herhangi bir somut gelişme olmaksızın attığı bu imza maalesef ülkemizin çıkarıyla bağdaşmayan bir tavizdir. Böyle durumlarda Erdoğan ve arkadaşlarının imza attığı başka mutabakatlarda da şahit olduk. Dolayısıyla her ne kadar sayın Erdoğan ve arkadaşları açısından aldanmak ve aldatılmak sıradan alışkanlık olsa da bu durum Türk milleti için kabul edilebilir değildir" dedi.

Madrid muhtırası dünya gündeminde: Erdoğan ustaca oynadı, evine zaferle dönüyorMadrid muhtırası dünya gündeminde: Erdoğan ustaca oynadı, evine zaferle dönüyor

"GURURUM İNCİNDİ" AÇIKLAMASI GELMİŞTİ

İYİ Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli, memorandumu eleştirirken, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti milletvekilini geçin bir vatandaşı olarak gururum incindi, bu kadar kolay olmamalıydı. Her seferinde Türkiye'nin sözünün değerini bu kadar küçültmeyin lütfen; ayıptır, günahtır, yazıktır" sözlerini sarf etmişti. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise, iktidarın dış politikada, söylemlerine uygun hareket etmediğini öne sürerek, "Aylarca Türkiye'ye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda içeride hamaset çekip sonra Madrid'e gidip Biden ile yüz yüze gelince buna 'evet' denilmesini çok sağlıklı bulmuyoruz. Eğer bir anlaşma yapılmışsa Sayın Kurtulmuş gelsin, bizce mahsuru yok, Meclis'i bilgilendirsin. Ne söz alındı, ne taahhütte bulunuldu? Bilmiyoruz. Aylarca efelenildi, Madrid'de bir anda kuzu kesildi" ifadelerini kullanmıştı.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN TÜRKİYE'YE VERDİĞİ TAAHÜTLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başkanlığında yapılan 4'lü zirve sonrasında, bu ülkeler arasında memorandum imzalandı. Terör örgütü PKK/YPG'ye desteği nedeniyle İsveç ve Finlandiya'ya tepki gösteren Türkiye, 4'lü görüşmeden istediğini aldı. İsveç ve Finlandiya'nın verdiği taahhütler şunlar:

  • PKK ve uzantılarıyla mücadelede Türkiye'yle tam işbirliği.
  • Terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede Türkiye'yle dayanışma sergilenmesi.
  • PYD/YPG ve FETÖ'ye destek sağlamama taahhüdü.
  • Savunma sanayii alanında ambargo kısıtlamalara gidilmemesi, işbirliğinin artırılması.
  • İsveç ve Finlandiya’nın terörizmle mücadele ve savunma sanayii konularındaki ulusal mevzuatlarını ve uygulamalarını tadil etme taahhüdü.
  • Terörizm ve örgütlü suçlarla mücadele alanında istihbarat paylaşımına ilişkin yapılandırılmış işbirliği mekanizması tesisi.
  • Terör suçlularının iadesi konusunda somut adımlar atılması ve ikili düzeyde ahdi düzenlemeler yapılması.
  • PKK ve uzantılarının ve paravan örgütlerinin para toplama ve eleman devşirme faaliyetlerinin yasaklanması ve bunların soruşturulması.
  • Türkiye’ye yönelik terör propagandasının engellenmesi.
  • Finlandiya ve İsveç’in PESKO (AB Daimi Yapılandırılmış İşbirliği Süreci) dahil AB güvenlik mekanizmalarına en geniş şekilde katılımının desteklenmesi.
  • Bu adımların uygulanmasını denetlemek üzere Adalet, İstihbarat ve Güvenlik kurumlarının katılımıyla Daimi Ortak Mekanizma kurulması.
KAYNAK : Haber7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 573 TÜMÜ
  • Kızıl elma 1 yıl önce Şikayet Et
    Senin ittifak yaptıklarından daha onurlu ve başarılı , altılı Ganyan masası altında HDP PKK dkpc elçiler iç ve dış düşmanlar daha neler neler senin İçişleri bakanlığı döneminide biliyoruz askerlerin ve darbelere gıkın çıkmadı. Mehmet Ali Birand röportajını hatırla... Yürüüü giittt....
    Cevapla
  • Evet 1 yıl önce Şikayet Et
    Batsın böyle muhalefet hala bunlara oy veren vereceklere yazıklar olsun
    Cevapla
  • isimsiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Taviz sizin işiniz mesela büyük elçilere verdiğiniz tavizleri anlatsanız nasıl olsa bir gün ortaya çıkacak bu taviz en ufak tabirle kim bilir neleri hangi bilgileri verdiniz kibir abidesi marul hanım marulunda ömrü kısa oluyor yapacak bir şey yok takdiri ilahi
    Cevapla
  • Kizilelmalibasbug 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar birşey ne yapmaya ne beğenmeye orada duruyorlar bunlar ülkeyi parçalamaya müslümanları bir birine düşman etmeye uğraşıyorlar kk ma abd gizli servis elamanları bunlardan bostan korkuluğu dahi olmaz
    Cevapla
  • Kizilelmalibasbug 1 yıl önce Şikayet Et
    Küçük beyincik bu işleri anlamaz anlayamaz ancak hainlik yapar abd ye ajanlık yapar marul
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR