Hamilelikte riskli durumlar
Hamilelik döneminde görüldüğü takdirde bebeği riske atabilecek faktörleri sizler ve bebeğiniz için sıraladık. Peki hamilelik döneminde tehlikeli sayılabilecek olan durumlar neler?
ABONE OLBedensel ve ruhsal anlamda değişikliklerin görüldüğü hamilelik sürecinde anne adaylarının yaşadığı bazı deneyimler bebeği riske sokabilir. Hamilelikte normal bir durum olarak karşılanmayan ancak bilinçli bir şekilde davranıldığında da kontrol altına alınabilen durumları sizler için araştırdık.
HAMİLELİK DÖNEMİNDE RİSKLİ DURUMLAR
KANAMA
Vajinal kanamalar, anne adaylarının dikkat etmesi gereken sağlık sorunlarının başında geliyor. Hamileliğin başlangıcında fetüsün rahme tutunmaya çalışmasından dolayı görülen kanamalar anormal bir durum olarak kabul edilmez. Fakat ilk üç aydan sonra kasık bölgesi ağrıyor ve kanama oluyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.
SIK SIK KUSMA
Özellikle de sabahın ilk saatlerinde gelen mide bulantısı anne adaylarının pek çok kez kusmasına neden olabilir. Hamileliğin ilk dönemlerinde normal kabul edilen bu durum doğuma yakın zamanlarda da devamlı tekrarlanıyorsa mide ya da bağırsak problemlerinden kaynaklanabilir.
VÜCUT ŞİŞKİNLİĞİ
El ve ayak bölgesinde ödem sonucu görülen şişkinlik, aşırı düzeyde ise bu durum hamileliğe bağlı preeklampsinin işareti olabilir.
KARIN AĞRISI
Hamileliğin 8. haftasından önce görülen şiddetli karın ağrıları, dış gebeliğin habercisi olabilir.
ATEŞLENME
Vücut sıcaklığının 37,5 derecenin üzerinde olması enfeksiyon olabileceği gibi anne adayının yeteri miktarda sıvı tüketmemesinin sonucu da olabilir. Anne ve bebeğin sağlığı için acil tıbbı müdahale gerekebilir.
FETÜSTE HAREKETSİZLİK
Bebeğinizin uzun süreli hareket etmediğini düşünüyorsanız, bir bardak meyve suyu tüketerek sol tarafa doğru uzanmalısınız. 1 saat geçtikten sonra bebeğiniz hala hareket etmiyorsa doktora görünmelisiniz.