Çam kozalağın faydaları nelerdir? Çam kozalağı astıma iyi gelir mi?

Kozalak, mevsim geçişlerinde sıkça görülen solunum yolu hastalıklarına karşı ilaç niyetine tüketilmektedir. Çam kozalağının doğru zamanda hasat edilmesi ve doğru şekilde hazırlanması, grip, nezle, astım gibi hastalıklarından tedavi edilmesinde kullanılmaktadır. Peki kozalak pekmezi nasıl yapılır? Kozalak şurubu ne kadar içilir? İşte çam kozalağı şurubu

ABONE OL
GİRİŞ 20.02.2021 20:02 GÜNCELLEME 20.02.2021 20:03 SAĞLIK
Çam kozalağın faydaları nelerdir? Çam kozalağı astıma iyi gelir mi?
Çam kozalağın faydaları nelerdir? Çam kozalağı astıma iyi gelir mi?

Kozalak, solunum yollarını hastalıklarına şifa sağlayan, farklı kullanım alanlarıyla tedavi sürecini hızlandıran çam ağaçlarından elde edilen bir bitkidir. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hastalıklara karşı vücut direncinin artması için ilaç niyetine tüketilmektedir. Havayı temizleyen ve oksijen kaynağı olan çam kozalakları evlerde aksesuar amaçlı kullanımından ziyade suyu kaynatılıp içilirse ya da buharı solunursa başta astım olmak üzere mevsimsel olarak görülen solunum yolu hastalıklarının çabucak iyileşmesini sağlamaktadır.

Kozalak şurubu hangi hastalıklara iyi gelir? Çam kozalağı şurubu nasıl yapılır?

ÇAM KOZALAĞI FAYDALARI NELERDİR? 

Alternatif tıp tedavisinde solunum yolu hastalıkları için kullanılan çam kozalakları, vücudun ihtiyacı olan zengin vitamin ve mineralleri karşılamaktadır. Mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Sigara ve alkol kullanımından dolayı tahrip olan akciğerin toksinlerden arındırarak kansere yakalanma riskini azaltmaktadır. Çam kozalağının faydaları şöyledir:

- Solunum yollarını açarak daha rahat nefes almaya yardımcı olur. 

- Vücudu toksinlerden arındırarak kansere yakalanma oranını azaltır. 

- Akciğer sağlığını koruyarak, sigara ve alkolden kaynaklı oluşan tahribatın onarılmasını sağlar. Ciğerleri temizler.

- Şiddetli öksürüğü dindirerek boğazları rahatlatır. 

- Güçlü bir balgam sökücüdür. 

- Bağışıklığı güçlendirerek grip, nezle gibi mevsim değişikliklerinde sık sık görülen hastalıklardan korur.

- Ağzı ve diş sağlığını korur. 

Zeytin yaprağı faydaları nelerdir? Zeytin yaprağı çayı tansiyona iyi gelir mi?

- Vücudu yenileyerek enerji verir. Gün içinde daha zinde kalmayı sağlayarak odaklanmayı arttırmaktadır. 

- Zengin vitamin ve mineral kaynağı olması sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılar. 

- Rahatlatıcı bir aromaya sahip olduğundan dolayı kişinin sinir ve stresi alarak rahatlamasına yardımcı olmaktadır. 

- Saç bakımında da oldukça etkili olan çam kozalağı, saç derisini besleyerek dökülmeleri durdurmaktadır. Özellikle hava almayan saç derisinin beslenmesini ve tazelenmesini sağlar. 

Defne yaprağının faydaları nelerdir? Kuru defne yaprağı nasıl tüketilir?

- Metabolizmayı hızlandırarak kabızlık sorunu yaşayanların bağırsaklarının daha düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. 

- İdrar yolu enfeksiyonunu söktürücü özelliğe sahiptir. 

- Kan dolaşımını hızlandırarak kalp ve damar sağlığını korumaktadır. Kalp krizi riskini azaltmaktadır. 

- Bağırsak florasını koruyarak sindirim sistemi hastalıklarına engel olmaktadır. 

ÇAM KOZALAĞINDAN ASTIM İLACI NASIL YAPILIR?

Astım ve bronşite iyi gelen, anında solunum yollarını açan çam kozağı reçeli, 1 kilogram kadar çam kozalağı iyice yıkanıp temizlenir ve su dolu tencerenin içerisine konur. Yaklaşık 1,5 saat kadar kaynattıktan sonra su süzülür ve içerisine 2 su bardağı şeker ekledikten sonra kaynatılmaya devam eder. 1 saat kadar daha kaynatılır. Soğuduktan sonra kavanoza alınır ve kapağı sıkıca kapatıldıktan sonra muhafaza edilir. Solunum yolu hastalığı olanların gün içinde 1-2 tatlı kaşığı kadar içmeleri tavsiye edilir. Gün içinde 1 çay bardağından fazla tüketilmemesine dikkat edilmelidir. Hazırlaması oldukça kolay olan kozalak reçeli sadece uzun saatler kaynatılması gerekmektedir. Soğuduktan sonra yoğun bir kıvam alacağı için kaynatırken çok fazla yoğunlaşmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. 

ÇAM KOZALAĞI HANGİ AYDA TOPLANIR? 

Çam kozalakları bahar aylarında yetişmeye başlamaktadır. Büyüyüp olgunlaştıktan sonra toplanabilir. Çam kozalakları, kahverengi olduklarında toplanması ve şurup olarak kullanılması daha uygun olduğundan Kasım ayının ortalarına doğru toplanması tavsiye edilmektedir.