Türkiye ile Libya arasındaki hidrokarbon anlaşmasına AB'den ilk tepki

Dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Türkiye ve Libya arasında hidrokarbon alanında mutabakat muhtırası imzalandığını açıklamasına Avrupa'dan tepki geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 04.10.2022 11:50 GÜNCELLEME 05.10.2022 09:08 DÜNYA
Türkiye ile Libya arasındaki hidrokarbon anlaşmasına AB'den ilk tepki
Türkiye ile Libya arasındaki hidrokarbon anlaşmasına AB'den ilk tepki

Resmi temaslarda bulunmak için gittiği Libya’da açıklamalarda bulunan Mevlüt Çavuşoğlu dün Libya ile hidrokarbon alanında mutabakat muhtırası imzalandığını açıkladı. Basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu dün yaptığı açıklamalarda Yunanistan başta olmak üzere bazı Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bu anlaşmaya karışamayacaklarını dile getirdi.

Çavuşoğlu, “Üçüncü ülkelerin, iki egemen ülkenin imzaladığı anlaşmaya müdahale etme hakkı yoktur. Onların ne düşündüğü önemli değil. Önemli olan, bizim imzaladığımız anlaşmalar iki ülke ve iki ülke halkına faydalı mı, faydalı değil mi? Biz buna bakarız. İmzaladığımıza göre de burada karşılıklı fayda görüyoruz, kazan-kazan anlayışıyla” demişti.

Türkiye'den Akdeniz'de dengeleri değiştirecek imza! Çavuşoğlu Libya'da açıkladıTürkiye'den Akdeniz'de dengeleri değiştirecek imza! Çavuşoğlu Libya'da açıkladı

Türkiye için 150 milyar dolarlık fırsat! Türkiye için 150 milyar dolarlık fırsat!

Libya Başbakanı Dibeybe, Türkiye ile imzalanan anlaşmalardan memnunLibya Başbakanı Dibeybe, Türkiye ile imzalanan anlaşmalardan memnun

Bu açıklamalardan kısa bir süre sonra Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler Sözcüsü Peter Spano’dan bir açıklama geldi. Spano, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye ile Libya arasındaki mutabakatın yasallığının kabul edilmediğini söyledi.

Yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği, 2019’da bu mutabakata karşı duruşunu açıkça göstermiştir ve bu konudaki yaklaşımımız değişmedi. 2019’daki Türkiye ile Libya arasındaki mutabakat muhtırası üçüncü ülkelerin egemenlik haklarını ihlal ediyor ve yasalara uygun değildir. Yeni anlaşmanın detayları henüz açıklanmadı fakat bu konuda daha fazla açıklamaya ihtiyacımız var” ifadesini kullandı.

Türkiye ile Libya arasındaki anlaşmaların duyurulmasından kısa bir süre sonra gelen açıklamalar Yunan medyasında gündem oldu.

DENDIAS’TAN ANİ MISIR ZİYARETİ

2020 yılında Yunanistan ile Mısır arasında bir anlaşma imzalanmış ve doğu Akdeniz’de bir münhasır ekonomik bölge oluşturulmasına karar verilmişti. Türkiye ile Libya arasındaki anlaşmaya da karşı çıkan iki ülke dün atılan imzaların ardından harekete geçti.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakat muhtırasının geçerliliği olmadığını iddia ederken Mısır Dışişleri Bakanlığı da Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükri’nin Yunan mevkidaşı Nikos Dendias’la görüştüğünü duyurdu.

Yapılan açıklamada Şükri ile Dendias’ın Libya’daki gelişmeleri konuştuğu belirtilirken Dendias da Twitter üzerinden Şükri ile görüştüğünü doğruladı. Dendias, Pazar günü Kahire’ye giderek temaslarda bulunacağını söyledi.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 90 TÜMÜ
  • Derbeder 1 yıl önce Şikayet Et
    Mısır türkiyeyle imzalamaz kölelige devam başlarinda türk düşmanı diktatör var
    Cevapla
  • Derbeder 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah 2023 seçimlerini CUMHURİTTİFAKI alacaktır zillet ittifaki sandıga gomülecek
    Cevapla
  • Derbeder 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah 2023 seçimlerini CUMHURİTTİFAKI alacaktır zillet ittifaki sandıga gomülecek
    Cevapla
  • Derbeder 1 yıl önce Şikayet Et
    Çatlasanizda patlasanızda imzalar atılmıştır haydut devletler
    Cevapla
  • Jornalist 1 yıl önce Şikayet Et
    EY Ab Sana ne oluyor.Sen Afrikayi,Cezayiri ve bi cok Müslüman ülkeyi ve milyonlarca insani Abd ile katlettiniz.Bundan sonra film degisiyor,Müslümanlar ve Türkler birlesiyor,Eyy Zalimler ne yapsaniz artik bos,Bizler kilicimizi bileylemeye basladik coktan...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR